IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA BULUT DEPO KULLANIMI
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bir önceki yazımda sizlere iPhone ve İpad üzerinde flash bellek kullanımından bahsetmiştim. İlgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımda da sizlere biraz daha bulut depo tarafından bahsetmek istiyorum. Herkese iyi okumalar dilerim.
Şöyle biraz geçmişe gidelim. Geçmişe derken de çok çok gerilere gitmemize gerek yok. Disketlerin olduğu dönemi düşünün. Bizler disketler içerisine oyunlar yüklerdik, dokümanlar depolardık. Bu disketlerin depolama alanı şimdi bakınca o kadar küçük geliyor ki bize ama o zaman da birçok şeyi sığdırabilirdik. Sonra CD ve DVD çıktı. Bunların 500-600 MB'ye kadar depolama alanlarına sahip olanları vardı. Özellikle bir tarafı oldukça parlaktı ve "aman çizilmesin" diye dikkat ederdik. Sonra bu CD ve DVDlerin silinebilir halleri de üretildi. Bu oldukça güzel bir gelişmeydi. Yani bizler içerisine veri depoladığımız CD ve DVDlerdeki verilerimizi istediğimiz zaman da tekrar silip farklı şeyler yükleyebiliyorduk. Sonra Flash bellekler ve ardından da hafıza kartları hayatımıza girmeye başladı. Depolama araçlarının fizikî boyutları küçülüyor ama buna karşın depolama boyutları gittikçe büyüyordu. Günümüzde ise belki disketler kalmadı, CD ve DVD emekliliğine gün sayıyor ama hâla flash bellek ve hafıza kartları depolama aracı olarak varlıklarını sürdürüyor. Hatta bunların yanına bir de HDD ve SSD denilen harddisk türleri depolama araçları olarak kendine yer buldu. Bütün bu araçların ortak noktalarından biri depolama aracı olmasıysa ikincisi de fizikî olarak bir yer kaplayan ve fizikî olarak bir yerden başka bir yere taşınan araçlar olmasıdır. İşte bunların yanı sıra öyle bir depolama çözümü geliştirildi ki bu çözüm internetin olduğu her yerde içerime depoladığınız her şeye telefon, tablet veya bilgisayardan ulaşabilirsiniz, dedi. İşte bu sistem Bulut Depolama sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bulut depo dediğimizde en basit haliyle bilmemiz gereken, dosyalarımızı, belgelerimizi ve tüm içeriklerimizi tıpkı bir flash belleğe kaydedip yedekliyor gibi kaydedip yedekleyebildiğimiz ama tek fark bu sistemleri herhangi bir eşyaymış gibi yanımızda taşımak yerine kullanıcı adı ve parolamızla internet bağlantısı olan her yerden ulaşabildiğimiz çevrim içi depolama araçlarıdır. Bunlardan en çok bilinenleri Apple'ın iCloud Drive, Google'ın Google Drive, Microsoft'un OneDrive ve Yandex'in Yandex Disk araçlarıdır. Bunların dışında bir de Droopbox var ama ben bu sistemi hiç kullanmadım.
Bulut depo sistemleri hem bilgisayarınızda hem de telefon veya tabletlerinizde kullanabildiğiniz araçlardır. Temel çalışma mantığı hemen hemen birbiriyle aynıdır ve şöyledir: Diyelim ki siz bilgisayarınızda herhangi bir dosyayı yukarıda belirttiğim bulut depo araçlarından birine yüklediniz, aynı bulut depo aracı telefonunuz ve tabletinizde de yüklü. Siz bu dosyanıza bu sayede telefon ve tabletiniz üzerinden de internet bağlantısı olan her yerde her an erişebilirsiniz. Bu durumun tam tersi de mümkündür. İşte bulut depo bu şekilde çalışır. Ben bu bulut depo araçlarından iCloud Drive, Google Drive, OneDrive ve Yandex Disk araçlarını kullanıyorum ama size özellikle ilk üçünün kullanımıyla ilgili deneyimlerimden bahsedeceğim. Çünkü Yandex Disk'i çok sık kullanmıyorum. Öncelikle bu bulut depo araçlarının herbirinden ayrı ayrı kısaca bahsedip sonra da kendi deneyimlerimi maddeler halinde aktarayım.
İlk olarak iCloud Drive'dan başlayalım. Bu bulut depo aracı Apple'ın sunduğu bir çevrim içi depolama alanıdır. iPhone veya iPad üzerinde kullanmak için veya bilgisayarlarda kullanmak için bir Apple kimliğine sahip olmanız gerekir. iPhone veya iPad cihazlarınızda "Dosyalar" uygulaması içerisinden "iCloud Drive" bölümünden erişim sağlayarak burada yüklü olan dosyalarınızı görebilirsiniz ve dilediğiniz dosyayı dilediğiniz yerde paylaşabilir, kopyalayabilir veya buluttan silebilirsiniz. Apple, iCloud Drive üzerinde kullanmaya başladığınızda size 5 GB alan vermektedir. Eğer dilerseniz bu alanı aylık ücret ödemesi şeklinde abonelik alarak 2 TB'ye kadar artırma imkânınız da olabilmektedir. Bu abonelik fiyatlarını ve kapasite bilgilerini cihazınızın Ayarlar bölümüne girdikten sonra en üstte yer alan adınızın üzerine basıp açılan ekranda iCloud seçeneğine girdikten sonra burada iCloud+ Saklama Alanını Yönet bölümünden görebilirsiniz. Ben burada aylık abonelik sistemiyle 200 GB kapasite kullanıyorum.
iCloud Drive aynı zamanda sizin ,iPhone veya iPad fark etmez, cihazlarınızın yedeklemesinin de yapıldığı yerdir. Yani cihazınızda mevcut ayarlarınızdan tutun, rehberinizdeki kişilere, yüklü olan uygulamalarınıza kadar tüm sisteminizin yedeklendiği yerdir. Bu yedekleme özellikle cihazınızı sıfırladığınızda tekrar cihazı kurarken mevcut uygulama ve tüm verilerinizi geri yükleyebilmenizi sağlamaktadır.
Google Drive'a bakacak olursak, bu araç da aynı mantıkla işlemektedir ve bu da Google'ın sunduğu bir hizmettir. Bu bulut depo aracını kullanabilmek için bir Gmail hesabınızın olması yeterlidir. Uygulama üzerinde ilgili Gmail hesabınızla oturum açtığınızda çevrim içi depolama alanınız hazır durumdadır. Google, size burada ücretsiz olarak 15 GB bir depolama alanı sunmaktadır. Bu alanın üzerine kapasite artırımı yapmak için aynı iCloud Drive'da olduğu gibi aylık ücret ödemeniz gerekmektedir. Ben Google Drive'da 2 TB alan kullanıyorum. iPhone veya iPad üzerinde Google Drive'ı kullanmak için App Store üzerinden uygulamasını indirip Gmail hesabınızla oturum açmanız yeterlidir. Uygulama bağlantısını yazının sonunda sizlerle paylaşıyor olacağım.
Microsoft ise OneDrive aracını sunmaktadır. Bu depolama aracını kullanmak için de tıpkı Google Drive'da olduğu gibi aracın uygulamasını App Store üzerinden cihazınıza indirmeniz gerekmektedir. Bunun da indirme bağlantısını yazının sonunda sizlerle paylaşacağım. Uygulamayı indirip açtıktan sonra kullanabilmeniz için bir Hotmail hesabınız olmalıdır. Uygulama üzerinde Hotmail'le oturum açtıktan sonra OneDrive'ın size sunduğu depolama alanı hazırdır. Microsoft'un ücretsiz olarak ne kadar alan sunduğu hakkında maalesef bir bilgim bulunmuyor. Çünkü ben OneDrive üzerinde de Microsoft 365 abonesi olarak 1 TB alan kullanıyorum.
Burada bahsettiğim bulut depolama araçlarını iPhone ve iPad üzerinde nasıl kullandığımı ve benim için ne kadar verimli olduğunu da şu şekilde maddeler halinde sunabilirim:
1. Ben genellikle bilgisayarımda ofis dokümanları üzerinde çalışırken Google Drive veya en çok kullandığım olan OneDrive üzerinde ilgili ofis dokümanını açarak çalışıyorum. Bu sayede dokümanım bulut depoya kaydolmuş olur ve başka bir zaman ben bu dokümanıma ihtiyaç duyduğumda flash belleğime de kaydetmeyi unutmuşsam iPhone veya iPad'im üzerinden bu dokümanımı açabiliyorum veya paylaşabiliyorum. Örneğin, bilgisayarımda bir yazılı kâğıdı hazırladığımı varsayalım, bu yazılı kâğıdını hazırlamak için oluşturduğum Word dokümanını OneDrive içerisindeki ilgili klasör içine açıyorum ve hazırlıyorum. Diyelim ki ben bu yazılı kâğıdını flash belleğime aktarmayı unuttum, ertesi gün okula gittiğimde bulut depo üzerinden bu yazılı kâğıdıma rahat bir şekilde erişebiliyorum ve iş akışım devam ediyor. Aynı şekilde bulut depoda yer alan bu dokümanımı telefonum ya da tabletime taktığım flash belleğime de o an aktarabiliyorum.
2. Herhangi birine bir içerik göndereceğim zaman bu içerik bulut depoda yüklüyse, içeriğe bulut depo uygulaması üzerinden cihazımda erişm sağlayıp paylaşma işlemi gerçekleştirebiliyorum veya ilgili içeriğin bağlantısını karşı tarafa ileterek onun indirmesini sağlayabiliyorum. Elimde telefon veya tabletimin olması ve internete bağlı olmam yeterli oluyor.
3. iPhone veya iPad üzerinde herhangi bir şeyi istediğim zaman doğrudan bulut depo araçlarımın içine kaydedebiliyorum ve daha sonradan aynı bulut depo aracımı bilgisayarım üzerinde de kullandığım için bilgisayarıma geçip dosyamı burada açtığımda içeriğe buradan çok rahat bir şekilde erişebiliyorum.
4. Bilgisayarımda mümkün olduğunca dosya tutmamış oluyorum ve bilgisayarda yer açılmış oluyor. Aynı zamanda tüm dosyalarım her an mobil cihazlarımda da elimin altında bulunmuş oluyor.
Belki de daha birçok verimlilik sayabilirim ama benim bulut depoyu verimli olarak en çok kullandığım senaryolar bu şekildedir. Ben bulut depolama sistemlerinin bir özgürlük olduğunu düşünüyorum. Çünkü her an her yerde dosyalarıma erişebiliyor olmak benim için oldukça faydalı ve işe yarar bir durum oluyor. Umarım sizler için de faydalı bir içerik olmuştur.
Google Drive uygulamasını buradan indirebilirsiniz.
OneDrive uygulamasını da buradan indirebilirsiniz.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder