Apple'da Uygulama İçi Satın Alım Kavramına Bakış ve Ödeme Aracı Ekleme

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.

Bu yazımda Apple'ın uygulama mağazası App Store içerisinde yer alan uygulamalarda gördüğümüz "Uygulama İçi Satın Alım" kavramından bahsedeceğim. Bu kavram nedir, nasıl gerçekleştirilir, bunlardan biraz bahsetmek istiyorum. Herkese iyi okumalar dilerim.

Uygulama içi satın alım nedir?

Uygulama içi satın alım: App Store'da yer alan herhangi bir uygulamanın cihaza ücretli veya ücretsiz indiriliyor olsa bile içerisinde bazı özellikleri kullanabilmek için veya reklam gibi bazı içerikleri kaldırmak için geliştiriciye haftalık, aylık, yıllık veya tek seferlik ödenmesi gereken ücret olarak tanımlanabilir. App Store üzerinde uygulama araması yaparken uygulamalar arasında gezindiğimiz sırada eğer bazı uygulamalarda "Uygulama içi satın alım sunar." ifadesini duyuyorsak bu uygulamanın tanımladığımız kavramı taşıyan bir uygulama olduğunu anlayabiliriz.

Uygulama içi satın alım barındıran bir uygulamanın bu satın alım ücretlerinin bilgisine nasıl ulaşabiliriz?

Bir uygulamanın hangi uygulama içi satın alımlar içerdiğini iki yoldan görebiliriz.

Birincisi, uygulamayı App Store üzerinde aratıp içine girdikten sonra ekranın alt kısmına doğru devam ettiğimizde burada "Uygulama içi satın alım: Evet" yazan kısma bastığımızda liste halinde bir ücret bilgisi görüntülenir. Bu listede uygulama sizden hangi özelliklerin kullanımı için hangi sıkılıkta ücret alacağını (haftalık, aylık, yıllık, tek seferlik gibi) veya reklamları kaldırmak için ne kadar ücret talep ettiğini gösterir. Siz, bu eriştiğiniz bölümden bilgileri uygulamayı cihazınıza indirmeseniz bile görüntüleyebilirsiniz ve önceden o uygulamayla ilgili uygulama içi satın alım bilgisini indirmeden de elde etmiş olabilirsiniz.

İkincisi, uygulamayı cihazınıza indirdikten sonra açtığınızda uygulamaların genellikle ayarlar başlığı altında veya menü seçeneklerinin olduğu bölümlerde "Uygulama içi satın alım, satın al, premium plan, satın alma planları gibi..." birçok satın alma işlemini ifade eden başlıklar görebilirsiniz. Bu bölüme girerek uygulama içi satın alım bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Dilerseniz buradan hangi paketi satın almak istiyorsanız onun üzerine basarak kısa bir beklemenin ardından ekrana gelen satın alım ekranını parmak izinizle, yüz tanımanızla veya cihaz parolanızla onaylayarak ekranda "artık hazırsınız" onay yazısını gördükten sonra uygulama içi satın alım işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tabi uygulama içi satın alım yapabilmek için de cihazınızda bir ödeme aracı (kredi / banka kartı, ön ödemeli kart, iTunes ödeme kartları, GSM Operatörüyle ödeme gibi...) tanımlı olması gerekir.

Uygulama içi satın alım işlemine yönelik ödeme aracı nasıl tanımlanır?

Ödeme aracı tanımlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Ayarlara girip burada en üstte yer alan kendi adınızın yazdığı Apple Kimliği bölümüne girin.
2. Aşağı doğru ilerleyerek "Ödeme ve teslimat" seçeneğine gelip buna girin. Bu bölüme girerken sizden güvenlik nedeniyle cihazınızda kullandığınız parmak izi, yüz tanıma veya cihaz parolası varsa bunu onaylamanızı isteyecektir.
3. Ödeme ve teslimat ekranına girdiğinizde ekranda ilerleyin. Burada "ödeme yöntemi ekle" düğmesini göreceksiniz, buna basın. Açılan ekranda iki farklı ödeme yöntemi ekleyebileceğinizi göreceksiniz.

a. Eğer siz kredi kartı veya banka kartı eklemek istiyorsanız burada"Kredi Kartı / Banka Kartı" seçeneğini seçtikten sonra aşağı doğru ilerlediğinizde kart numaranızı, son kullanma tarihini, güvenlik kodunu (CVV) girebileceğiniz alanları göreceksiniz. Buradaki bilgileri doldurduktan sonra biraz daha aşağı ilerleyerek fatura adresinizi yazacağınız bölüme gelip burayı da doldurduktan sonra sağ üst köşedeki "bitti" düğmesine bastığınızda kartınızı ödeme aracı olarak eklemiş olursunuz.

b. Eğer GSM operatörünüz üzerinden ödeme yapmak istiyorsanız yine aynı ekrandan bu sefer "Mobil ödeme" seçeneğini seçtikten sonra ekranda ilerleyerek "telefon numarası" başlığı altında yer alan "bu cep telefonu numarasını kullan" veya "başka cep telefonu numarasını kullan" seçeneklerinden kendinize uygun olanı işaretledikten sonra yine alt tarafa doğru ilerleyip fatura adresi bölümünü de yine doldurduktan sonra sağ üst köşede yer alan "gönder" düğmesine basarak işlemi tamamlayabilirsiniz..

Ödeme aracı bilgileri nasıl düzenlenir veya ödeme aracı nasıl silinir?

Ödeme ve teslimat ekranına girdiğinizde ekranda ilerleyin. Eğer daha önceden tanımladığınız bir ödeme aracı varsa bunu burada görebilirsiniz ve üzerine basarak ilgili ödeme aracının bilgilerini veya fatura adresini düzenleyebilirsiniz ya da ilgili ödeme aracına girdikten sonra en altta yer alan "Ödeme aracını sil" seçeneğine basarak ödeme aracınızı silebilirsiniz. Yine aynı şekilde ödeme araçlarınızın listelendiği ekranda sağ üst köşede yer alan "düzenle" düğmesine bastıktan sonra ödeme araçlarınızın önünde yer alan "sil" düğmesine basarak da ödeme aracınızı silebilirsiniz.

Birden fazla ödeme aracı tanımlıysa hangisinin kullanılacağı nasıl ayarlanır?

Ödeme ve teslimat ekranına girdikten sonra sağ üst köşedeki "düzenle" düğmesine bastığınızda, ödeme araçlarınızın isimlerinin devamında yer alan "Yeniden sırala" düğmesini göreceksiniz. Burada listedeki hangi ödeme aracını kullanmak istiyorsanız bunu en üste getirmeniz gerekir. Kullanacağınız ödeme aracının yeniden sürükleme düğmesine çift dokunduktan sonra ikinci dokunuşunuzla birlikte parmağınızı ekranda yukarı doğru sürükleyerek ödeme aracınızı diğer ödeme araçlarınızın en üstüne çıkarabilirsiniz. İşlem bittikten sonra sağ üst köşede yer alan "bitti" düğmesine bastığınızda işlem tamamlanacaktır.

Buraya kadar bahsettiğim tüm işlemleri gerçekleştirerek kendinize bir ödeme aracı oluşturabilirsiniz ve uygulama içi satın alımlar ya da ücretli bir uygulamanın satın alımını gerçekleştirebilirsiniz. Bir sonraki yazımda uygulama içi satın alımlarla elde edilen abonelik işlemlerini anlatıyor olacağım.

Bir sonraki içerikte görüşünceye kadar hoşça kalın.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?