APPLE'IN ÇEVİRİ UYGULAMASINA BAKIŞ

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda sizlere Apple'ın kendi geliştirmiş olduğu diller arasında çeviri yapmayı sağlayan Çeviri uygulamasından bahsedeceğim. Cihazlarında bu uygulama yüklü olmayanların dilerlerse indirebilmesi için de yazının sonunda uygulama bağlantısını paylaşacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.


Çeviri uygulamaları, özellikle uluslararası seyahatlerin daha da yoğunlaşması veya internetten elde edilen birtakım yabancı yazılı kaynakların kendi dilimize çevrilmesi gibi durumların yoğunlaşmasına bağlı olarak gelişmiş ve kullanımı da artmış uygulamalardır. Bu uygulamaların birçok örneğini  farklı şirketler veya farklı uygulama geliştiricileri tarafından geliştirilmiş şekilde görmekteyiz. Bu uygulamaların çalışma mantığı oldukça basittir. Bir kaynak dil belirleyip bu dilde yazılı olan içerikleri belirlenen farklı bir hedef dile çevirmek bu uygulamaların temel işlevidir.

Apple da kendi çeviri uygulamasını bir süre önce geliştirip kullanıma sunmuştu. Şimdi bu uygulamanın içeriğinden bahsedeyim.

Uygulamayı açtığınızda ekranın en altında dört tane sekme yer aldığını göreceksiniz. Bu sekmeler soldan sağa doğru sırasıyla "Çeviri, Kamera, Yazışma, Favoriler" sekmeleridir. Bu sekmelerin içeriklerinden bahsedeyim.


Çeviri Sekmesi


Bu sekmedeyken ekranda dolaştığınızda iki tane dilin alt alta yerleştirildiğini ve her ikisinin de alt kısmında yazma  alanı olduğunu göreceksiniz. Burada birbiri arasında çeviri yapmak istediğiniz iki dili seçtikten sonra hangi dilin altındaki yazma alanını kullanacaksanız o alana çevirmek istediğiniz sözcüğü, cümleyi veya paragrafı yazdığınızda diğer dilin altında bulunan yazma alanında çevrilmiş halini görüntülüyor olacaksınız. Çevirisini yaptığınız bu içeriğin devamında bulunan kopyala düğmesine bastığınızda çeviriyi kopyalayıp herhangi bir yere yapıştırarak paylaşabilirsiniz veya doküman olarak elinizde tutabilirsiniz. Yine ekranda ilerlerken karşılaşacağınız Favoriler düğmesine basarak çeviriyi favorilerinize ekleyebilirsiniz. Çevirmek istediğiniz ifadeyi veya metni ilgili yazma alanına sesli bir şekilde de yazdırabilirsiniz. Bunun için hangi dilde yazdırma yapacaksanız o dilin ilerisine devam ederek burada metin girme alanından sonra gelen Dinle düğmesine basarak gelen ekranda sesli bir şekilde ifade ettiğiniz metinler yazılacaktır ve bunun çevirisi hedef dile yapılacaktır.

Ekranda iki dilin alt alta bulunduğu satırların arasına dilleri değiştir düğmesi yerleştirilmiştir. Bu düğmeye basarak kaynak dille hedef dilin yerini değiştirebilirsiniz. Ben bu özelliği oldukça sık bir şekilde kullanıyorum ve oldukça faydalı bir özellik olduğunu düşünüyorum.

Ekranda kaynak dilde yazdığınız veya hedef dilde çevirisi yapılmış bölümlerin hemen devamında bulunan oynatma düğmesine basarak bu metinleri sesli bir şekilde de dinleyebilirsiniz.

Çeviri sekmesindeyken sağ üst köşede yer alan Fazlası düğmesine bastığınızda burada İndirilebilir Diller ve Gramatik Cinsiyeti Göster şeklinde iki seçenek göreceksiniz. Buradaİndirilebilir Diller seçeneğine girdiğinizde kaynak dil ve çeviri yapacağınız hedef dil hangileriyse bunları indirebilir ve çevrim dışı olarak da çeviri yaptırabilirsiniz.

Gramatik Cinsiyeti Göster seçeneğinin ne işe yaradığını tam bilmemekle birlikte tahmini olarak şöyle düşünüyorum: Bazı dillerde kelimelerin dişil, eril ve nötr şekilde cinsiyetleri vardır. Bu seçenek dillerdeki sözcüklerin bu cinsiyetlerden hangisine girdiğini gösteriyor olabilir.


Kamera Sekmesi


Bu sekmeyi ben çok kullanmadım. Bu nedenle çok bahsedecek bir bilgim yok ama kısaca kaynak dilde bir metnin kamera yardımıyla görüntülenerek hedef dile çevrilmesini sağlayan bölümdür. Burada dilerseniz fotoğraf seç düğmesine basarak film rulonuzdan seçeceğiniz herhangi bir fotoğrafın üzerinde yazan yazının hedef dile çevrilmesini de sağlayabilirsiniz. Paylaş düğmesine basarak da çeviriyi paylaşabilirsiniz.


Yazışma Sekmesi


Bu sekmede aslında ilk sekmede olduğundan biraz daha pratik ve bence daha işlevsel bir çeviri işleyişi söz konusu oluyor. Yine burada kaynak dil ve kaynak dilin çevrileceği hedef dil seçiyorsunuz ve her ikisinin de altında yine yazma alanı yer alıyor. Hangisinin yazma alanına ilgili bir metin girip de mesaj gönderir gibi gönderme işlemi yaparsanız karşılığında mesaja yanıt gelir gibi diğer dilin altına o ifadenin çevrilmiş hali geliyor.

Aynı zamanda burada ekranın alt kısmında yer alan Dinle düğmesine basarak bu seçtiğiniz iki dilden hangisinde konuşursanız bu konuştuğunuzu diğer dile çeviriyor.

Bu sekmedeyken sağ üst köşede yer alan Fazlası düğmesine bastığınızda burada İndirilebilir Diller, Çevirileri Seslendir, Otomatik Çevir, Dili Algıla seçenekleriyle karşılaşıyorsunuz.

Çevirileri Seslendiri aktif hale getirdiğinizde her yaptırdığınız çeviriyi bu ekranda otomatik olarak size yazılı haliyle birlikte seslendirerek de sunuyor olacak.

Otomatik Çevir aktif hale getirildiğinde ilgili dilde yazdığınızda otomatik bir şekilde çevirisi gerçekleşir.

Dili Algıla aktif edildiğinde özellikle dinleme düğmesine basarak seçtiğiniz iki dilden birinde konuşurken uygulama bunun otomatik olarak hangi dil olduğunu algılayıp diğer dile çevirisini yapmaya başlar.


Favoriler Sekmesi


Son sekme olan Favoriler sekmesinde ise yaptırdığınız çevirilerden favorilere eklediğiniz çevirileriniz varsa bunları görüntüleyebilirsiniz ve sonradan favorilerden istediğiniz çeviri ya da çevirileri üzerindeyken tek parmak hareketiyle aşağı ya da yukarı yaparak Favorilerden Kaldır seçeneğine basarak kaldırabilirsiniz.


Sizlere bu yazımda Apple'ın kendi çeviri uygulamasından bahsettim. Uygulamanın genel olarak kullanım şekli benim hoşuma gitti. Tabi bu yazıda çevirilerin ne kadar doğru ve isabetli olduğundan bahsetmedim. Burada sadece uygulamanın kullanımı ve işleyişiyle ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir içerik olmuştur.


Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.


Erişilebilir Apple Kullanıyoruz'un Telegram kanalına da buradan katılabilirsiniz.


Farklı içeriklerde tekrar görüşmek üzere, hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça klaın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?