OORİON UYGULAMASINA BAKIŞ
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bu yazımda görme engelliler için geliştirilmiş, birçok nesneyi ve yazılı bazı içerikleri kamerayı kullanarak bulmayı sağlayan ve ücretsiz bir uygulama olan Oorion uygulamasından bahsedeceğim ve uygulamanın indirme bağlantısını yazının sonunda sizlerle paylaşacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.
Bu uygulama sayesinde görme engelli bireyler hem uygulamanın içerisine tanımlanmış olan nesneleri cihazlarının kamerasını kullanarak bulabiliyorlar hem de kendileri isterlerse herhangi bir nesneyi uygulamaya tanımlayarak bulunabilecek nesneler arasına bunu da ekleyebiliyorlar. Bu nesneler arasında "gözlük, masa, saat, kablolu veya kablosuz kulaklık, lamba yakma anahtarı, priz gibi" birçok nesne hazır tanımlı durumda listeleniyor.
Uygulamada aynı zamanda bulunabilecek bazı metin içerikleri de desteklenmekte. "Bir trende koltuk numarası, bir markette ürün adı" gibi birçok yazılı içeriği de tespit etmeyi mümkün kılıyor. Benim bu metin arama özelliğini henüz test etme fırsatım olmadı.
Uygulamanın kullanımı oldukça basit olarak tasarlanmış. Uygulamayı açtığınızda ilk başta sizi bir tanıtım ekranı karşılıyor ve burada uygulamanın neler yapabildiğiyle ilgili yazılı sunumlar size sunuluyor. Bunları "Sonraki" düğmesiyle geçebiliyorsunuz. Sonrasında ise uygulamanın ana ekranına erişmiş oluyorsunuz.
Uygulamanın ana ekranında düğme şeklinde konumlandırılmış toplam altı tane seçenek yer alıyor. Bunlar, "Arama nesnesi, Arama metni, Yakındaki nesneler, Yakındaki metinler, Kişisel nesneler ve Ayarlar" seçenekleridir. Bu seçeneklerin kısaca kullanım şekillerinden bahsedeyim.
1. Arama Nesnesi: Bu düğmeye bastığınızda öncelikle bu seçenekle neler yapabildiğinizi size anlatan yazılı bir tanıtım ekranı geliyor ve bunları "Sonraki" düğmesiyle geçebiliyorsunuz. Sonrasında ise karşınıza uygulamaya hazır olarak tanımlanmış olan nesne listesi çıkıyor. Bu nesnelerden hangisini etrafınızda arayacaksanız bunu seçiyorsunuz. Dilerseniz burada en üste yer alan arama bölümüne arayacağınız nesneyi yazarak da listede bulabilirsiniz veya arama çubuğunun hemen yanında yer alan sesli dikteyle de sesli bir şekilde nesneyi listede arayıp bulabilirsiniz ve buna basabilirsiniz.
Sonrasında arka kameranız aktif oluyor ve etrafta bu nesne aranmaya başlanıyor. Nesne algılandığında ise uygulama cihazınızı sağa veya sola doğru kaydırmanız gerektiğini, nesneye olası uzaklığınızın ne kadar olduğunu ve ne kadar sağda veya solda, üstte veya altta olduğunu sesli geri dönütle ve ekranda yazılı olarak sunuyor. Nesneyi tam kameranın merkezinde gördüğü anda da App Store üzerinde uygulama indirirken onay sesi olarak çalan sesin aynısını çalarak size geri bildirim veriyor. Aynı zamanda konuşarak yönlendirmenin yanı sıra titreşimle ve uyarı ses tonlarıyla da nesnenin ne tarafta ya da ne kadar uzaklıkta olduğunu size belirtiyor. Uygulama ne kadar yoğun titreşim ve ses tonları veriyorsa nesneye o kadar yakınsınız demek oluyor. Yazımın sonundaki uygulamanın işleyişiyle ilgili bazı genel tespitler bölümünde ses tonlarıyla geri bildirimden bahsedeceğim.
2. Arama Metni: Bu seçeneğe girdiğinizde çeşitli yazılı metinleri arayabiliyorsunuz. Arama ekranı ve kamera kullanımı yine 1. maddede anlattığımla aynı işlevde çalışıyor ama ben henüz bu özelliği deneyimleme fırsatı bulamadım.
3. Yakındaki Nesneler: Bu seçeneğe bastığınızda doğrudan cihazınızın kamerası aktif oluyor ve herhangi bir nesne seçip bunu arama işlemi yapmak yerine çevrenizdeki cihazınıza tanımlı tüm nesneler size seslendiriliyor.
4. Yakındaki Metinler: Bu seçenek de tıpkı 3. maddenin çalışma mantığıyla aynı işlevde çalışıyor. Tek fark bu sefer çevredeki cihaza tanımlı tüm nesneler değil, tüm metinler bildiriliyor.
5. Kişisel Nesneler: Bu seçeneğe basarak istediğiniz herhangi bir nesneyi kendiniz uygulamaya istediğiniz bir adla kaydedebilirsiniz.
Bunun için,
a. Kişisel nesneler seçeneğine girin.
b. "Yeni bir nesneyi tarayın" seçeneğine basın.
c. Ekranda yazan yönergeleri takip edin. Burada nesneye yeterince yaklaştıktan sonra "Yakalamaya başlayın" seçeneğine basın.
ç. Yine bu gelen ekranda da yönergeler ekranın üst bölümünde çıkacak. Bunları takip ederek nesnenizi taramaya başlayın.
d. Nesnenizi taramayı duraklatıp daha sonra devam ettirmek için ekrandaki "Duraklama yakalama" düğmesine basın. Eğer nesneyi taramayı bitirdiyseniz "Bitiş yakalama" düğmesine basın.
e. Nesne taramasını bitirdikten sonra gelen ekranda "Nesne adı" bölümüne nesneninizin adını yazın. Gelişmiş ayarlar bölümüne girerek dilerseniz nesneyle ilgili en, boy, yükseklik gibi bilgilerini girebileceğiniz ekrana erişebilirsiniz. Bu bölümün altında da "Yakalanan nesneyi test edin" düğmesine basarak nesneninizin kamerayla tanınınıp tanınmadığını deneyebilirsiniz.
f. "e" maddesindeki tüm aşamaları gerçekleştirdikten sonra "Nesne kaydet" seçeneğine basarak nesneninizi kaydedebilirsiniz ve bundan sonra bu nesneyi uygulamaya dilediğiniz zaman buldurabilirsiniz. Kaydettiğiniz nesneler "Arama nesnesi" seçeneğinde yer almayıp "Kişisel nesneler" seçeneği altında yer almaktadır.
Kaydettiğiniz bir nesneyi silmek istediğinizde ise kayıtlı nesnelerinize girdikten sonra sağ üst köşede yer alan "Nesneleri sil" seçeneğine basıp sonrasında listede yer alan ve silmek istediğiniz nesnelerin üzerine basarak bunları seçtikten sonra yine sağ üst köşedeki "Silmeleri onaylayın" seçeneğine basarak silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
6. Ayarlar: Burada uygulamanın öğretici ekranlarına erişim sağlayabilirsiniz. Benim yukarıda anlattığım başlıkların tamamının ayrı ayrı nasıl kullanıldığını anlatan içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.
Uygulamayı Siri aracılığıyla nasıl kullanabileceğinize dair öğreticiye de yine buradan ulaşabilirsiniz.
Aynı zamanda uygulama geliştiricilerine geri bildirim gönderebilirsiniz.
Uygulamanın haber bültenine abone olarak gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Uygulama arayüzünün karanlık modda veya aydınlık modda kullanımıyla ilgili ayarlamayı buradan yapabilirsiniz.
Kamera aktif olduğunda ortam ışığının yeterli olup olmamasına göre otomatik olarak kamera flaşının devreye girip girmeyeceğini buradan ayarlayabilirsiniz.
Uygulamada nesneye olan uzaklığınız metre cinsinden yaklaşık olarak belirtilmektedir. Bu ölçü birimini İmparatorluk metrik sistemiyle değiştirip değiştirmeyeceğinizi yine buradan ayarlayabilirsiniz.
Aynı zamanda uygulama üzerinden şimdiye kadar aradığınız tüm tanınan nesnelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Uygulamanın kullanımıyla ilgili bazı tespitlerimi de şöyle maddelendirdim:
1. Uygulamayı kulaklıkla kullanırken nesneleri arama sırasında nesne kamera görüntüsünün ne tarafından görüntüye girmeye başlamışsa o taraftaki kulaklığınıza öncelikli olarak ses tonu sinyalleri gelmeye başlıyor. Bu sayede aradığınız nesnenin size göre sağda mı yoksa solda mı olduğunu çok daha rahat bir şekilde algılayabiliyorsunuz.
2. Nesne kamera görüntüsünün tam merkezine yerleştiğinde hem ses sinyalleri oldukça yoğunlaşıyor hem de titreşim oldukça yoğunlaşıyor. Aynı zamanda ses sinyalleri görüntü tam merkezde olduğu için her iki kulaklığa veya hoparlöre eşit dağılarak her iki kaynaktan da ses sinyalleri geliyor. Bu da bence kullanım açısından verimliliği oldukça artırıyor.
3. "Yakındaki nesneler" seçeneğini kullanarak tarama yaparken bazen ortamda olmayan nesneleri de varmış gibi ifade edebiliyor.
4. Aranan nesneler listesinde yer alan "Pencere" nesnesini aratmaya başladığımda perde kapalı değilse pencereyi fark ediyor ama perde örtülmüş şekildeyse bunu fark etmesi mümkün olmuyor.
5. Nesne arama seçeneklerinde "Saat" aratma işlemi yaptırırken kol saati değil de duvar saatlerini tanımaya yönelik işlem yapıyor.
6. Nesne arama bölümünden kablosuz kulaklık araması yaptırırken kulak içi kulaklıkları şarj kutusundayken tanımaktan ziyade şarj kutusunun dışında boşta dururken tanıyor. Aynı zamanda kulak üstü kulaklık dediğimiz ya da taç kulaklık diye de adlandırdığımız kafanın üst kısmına da geçirerek taktığımız kulaklıkları tanıyamıyor.
7. Arama nesnesi bölümünde aranacak nesnelerin listesi üzerinde yer alan arama çubuğuna bir nesne adını yazdığınızda listede bu nesne yoksa bir sonraki sürümde eklenmesi için ekrana gelen uyarıya "Evet" diyerek geri bildirim gönderebiliyorsunuz ki bu oldukça mantıklı ve basit bir yöntem olmuş.
8. Anladığım kadarıyla uygulama tam profesyonel anlamda Türkçeye çevrilmemiş. Menülerin telafuzlarına baktığımda sanki bir çeviri programı yardımıyla çevrilmiş gibi görünüyor ama bu kullanıma hiçbir engel oluşturmuyor.
Tabi yukarıdaki tespit maddelerimde belirttiğim bazı tanıtma işlemleri benim gerçekleştirdiğim birtakım testler oldu. Belki de farklı kullanıcılarda farklı sonuçlar da alınabilir.
Genel olarak uygulamanın oldukça başarılı, hızlı ve basit bir şekilde çalıştığını söyleyebilirim.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder