iPhone ve iPad Cihazlarda Bazı Safari Ayarları

 Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda sizlere Apple'ın internet tarayıcısı olan Safari ile ilgili bazı ayarlardan bahsedeceğim. Bu yazıda bahsedeceğim ayarlar Safari ile ilgili tüm ayarlar olmayıp sadece benim kendimce önemli gördüğüm ve aktarmak istediğim ayarlar olacak. Bu ayarlamaları cihazınızın ana ekranında yer alan ayarlar seçeneğine girerek buradaki Safari seçeneğinin içinden yapabilirsiniz. Ayarlar ve ardından Safari'ye girdikten sonra açılan ekrandaki bazı ayarlara şimdi bakalım.


1. Arama Motoru: Bu başlığa girdiğinizde karşınıza birçok arama motorunun adı çıkacaktır. Buradaki listeden hangi arama motorunu seçerseniz Safari'deki varsayılan arama motorunuz o olacaktır. Bu listede Google, Yahoo, Bing, Yandex, DuckDuckGo, Ecosia gibi arama motorları yer almaktadır.


2. Otomatik Doldur: Bu başlığa girdiğinizde Safari'deki herhangi bir sayfada ad-soyad bilgileri veya kredi kartı bilgileri gibi bilgilerin doldurulacağı bölümlerde otomatik doldurma yapabilmenizi sağlayacak ayarlar yapabilirsiniz. Burada "Kişi bilgisini kullan" ayarını açık duruma getirdiğinizde Safari'de herhangi bir sitede ad-soyad bilginizi yazacağınız zaman klavyenizin üzerinde sizin adınız ve soyadınızın yer aldığı bir otomatik doldurma seçeneği görünür. Buraya basarak bilgilerinizi bu sitede doldurabilirsiniz. Yine aynı şekilde bu ekranda yer alan "Kredi kartları" ayarını aktif ettiğinizde önceden kaydettiğiniz kredi kartlarınız veya banka kartlarınız ya da ön ödemeli kartlarınız varsa bunların bilgisinin otomatik doldurulmasını sağlayabilirsiniz. Önceden kaydettiğiniz kredi kartlarınızın bilgilerine erişmekiçin veya bunları düzenlemek için de bu ayarın altında yer alan "Kayıtlı kredi kartları" düğmesine basıp ilgili ekrana girebilir ve burada kayıtlı kredi kartlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Eğer önceden kayıtlı bir kredi kartınız ya da kartlarınız yoksa yine "Kaydedilen kredi kartları" düğmesine basarak burada "Kredi kartı ekle" düğmesine basıp açılan ekranda sizden istenen kart bilgilerinizi doldurduktan sonra sağ üst köşedeki "Bitti" düğmesine basarak kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


3. Genişletmeler: Bu bölüm bir anlamda Safari'ye eklenti kurmak gibi de düşünülebilecek bir bölümdür. Bir başka deyişle Chrome uzantıları gibi de düşünülebilir. Bu bölüme girdikten sonra Safari için kurulu olan geliştirmeleri görebilir ve bunları devre dışı bırakabilir veya devreye alabilirsiniz. Ekranın en altında yer alan "Daha fazla genişletme" düğmesine bastığınızda App Store'a yönlendirilirsiniz ve açılan ekranda Safari için indirebileceğiniz ücretsiz veya ücretli geliştirmeler karşınızda listelenir. Buradan da indirme yapabilirsiniz ve yine ayarlardaki Safari ekranında yer alan genişletmeler ekranından indirdiğiniz genişletmeyi aktif edebilirsiniz.


4. İndirilenler: Bu başlığa girdiğinzde Safari üzerinden indirdiğiniz herhangi bir dosya veya belgeyi nereye kaydetmek istediğinizi seçebilirsiniz. Burada varsayılan indirme bölümü iCloud Drive olarak seçilidir. Dilerseniz bu bölümden "iPhone'umda" seçeneğini seçerek indirilen içeriklerin iPhone'unuza veya "iPad'imde" seçeneğini seçerek indirilen içeriklerin iPad'inize kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Burada yer alan "Diğer" seçeneğine basarak da farklı indirme yerleri seçebilirsiniz.


5. Sekmeleri Kapat: Bu başlığa girdiğinizde karşınıza "elle", "bir gün sonra", "bir hafta sonra" ve "bir ay sonra" seçenekleri gelecektir. Burada sekmeleri kendiniz kapatmak isterseniz "elle" seçeneğini seçebilirsiniz. Eğer diğer seçeneklerden birini seçerseniz seçtiğiniz sürenin sonunda Safari sekmeleri otomatik olarak kapatılacaktır. Ben burada "bir gün sonra" seçeneğini kullanıyorum. Çünkü çok sayıda sekme açık olarak biriksin istemiyorum. Bu sayede olası bir kasmayla da karşılaşma durumum olmuyor.


6. Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Sil: Bu düğme Safari'deki tüm geçmiş bilgilerinizi ve girilen web sitelerini, yapılan aramaları siler.


7. Okuyucu: Okuyucu özelliği, Safari'de girdiğiniz bir sayfadaki fazlalık görünebilecek bölümleri atarak sadece okuyacağınız içeriği ekrana getirir. Bu bölüme girip buradaki "Tüm web siteleri" ayarını açık hale getirdiğinizde Safari bu ayarı girdiğiniz her web sitesine otomatik olarak uygular.


8. Kamera / Mikrofon / Konum: Bu başlıkların üçü de Safari ayarlarında ayrı ayrı başlıklardır. Bunlara girdiğinizde hepsinde de "sor", "izin ver" ve "reddet" seçeneklerini göreceksiniz. Bunlardan "izin ver" seçili olursa girdiğiniz her sitenin bunlara erişimini otomatik olarak izin verilmesini sağlarsınız. "Reddet" dediğinizde ise aynı şekilde her sitede bu bilgilere erişim doğrudan reddedilir ama "sor" seçeneğini seçerseniz, sitelere girildiğinde kamera, mikrofon veya konum erişimi gerektiğinde size sorar ve siz bunu reddedebilir veya buna izin verebilirsiniz. Ben bunların üçünü de "sor" ayarı seçili şekilde kullanıyorum. Çünkü güvenlik açısından bu en uygunu oluyor.


Yukarıda bahsetmiş olduğum ayarlar yazımın başında da belirttiğim gibi Safari ile ilgili benim önemli gördüğüm ve sizlere aktarmak istediğim ayarlardı. Bunun dışında farklı ayarlar da yine aynı ekran içinde yer almaktadır. Bunları da sizler ilgili bölüme erişerek keşfedebilirsiniz.. Umarım faydalı bir içerik olmuştur.


Bir başka içerikte tekrar görüşünceye kadar hoşça kalın.


Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?