IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Yeni yılın ilk yazısıyla sizlerle birlikteyim. Öncelikle yeni yılın herkes için sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçmesini diliyorum.
Bugünkü yazımda sizlere iPhone ve iPad'de flash bellek kullanımından bahsedeceğim. Özellikle flash bellek kullanımının verimli olabilecek yanlarına da değinmeye çalışacağım. Bu arada bu yazıda adı geçen marka ve modellerin herhangi bir şekilde sponsorluğu söz konusu değildir. Herkese iyi okumalar dilerim.
iPhone ve iPad gibi cihazlar kullanırken belki de en çok dikkat ettiğiniz noktalardan birisi de depolama alanları oluyordur. Bu nedenle de günümüzde uygulama boyutlarının ve bunların güncelleme boyutlarının, cihazların çektikleri fotoğraf ve videoların kalitesinin artmasından kaynaklı boyut artışlarının söz konusu olmasından dolayı genelde cihazların yüksek depolama kapasitesine sahip olan modellerini tercih etmeye çalışıyoruz. Benim tavsiyem de genelde bu yönde oluyor. Bu depolama kapasitesinin yüksek olmasına rağmen yine de bazen alternatif depolama çözümleri arayışında olabiliyoruz. Bu tür alternatif çözümlerde akla gelen ilk şeylerden birisi bulut depo oluyor. Yani Apple'ın geliştirmiş olduğu iCloud Drive, Google'ın geliştirmiş olduğu Google Drive, Microsoft'un geliştirmiş olduğu OneDrive ve Yandex'in geliştirmiş olduğu Yandex Disk bulut depo çözümleri en çok karşımıza çıkan sistemler oluyor. Bunlara ve mobil cihazlarımızdaki işleyişlerine başka bir yazımda değinirim. Bunların dışında bir de flash bellekler gündeme geliyor. Tıpkı bilgisayara takabildiğimiz gibi telefon veya tabletimize de flash bellek takarak özellikle fotoğraf ve videolarımızı, cihaz içerisinde yer alan dokümanlarımızı ya da bunun tam tersi flash bellekte yer alan fotoğraf, video, doküman veya ses dosyalarını cihaza aktarma işlemleri yapabiliyoruz. Bu sayede hem cihazımızda bizim için önemli olan verileri bir flash belleğe yedeklemiş oluyoruz hem de bu verilere hızlı bir şekilde bilgisayar ortamında da erişebiliyor oluyoruz. Aynı şekilde flash belleğe aktardığımız ilgili içerikleri dilersek cihazımızdan silerek cihazımızda yer de açabiliyoruz.
Tabi burada önemli bir durumu da gözden kaçırmamak gerekiyor: iPhone ve iPad'e bilgisayara takıldığı standart ucuyla flash bellek takıma gibi bir durum söz konusu değil. Bu, diğer tüm marka telefon ve tabletler için de geçerlidir. Bu durumda iki şey devreye giriyor: Birincisi, iPhone ve iPad'e uyumlu lightning veya Type-C uca da sahip bir flash bellek edinmek, ikincisi de bu uçlara sahip bir dönüştürücü adaptöre sahip olmak. Yani bir ucu lightning veya Type-C uçlu, diğer tarafı da standart bilgisayarlardaki flash bellek girişlerine sahip olan girişten olması gerekiyor. Ben burada her ikisine de değineceğim ama özellikle ilk senaryoyu öncelikli olarak alacağım.
Ben hem iPhone 11 Pro Max hem iPad Pro hem de iPad Mini 6. Nesil kullanıcısıyım. Bu modelleri belirtmemin sebebi şu: iPhone ve iPad Pro'da lightning girişi varken iPad Mini 6. Nesil'de type-c girişi yer almakta. Bu nedenle her iki durumda da flash bellek kullanımını inceliyor olacağım.
Öncelikle lightning girişli iPhone veya iPad'iniz varsa, bunlara doğrudan takarak kullanabileceğiniz Sandisk iXpand Go adlı bir flash bellek bulunuyor. Bu flash belleğin bir tarafı standart usb girişi şeklindeyken diğer ucu lightning girişli olarak tasarlanmış. Bu tasarıma sahip belki farklı markalar da vardır ama ben bunu kullanıyorum. Aynı marka ve modelin lightning ucu yerine type-c ucu olan modeli de bulunmakta. Cihazınızın girişi hangi ucu destekliyorsa o girişli olanı tercih edebilirsiniz veya hem lightning hem de type-c girişli Apple ürününüz varsa o zaman yazının devamında bu durumla ilgili kullanıma değineceğim.
Sandisk iXpand Go, App Store üzerinde bir uygulaması olan, ücretsiz olarak bu uygulamayı indirip flash belleğinizi cihazınıza doğrudan taktığınızda otomatik olarak bu uygulamanın devreye girdiği ve bütün cihazdan flash belleğe veya flash belekten cihaza aktarımlarınızı yapabildiğiniz bir flash bellek modelidir. Uygulamanın indirme bağlantısını yazının sonunda sizlerle paylaşıyor olacağım.
Genel kullanım özelliklerine bakalım. Uygulamayı indirdikten sonra flash belleğinizi cihazınıza taktığınızda doğrudan ekranda uygulamanın flash bellekle iletişim kurmak istediğine dair bir uyarı geliyor. Buna "İzin ver" diyerek devam ettiğinizde uygulama arayüzü açılıyor.
Arayüzdeki en çok kullanılabilecek özellikler ise şu şekilde: Sol en üst köşede "Kamera" düğmesi yer alıyor. Eğer cihazın ayarlar kısmından uygulama ayarlarına gidip de bu uygulamanın kamerayı kullanmasına izin verdiyseniz bu düğmeye bastığınızda doğrudan flash belleğinizin içine fotoğraf veya video kaydı yapacak şekilde kamera açılıyor.
Ekranın sağ üst köşesinde ise "Ayarlar" düğmesi yer alıyor. Buna bastığınızda uygulama içerisindeki ayarlar menüsüne gidiyorsunuz. Bu bölümde tek değinmek istediğim "Güvenlik" bölümü. "Ayarlar" seçeneğine girip buradan da "Güvenlik" seçeneğine girdiğinizde burada "Güvenliği etkinleştir" düğmesini açık hale getirebiliyorsunuz. Bunu yaptığınızda ekrana bir parola belirleme ekranı geliyor ve burada belirlediğiniz parolayla flash belleğinizin içinde "Private Access Vault" adlı bir klasör oluşturuluyor. Böylece siz eğer bu klasörün içine gizlemek istediğiniz içeriklerinizi atarsanız bunlar parolayla korunmuş oluyor. Aynı zamanda bu klasöre parmak izi veya Face ID ile de erişim mümükün oluyor. Bu özelliği bilgisayarda kullanmak için de "Private Access Vault" özelliğini bilgisayara kurmanız gerekiyor.
Ayarlardan uygulamanın ana ekranına tekrar döndüğünüzde ekranın orta üst kısmına doğru istatistik bilgileri yer alıyor. Burada cihazınızın ve flash belleğinizin depolama alanının ne kadar olduğu ve ne kadar kaldığıyla ilgili bilgileri görebiliyorsunuz. Burada bir sorun olduğunu tespit ettim. Uygulama içinde özellikle alt tarafta yer alan menülerde sağdan sola doğru parmak hareketiyle gezinirken bu istatistiklerin bulunduğu bölüme VoiceOver imleci geçtiği an uygulama bizi ana ekrana atıyor. Bunun sadece VoiceOver ile uygulamayı kullanırken yaşandığını düşünüyorum.
Bu bölümün devamına ilerlediğinizde ise alt alta üç tane seçeneğin bulunduğunu göreceksiniz. Bunlar sırasıyla: "Dosyaları kopyala", "Dosyaları görüntüle" ve "Yedekle ve geri yükle" seçenekleridir.
Dosyaları kopyala seçeneğine bastığınızda karşınıza iki tane seçenek çıkacaktır. Bunlardan ilki cihazınızdan flash belleğinize kopyalama seçeneğidir, ikincisi de flash bellekten cihazınıza kopyalama seçeneğidir. Burada özellikle cihazdan flash belleğe kopyalama seçeneği daha çok fotoğraf ve videoları galerinizden flash belleğinize kopyalamak için kullanılmaktadır. Burada uygulama bu kopyalama işlemini yaptıktan sonra kopyaladığınız bu içeriklerin galerinizde ne kadar yer kapladığını ve bunu silmek isteyip istemediğinizi de soruyor. Eğer siz burada "Sil" seçeneğine basarsanız uygulama galeriden kopyalanan tüm bu içerikleri kendisi siliyor ve sizin tekrar galeriye gidip bu içerikleri silmeniz gerekmiyor.
Flash bellekten cihaza kopyalama seçeneğinde ise eğer kopyalayacağınız içerik fotoğraf veya videoysa bunu doğrudan galerinize kopyalayacaktır ama bunun dışında herhangi bir formatta dosyaysa bunu cihaz hafızasına kaydedecektir.
Dosyaları görüntüle seçeneğine bastığınızda, flash belleğiniz içerisinde yer alan tüm dosyalarınızı, klasörlerinizi görüntüleyebilirsiniz. İlgili dosyalarınızın üzerine basarak bunları doğrudan ekranda görüntüleyebilir, eğer bu dosyalarınız bir video ya da ses dosyasıysa doğrudan flash bellek içinden bunları oynatabilirsiniz. Dosya görüntüleme ekranındayken sağ alt köşede yer alan "Seç" düğmesine basarak dilediğiniz dosyaların seçebilirsiniz veya sağ üst köşede yer alan "Tümünü seç" düğmesiyle hepsini seçebilirsiniz. Seçtiğiniz bu dosyalarınızı so alt köşede yer alan "Korumaya al" düğmesine basarak korumalı klasör olan "Private Access Vault" klasörüne taşıyabilirsiniz veya korumaya al seçeneğinin hemen sağında yer alan "Paylaş" düğmesine basarak dilediğiniz yerde paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda sağ en altta yer alan "Sil" düğmesine basarak da seçili tüm dosyalarınızı silebilirsiniz.
Yedekle ve Geri Yükle seçeneğine bastığınızda ise özellikle Google Fotoğraflar bölümünü de kullanarak fotoğraf ve videolarınızı yedekleme veya buradan geri yükleme işlemi yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda bunun altında yer alan "Takvim ve Kişileri yedekle" kısmından da bu tür verileri yedekleme imkânına sahip oluyorsunuz. Ben şimdiye kadar bu bölümü hiç kullanmaya ihtiyaç duymadım.
Tüm bunların dışında cihazınızda herhangi bir dosyanın üzerindeyken "Paylaş" seçeneğine bastığınızda ekranda açılan nerede paylaşacağınızı seçeceğiniz bölümde "Xpand" seçeneğini seçerek de doğrudan flash belleğe dosyayı gönderebiliyorsunuz.
Sandisk iXpand Go flash belleğini genel olarak bu şekilde cihazınızda kullanabilirsiniz.
Şimdi bir de hem lightning hem de type-c girişli iki ayrı cihazınız varsa bunda nasıl flash bellek kullanabilirsiniz, bundan bahsedeyim.
Yukarıda ilgili bölümde de bahsettiğim gibi bu yazıda bahsettiğim Sandisk iXpand Go'nun hem lightning girişli hem de type-c girişli olan ayrı ayrı iki modeli var. Her iki cihazınızda da kullanabilmek için ayrı ayrı ikisini de satın alabilirsiniz ama ben bunu önermiyorum. Çünkü bu oldukça maliyetli olacaktır. Ben bu tür durumlarda şunu öneriyorum ve kendim de bu şekilde kullanım sağlıyorum: Sandisk iXpand Go'yu lightning girişli alabilirsiniz ve type-c girişli cihazınızda kullanmak için de bir ucu type-c diğer ucu standart usb girişli olan bir dönüştürücü ürün alabilirsiniz. Bu sayede doğrudan lightning girişli cihazınıza flash belleğinizi takabileceğiniz gibi type-c girişli cihazınıza da takabilirsiniz. Bunu böyle tercih etmemin sebebi, bir ucu lightning, diğer ucu standart usb girişli olan dönüştürücülerin bulunmasının daha zor olması ve bulunsa da daha maliyetli olmasındandır. Type-c girişli bir dönüştürücü aldığınızda bununla herhangi bir flash belleği de type-c girişli cihazınıza bağlamanız mümkün olacaktır. Çünkü özellikle standart usb takılabilen diğer girişine her flash belleği takabilirsiniz. Dönüştürücü aracılığıyla bağlayacağınız flash belleğinizi Apple'ın cihazınız içerisinde yer alan "Dosyalar" uygulamasından görüntüleyebilirsiniz. İlgili flash belleğin içerisindeki dosyaları görüntülemek, bu dosyaları farklı bir yere taşımak veya paylaşmak için bu Dosyalar uygulamasına girip orada depolama seçenekleri arasından flash belleğinizin üzerine basarak flash belleğinizin içine erişim sağlayabilirsiniz.
Ben özellikle iPad Mini 6. nesil'de bu tür bir dönüştürücüyle flash belleğimi kullanıyorum. Kullandığım dönüştürücü MacDodo markasının bir ürünü ve ürünün bir ucu type-c diğer kısmında ise standart usb girişleri, hafıza kartı girişi, ethernet kablosu girişi, HDMI girişi gibi birçok giriş bulunuyor. Tabi burada dönüştürücüyü de yanınızda taşımanız gerekiyor. Benim için bunu taşımak sorun olmuyor.
Son olarak bu tür flash bellekleri telefon veya tabletimizde kullanmanın ne gibi avantajları, verimliliği ve kolaylığı oluyor onlardan da bizzat kendi kullanımlarımı maddelendirerek bahsedeyim.
1. Flash bellek içinde yer alan bir dosyayı herhangi birine gönderecek olduğumda bunu doğrudan cihaza takarak gerçekleştirebiliyorum. Böylece daha sonra bilgisayara geçince gönderirim, gibi bir erteleme yaşamıyorum.
2. Ben genellikle bulut depo tarafını da oldukça yoğun kullanıyorum ve özellikle Ofis programlarıyla çalışırken bu dokümanları bulut depo üzerinde açarak burada çalışmalarımı yapıyorum. Bu dokümanları çalışmam bittiğinde de flash belleğime de alıp kullanacağım zaman flash belleğimden herhangi bir yerde açmak üzere tutuyorum ama bazen bulut depoda çalışıp bitirdikten sonra flash belleğime almayı unutabiliyorum ve ertesi gün bu dokümana ihtiyacım olduğunda bulut depo hesaplarıma telefonum veya tabletimden de ulaşabildiğim için buradan ilgili dokümanı flash belleğime aktarabiliyorum. Bu bana oldukça kolaylık sağlıyor. Çünkü bulunduğum yerdeki herhangi bir bilgisayarda veya çalıştığım okulun bilgisayarlarında kendi bulut depo parolamı falan girip dosyaya erişmeyle uğraşmıyorum.
3. Nadir de olsa bazen flash belleğimin içerisinde yer alan müzik veya videoları oynatmak için flash belleğimi kullanıyorum. Cihazıma takıp uygulama üzerinden veya Dosyalar uygulaması içerisinden flash belleğime erişim sağlayarak ilgili içerikleri açtığımda herhangi bir şekilde cihazıma indirmeyle uğraşmadan buradan görüntüleyebiliyorum. En son bu özelliği okulda düzenlediğimiz bir il programında kullanmak üzere hazırladığımız video içeriğini ilgili Şube Müdürümüze göstermek amacıyla kullanmıştım. Flash belleğimi o an telefonuma takarak içerisindeki taslak videoyu kendisine sunmuştum.
4. Galerimdeki fotoğraf ve videoları tek bir işlemle toplu olarak yedeklememi sağlıyor ki bu özelliği ara ara kullanıyorum. Bu sayede tüm fotoğraf ve videolarımı hızlı bir şekilde yedeklerken cihazımdan da temizleyebiliyorum.
Benim bu konuyla ilgili genel olarak sizlere aktarabileceklerim bu kadar. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur.
Sandisk'in iXpand Go flash belleğini kullanmak için indirmeniz gereken uygulamaya da buradan ulaşabilirsiniz.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder