iOS 17 ile Gelen Durum Denetleme Özelliğine Bakış
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bu yazımda sizlere Durum Denetleme özelliğinden bahsedeceğim. Durum Denetleme nedir, nasıl kullanılır, bunlara bakıyor olacağız. Şimdiden herkese iyi okumalar dilerim.
Durum Denetleme Nedir?
iOS 17 güncellemesiyle gelen Durum Denetleme özelliği, en basit haliyle ifade edecek olursak bir kişinin varacağı bir konumu herhangi bir kişiyle paylaşarak o konuma vardığı anda karşı tarafa mesajla bildirilmesini sağlayan, belirtilen konuma varılmaması veya varılma konusunda gecikilmesi durumunda ise 15 dakika içinde karşı tarafa bu gecikmenin mesaj olarak gönderilerek o anki mevcut konumunun gösterilmesi, hatta ayarlayan kişinin iznine bağlı olarak telefonunun şarj göstergesinin, şebekesinin kaç çubuk çektiğinin, Wifi'ye bağlı olup olmadığının ve bağlıysa kaç çubuk çektiğinin, hatta en son ekran kilidini ne zaman açtığının gösterilebildiği bir özelliktir.
Bu özellik Bul özelliğinden farklı olarak çalışan, bu özellik içinde bulunmayan bir özelliktir. Bul özelliğiyle Durum Denetleme özelliği arasında şöyle bir fark vardır: Bul özelliğinde konumunu birbiriyle paylaşan kişiler 7 gün 24 saat birbirlerinin nerede olduğunu görebilirler ve cihazla ilgili şarj durumu gibi bilgilere her an ulaşabilirler ama Durum Denetleme özelliği tek bir konum bazlı ayarlanır ve şu konuma varınca karşıya bildirim gönder diye ayarlayan kişi, o konuma vardığında bilgilendirilecek kişi mesaj yoluyla bilgilendirilir ve Durum Denetleme işlemi tamamlanır. Eğer bir kişi yeni bir konum için benzer bir durum denetimi göndermek istiyorsa yine aynı işlemleri yaparak o konum özelinde yeni bir durum denetimini karşıya gönderir.
Durum Denetimi Nasıl Kullanılır?
Bu özelliği mesajlar üzerinden kullanabilmekteyiz. Özelliği kullanmak için şu adımları takip edebiliriz:
1. Mesajlara girip buradan yeni mesaj oluşturma düğmesine basalım veya durum denetleme göndereceğimiz kişiyle daha önceden mesajlaşmışsak mesaj kutusunda onunla olan mesajlaşmamıza girelim.
2. Eğer yeni bir mesaj oluşturma ekranına girmişsek burada alıcı bölümüne kime durum denetlemesi göndereceksek bu kişiyi girelim.
3. Sol alt köşede yer alan uygulamalar düğmesine basalım ve açılan seçeneklerden daha fazla ifadesine basıp yeni açılan seçenekler arasından durum denetleme seçeneğine basalım.
4. Durum denetlemeye bastıktan sonra bu özellik kutucuğu mesaj yazma bölümüne gelecektir. Bunu göndermeden önce hangi konuma vardığımızda karşı tarafa vardığımıza dair mesaj gönderilmesini ve benzeri durumları ayarlamamız gerekiyor. Bu ayarlamaları yapabilmek için aşağıdaki adımları takip edebiliriz:
a. mesaj yazma alanına yerleşmiş olan durum denetleme kutucuğunun üzerine basalım.
b. Açılan ekranda en üst kısımda iki tane sekme göreceğiz, bunlardan birincisi Hedef, ikincisi ise Sayaç sekmesidir.
c. Hedef sekmesini seçip alta doğru ilerlediğimizde bir konum seçin seçeneği yer almaktadır. Buna basarak açılan ekranda arama bölümüne gideceğimiz konumu yazarak konumumuzu seçelim. seçimi yaptıktan sonra sağ üst köşedeki bitti düğmesine basalım.
ç. Tekrar bir önceki ekrana dönmüş olacağız. Burada konumu seçtikten sonra aşağı doğru ilerlediğimizde bulunduğumuz yerden bu konuma araçla, toplu taşımayla veya yürüyerek ne kadar sürede varılabileceği gibi bilgileri görebilmekteyiz.
Aynı şekilde bu kısmın hemen altında da tahmini varış süresi dediğimiz (tvs) verisi ekleyebileceğimiz bir bölüm bulunmaktadır. Buraya bastığımızda 15 dakika, 30 dakika veya 1 saat gibi seçeneklerle karşılaşırız. Bunlardan hangisine basarsak karşı tarafa durum denetleme gönderildiğinde karşı taraf belirttiğimiz konuma tahmini olarak ne kadar sürede varabileceğimizi görüyor olur ve bu süre trafik durumuna göre otomatik olarak güncellenerek karşı tarafa aktarılır.
d. Yine alta doğru ilerlediğimizde durum denetleme verisi ayarıyla karşılaşırız. Bu ayar, belirttiğimiz konuma belirttiğimiz sürede varamamamız halinde karşı tarafa mesajla gecikmeyi bildirdiğinde cihazımızla ilgili hangi verileri karşı tarafın görebileceğini ayarladığımız bölümdür. Buna bastığımızda ekrana sınırlı ve tam şeklinde iki ayar çıkar. Bunlardan sınırlı seçili olduğunda karşı tarafa durum denetleme verileri olarak mevcut konumunuz, şarj bilginiz ve ağ sinyali bilginiz görünür. Eğer burada tam seçeneğini seçerseniz cihazınızın şarj bilgisi, Wifi'ye bağlılık durumu, şebeke durumu, mevcut konumunuz, güzergah detayınız ve cihazınızın en son ne zaman ekran kilidinin açıldığına kadar olan bilgiler karşı tarafa görünür.
e. Buraya kadar olan ayarlar hedef sekmesinde yer alan yaptığımız ayarlamalardı. Bunları yaptıktan sonra ekranın üst kısmında yer alan ikinci sekme olan sayaç sekmesine geçebiliriz.
f. Sayaç sekmesinde ilk olarak kaç saatlik veya kaç dakikalık bir sayaç ayarlamak istiyorsak bunu ayarlayabileceğimiz bölüm bulunuyor. Burada ayarladığımız sayaç aslında bizim karşı tarafa bu kadar süre içinde belirttiğim yere varacağım, dememiz oluyor. Eğer burada belirlediğimiz sürede belirttiğimiz konuma varamazsak cihazımız bize bir uyarı gönderiyor ve bu uyarıya yanıt vermediğimizde 15 dakika içinde durum denetimini paylaştığımız kişiye mevcut konumumuzu ve diğer cihaz bilgilerimizi gösteren bir mesaj gönderiliyor.
Yine hedef sekmesinde olduğu gibi burada da alta indiğimizde durum denetleme verisi ayarını sınırlı veya tam olarak ayarlayabileceğimiz seçeneği görüyoruz.
Sayaç kısmını da ayarladıktan sonra sağ üst köşedeki bitti düğmesine basarak durum denetlememizi karşı tarafa yaptığımız ayarlarla gönderebilecek hale getirmiş oluyoruz ve artık normal mesaj gönderir gibi gönder düğmesine basarak durum denetlememizi karşı tarafa gönderiyoruz.
Bu gönderme işleminden sonra karşı taraf bizim gönderdiğimiz bu durum denetlemesi kutucuğuna basarak bizim hangi konuma tahmini olarak ne zaman varacağımızı görüntüleyebiliyor, olası bir gecikme olduğunda ise gecikmenin en geç 15 dakika sonrasında mevcut konumu içeren ve yukarıda bahsettiğim diğer birtakım bilgileri içeren mesaj alıyor ve bu mesajla gelen durum denetleme kutucuğuna bastığında bilgileri görüntüleyebiliyor.
Durum Denetleme Hangi Durumlarda Bildirim Gönderir?
Bu bildirimleri şu maddelerde toplayabiliriz:
1. Durum denetlemeyi kendi elimizle durdurduğumuzda veya varacağımız konuma vardığımızda karşı tarafa bildirim gider ve durum denetleme sona erer.
2. Sorulduğunda yanıt vermediğimizde, sayaçta belirlediğimiz veya tahmini varış zamanımız bittiğinde ama buna rağmen varmamız gereken konuma varmadığımızda veya telefonumuz acil bir arama yaptığında bir uyarı alırız. Eğer bu uyarıya yanıt vermezsek 15 dakika sonra karşı tarafa mevcut bilgilerimizi içeren bir durum denetleme bildirimi gider.
3. Cihazımız uzun süre çevrim dışı kaldığında karşı tarafa bir durum denetleme bildirimi gider.
Durum Denetleme Nasıl Sonlandırılır?
Durum denetlemeyi sonlandırmanın iki yolu vardır,
1. Belirlediğimiz konuma vardığımızda karşı tarafa bu bildirilir ve durum denetleme sonlanır.
2. Durum denetlemeyi karşı tarafa gönderdikten sonra mesajlaşma ekranında bu gönderdiğimiz durum denetleme kutucuğunun üzerine gelip bastığımızda bir ekran açılır. Bu ekranda durum denetlemeden vazgeç seçeneği bulunmaktadır. Buna bastığımızda ekrana bir onay penceresi açılır ve burada denetlemeden vazgeç seçeneğine bastığımızda durum denetleme sonlanır ve karşı tarafa sonlandırmayla ilgili bildirim gider.
Durum Denetlemeyi Ben Nasıl Kullandım?
Bu özelliği biz nişanlımla birlikte denedik. Kendisi şehir içinde trenle evine gitmek üzere yolculuk halindeydi ve o sırada durum denetleme özelliğini yukarıda anlattığım şekilde aktif etti. Varacağı konum olarak evini seçti. Bana bu durum denetlemeyi gönderdikten sonra ben bu denetleme ekranını açtığımda kendisinin tahmini olarak ne zaman belirttiği konuma varabileceğini ve bunun trafik veya trenin duraklama durumlarına göre güncellendiğini görebiliyordum.
Durum denetleme ekranında bana görünen sürede nişanlım evine vardı ve herhangi bir süre sapması veya aksama olmadan anlık olarak bildirim aldım. Bildirim aldığım saati not ettim ve sonrasında kendisiyle görüştüğümde bu not ettiğim saatte varıp varmadığını sordum ve kendisi de tam olarak bu saatte eve vardığını doğruladı.
Yine nişanlımla ikinci bir test gerçekleştirdik. Bu sefer yine kendisi iş yerine varacakmış gibi konum işaretlemesi yapıp gerekli ayarlamaları oluşturarak bana durum denetimi gönderdi. Tabi kendisi evinde ve herhangi bir şekilde iş yerine veya farklı bir yere yola çıkmıyordu. Bu durumda belli bir süre sonra kendisinin cihazı kendisine bir gecikme uyarısı verdi ve kendisi bu uyarıya hiçbir şekilde yanıt vermeyince 15 dakika sonra bana gecikme bildirimi gönderildi. Ben bu bildirimi açtığımda kendisinin benimle sınırlı değil de tam bir durum denetimi paylaştığından dolayı şarj bilgisini, mevcut konumunu, ağ bağlantısını, şebeke durumunu, güzergah durumunu ve en son ne zaman ekran kilidini açtığını görebiliyordum. Hatta o sırada telefonu şarjda olduğu için belli aralıklarla telefonunun şarj durumunun güncellendiğini ve ekran açma zamanının belli aralıklarla güncellendiğini de gördük ve test etmiş olduk.
Durum denetleme özelliği genel olarak benim ve nişanlımın beğenisini kazandı ve yaptığımız testler sonucunda başarılı bir şekilde çalıştığını göstererek bizi oldukça memnun etti. İşlevsellik konusunda güzel bir özellik olarak cihazlarımızda yerini almış durumda. Biz ileriye dönük birçok kez bu özelliği kullanmayı planlıyoruz.
Umarım sizler için de faydalı ve işlevsel bir özellik olacaktır.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın, sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder