APPLE'IN BORSA UYGULAMASINA BAKIŞ
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bugünkü yazımın içeriğinde başlıktan da anlaşılacağı gibi Apple'ın kendi geliştirmiş olduğu ve kendi cihazlarında kullanılabilen Borsa uygulamasından bahsedeceğim. Burada uygulama içinde yer alan hisselerin detaylı bilgilerinden bahsetmeyeceğim, sadece uygulamanın bazı özelliklerine deyiniyor olacağım. Burada anlatılan bilgilerle hem iPhone hem de iPad üzerinde Borsa uygulamasını kullanabilirsiniz. Uygulama Apple'ın kendi uygulaması olduğu için genellikle cihazlarında yüklü bir şekilde geliyor ama yüklü değilse de yazının sonunda uygulamayı yükleyebileceğiniz bağlantıyı sizlerle paylaşacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.
Apple bu uygulamayı dünya üzerinde yer alan borsalarda işlem gören tüm şirket hisselerinin fiyatlarını ve yükseliş ya da düşüşlerini takip edebilmek için geliştirmiştir. Bunun yanı sıra en düşük alış ve satış fiyatı, en yüksek alış ve satış fiyatıyla açılış ve kapanış fiyatlarını da veri olarak görebilmenizi sağlamaktadır. Bu verileri grafiksel olarak da takip edebilmeniz mümkün şekilde tasarlanmıştır. Aynı zamanda ilgili hisseyle alakalı haberleri de takip edebilmek mümkündür. Şunu da bilmekte fayda var: Bu uygulama üzerinden hisse alış ve satış işlemi gerçekleştirilmeyip sadece hisselerle ilgili verilere ve haberlere ulaşılmaktadır.
Uygulamanın Ana Ekranında Neler Var?
Uygulamayı ilk açtığınızda karşınıza bazı hisseler ve değerleri çıkacaktır ve hisselerin listesinin hemen üzerinde de bir arama bölümü yer almaktadır.. Bu hisseler genellikle Apple başta olmak üzere özellikle Amerikan borsasında işlem gören bazı büyük şirketlerin hisseleri ve piyasa fiyatını göstermektedir. Bu bölüm "Sembollerim" adlı takip listesi altında listelenmektedir. Burada listelenen hisseleri geçtikten sonra ekranda alt tarafta, takip listesinde bulunan hisselerle ilgili haberlerin yayımlandığı haber bölümü yer almaktadır. Bu bölüm bir katman olarak tasarlanmıştır ve üzerine bastığınızda ekranda genişleyerek haber listesi ekrana yayılabilmektedir. Burada sunulan haber akışları Yahoo Finance tarafından sağlanmaktadır. Bu ekranda size hazır olarak gösterilen hisseleri silmek istediğinizde üzerine gelip tek parmağınızla aşağı ya da yukarı hareket ederek sil seçeneğini bulup buna basabilirsiniz. Bu konuya yazının ilerleyen bölümlerinde de deyineceğim.
Kendi Takip Listenizi Oluşturma , Takip Listesini Silme, Listeye Hisse Senetleri Ekleme / Listenizden Hisse Senetleri Kaldırma
Borsada yatırım yaptığınız şirketlerin hisse senetlerini kendi oluşturduğunuz bir takip listesinde toplayıp değerlerini buradan takip edebilirsiniz. Bunun için ekranda Sembollerim başlığına basıp açılan menüde en altta yer alan Yeni Takip Listesi seçeneğine bastıktan sonra açılan ekranda oluşturacağınız listeye bir ad vermelisiniz. Bu adı yazdıktan sonra Kaydet düğmesine bastığınızda takip listeniz oluşturulmuş olacaktır. Eğer birden fazla takip listesi oluşturduysanız bu listeler arasında geçiş yapabilmek için ekranın üst kısmında yer alan takip listenizin adının okunduğu başlık bölümüne basarak listelerinizin ekranda menü olarak açılmasını sağlayabilirsiniz ve buradan hangi listeye geçmek istiyorsanız buna basarak o listeye geçiş yapabilirsiniz. Ben kendime Yatırım Yaptığım Hisseler ve Takip Ettiğim Hisseler adında iki tane takip listesi oluşturdum. Burada yatırım yaptığım hisseler diye oluşturduğuma hangi hisselere yatırım yaptıysam veya yapıyorsam o hisseleri ekliyorum. Takip ettiğim hisseler listeme ise henüz yatırım yapmadığım ama yapmayı düşündüğüm ya da yatırım yapılır mı, yapılmaz mı diye inceleyeceğim, dikkatimi çeken hisse senetlerini yerleştiriyorum.
Bir takip listenizi silmek için öncelikle takip listenizin adının yazılı olduğu başlık kısmına basın ve açılan menüde Takip Listelerimi Yönet seçeneğine basın. Açılan ekranda ilgili listeler sıralanacaktır. Bunlardan hangisini silmek istiyorsanız onun üzerindeyken tek parmağınızı ekranda aşağı ya da yukarı hareket ettirerek sil seçeneğini bulup buna basın. Böylece ilgili takip listeniz silinmiş olacaktır.
Listenize ya da listelerinize hisse senetlerinizi eklemek için tek yapmanız gereken, takip listesinin içindeyken ekrandaki arama bölümüne hissenin adını veya kodunu yazmak olacaktır. Bunu yazdığınızda ekrana ilgili hisse çıkacaktır ve bu hissenin üzerine basarak onu seçili hale getirebilirsiniz. Eğer ekleme yapmaya devam etmek istiyorsanız arama bölümüne farklı bir hisse adı ya da kodu yazarak onu da seçebilirsiniz. Tüm bu seçim işlemleriniz bittikten sonra sağ üst köşede yer alan Bitti düğmesine basarak listenize ilgili hisse senetlerini eklemiş olursunuz.
Listeniz içinden herhangi bir hisse senedini kaldırmak istediğinizde ilgili hisse senedinin üzerine gelip tek parmağınızı ekranda aşağı ya da yukarı hareket ederek sil seçeneğini bulup buna basabilirsiniz. Böylece ilgili hisse listenizden kaldırılmış olacaktır.
Takip Listesiyle İlgili Yapılabilecek Bazı Ayarlamalar
Bir takip listesinin içindeyken ekranın sağ üst tarafında yer alan Daha Fazla Seçenek düğmesine bastığınızda bir menü açılır. Bu menüde sırasıyla şu seçenekler yer alır:
Takip Listesini Düzenle: Bu seçeneğe bastığınızda ilgili takip listesinin içerisinde yer alan hisse senetlerinin kaldırılması veya yeni hisse senetlerinin eklenmesi gibi bazı düzenleme işlemleri yapılabilecek bir ekran oluşur. Burada ilgili düzenlemeleri yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan Bitti düğmesine basılabilir.
Para Birimini Göster: Bu seçeneği seçili hale getirdiğinizde listenizde bir hissenin değeri görünürken aynı zamanda ilgili para birimi de burada gösterilir. Mesela, Türk Lirası 239 gibi... Ben bu ayarı açık şekilde kullanıyorum.
Takip Listesini Şuna Göre Sırala: Bu seçeneğe bastığınızda bir alt menü açılır ve bu menüde yer alan ilgili seçeneklerden hangisine basarsanız listenizde bulunan hisse senetleri ekranda ona göre sıralanır. Ben burada ada göre sıralamayı seçtim.
Takip Listesinde Şunu Göster: Bu seçeneğe bastığınızda yine bir önceki seçenekte olduğu gibi bir alt menü açılır ve bu menüde ilgili seçeneklerden hangisini seçerseniz listenizdeki hisse senetlerinin değer değişimleri ona göre gösterilir. Ben burada fiyat değişimi seçeneğini kullanıyorum. Yani bir hisse senedi değer kazandığında veya değer kaybettiğinde ne kadar fiyatla değerlendiğini veya değer kaybettiğini görüyorum.
Hisse Senedi ile İlgili Sunulan Verileri ve Grafiği İnceleme
Bir hisse senedinin içine girdiğinizde açılan ekranda bazı veriler ve bir de grafik sizi karşılar. Bunlara sırasıyla bakalım.
Ekranda ilerlemeye başladığınızda sırasıyla hisse senedinin adını, fiyatını, hangi borsada ve hangi para birimiyle işlemde olduğunu görebilirsiniz. Bu bölümleri geçtikten sonra Rapor Dönemi sizi karşılar. Bu kısım, grafiğin de olduğu kısımdır ve siz buradan tek parmağınızı aşağı ya da yukarı hareket ettirerek 1 gün, 1 hafta, 1 ay gibi hissenin grafiksel değişimini görmek istediğiniz dönem aralığını ayarlayabilirsiniz. Bunu ayarladıktan sonra ekranda devam ettiğinizde bazı fiyat değerleri okunduğunu göreceksiniz. Bu fiyat değerleri seçtiğiniz dönem aralığına göre ne zaman hissenin ne kadar olduğunu gösteren değerlerdir. Örneğin, siz 1 günlük rapor dönemi ayarladınız ve grafik 1 günlük değeri gösteriyor. O zaman sabah borsanın açılışından kapanışına kadar geçen sürede deiğişimleri sizlere okuyor demektir.
Bu değerleri ekran okuyucunuza okuturken ses grafiği var şeklinde bir uyarı da duyabilirsiniz. Bu, şu anlama geliyor: Yani grafikte olan düşüş ve yükseliş çizgilerini isterseniz ses olarak da dinleyebilirsiniz. Bunun için grafik içindeki herhangi bir değer okunduğunda tek parmağınızı ekranda aşağı ya da yukarı hareket ettirerek Ses Grafiğini Oynat seçeneğine gelip buna basın. Buna bastıktan sonra cihazınızda bir ses çalmaya başlayacaktır. Bu sesi dikkatlice dinlediğinizde sesin yer yer daha da inceldiğini veya yer yer biraz daha kalınlaştığını fark edeceksiniz. Bu kalınlaşıp incelmeler şu anlama gelir: Ses ne kadar kalınlaşıyorsa sesin kalınlaştığı bölümler hissenin fiyatının daha düşük seyrettiği bölümlerdir. Ses ne kadar inceliyorsa bu ince çalan bölümlerde de hisse değeri yükselmiş grafik çizgisiyle ifade ediliyor demektir. Bu sayede hissenin seçtiğiniz dönem aralığında ne şekilde bir düşüş ve yükseliş performansı sergilediğini anlayabilirsiniz. Ben bu özelliği oldukça severek kullanıyorum.
Yine grafik üzerindeyken tek parmağınızla aşağı ya da yukarı hareket ederek grafiği tanımla seçeneğine gelip bastığınızda grafiğin hangi değerleri içerdiğini duyabilirsiniz. Mesela, X ekseni saat, Y ekseni ücret şeklinde bir tanımlama yapılır. Bu tanımlama 1 günlük grafik görüntülemesinde yapılan tanımdır.
Yine grafik üzerindeyken tek parmağınızı aşağı ya da yukarı hareket ettirerek grafik ayrıntıları seçeneğine gelip basarsanız o zaman da grafikle ilgili birçok ayrıntılı veriye erişim sağlayabilirsiniz.
Grafik kısmından sonra ekranda ilerlediğinizde de ilgili hissenin bulunduğunuz gün açılış fiyatını, o günün en yüksek fiyatını, o günün en düşük fiyatını, fiyat/kazanç oranını, piyasa değerini, 1 yılın en yüksek değerini, 1 yılın en düşük değerini, ortalama hacmini, getiri oranını ve hisse başına kazanç değerini görebilirsiniz.
Sizlere bu yazımda Apple'ın geliştirmiş olduğu Borsa uygulamasını genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur.
iPhone veya iPad cihazlarınızda bu uygulama hazır olarak yüklü geliyor ama eğer yüklü değilse veya sildiyseniz, yüklemek isterseniz buradan yükleyebilirsiniz.
Erişilebilir Apple Kullanıyoruz Telegram kanalına da buradan katılmanız beni mutlu edecektir.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın, sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder