iPhone'da Bazı Arama Ayarlarına Bakış

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bugünkü yazımda sizlere bazı arama ayarlarından bahsetmek istiyorum. Hepinize şimdiden iyi okumalar dilerim.


Yazıma konu olan bu arama ayarlarına şu şekilde ulaşabiliriz:


Ayarlar menüsüne girip buradan Telefon seçeneğine girdiğimizde bahsedeceğim ayarlar bizleri karşılar. Burada pek çok ayar seçeneği var ama ben kısaca aralarından bazı önemli ve işlevsel olabileceğini düşündüğüm ayarları sizlere sunmak istiyorum.


1. Bildirimler: Bu kısımda gelen aramaların anında bildirim olarak bize düşmesini mi, yoksa özet bildirimlerde görünmesini mi istiyoruz bunu ayarlayabiliriz. Tabi burada doğal olarak anında bildirim seçeneği seçili olur ve hemen hemen hepimiz de bu seçeneği gelen aramalar bize anında düşsün diye işaretli tutuyoruzdur.

Bunun dışında bildirimlerin ne şekilde ve hangi sesle geleceğini de yine buradan ayarlayabiliyoruz.


2. Gelen Aramalar: Aslında bu ayar gözlemlediğim kadarıyla oldukça önemli olabilmekte. Çünkü pek çok kişinin şu soruyu sorduğunu görebiliyorum: "Telefonumun ekran kilidi açıkken bana bir arama geldiğinde arama ile ilgili bilgiler ve arama ekranı düğmeleri ekranın üst kısmında görünüyor ve buradan erişim zor olabiliyor. Bunun böyle görünmemesi için, tam ekran gösterebilmem için bir çözüm var mı?" İşte bu sorunun cevabı bu ayarın altında yatıyor. Gelen aramalar seçeneğine girdikten sonra burada karşımıza çıkan  Başlık ve Tam ekran seçeneklerinden Tam ekran seçeneğini seçtiğimizde ekran kilidimiz açıkken bir arama aldığımızda arama bilgisi ve düğmeler tam ekranda belirecektir. Tabi Başlık konumunda kullanmak isteyenler Başlık seçeneğini seçerek arama bilgisi ve düğmelerinin ekranın yalnızca üst kısmında görülmesini sağlayabilirler.


3. Aramaları Duyur: Yine soru gelen bir başka konu da bu oluyor. "Bana bir arama geldiğinde telefonum arayan kişiyi VoiceOver haricinde ayrı bir sesle seslendiriyor. Bunu nasıl kapatabilirim?" ya da "Nasıl açabilirim?" şeklinde sorulabiliyor. Bu sorunun yanıtı da bu ayar altında yatıyor. Bu seçeneğe girdikten sonra karşımıza dört seçenek çıkıyor. Bu seçenekler şöyle:


a. Her zaman: Bu seçeneği işaretlediğimizde telefonumuz her zaman bize gelen aramaları sesli olarak duyuracaktır.

b. Kulaklık ve Araba: Bu seçenek işaretli olduğunda, telefonumuz bir bluetooth kulaklığa veya bir arabaya bağlı olduğu zaman kulaklık ve arabada gelen aramaları bize seslendirecektir.

c. Yalnızca kulaklık: Bu seçenek işaretli olduğunda yalnızca bir bluetooth kulaklık telefonumuza bağlıyken gelen aramaları  kulaklıktan seslendirecektir.

ç. Hiçbir zaman: Bu seçeneği işaretlediğimizde ise kulaklık, araba veya telefonun kendisi dahil olmak üzere hiçbir yerden hiçbir şekilde gelen aramaları seslendirmeyecektir.


4. Diğerlerinde Aramalar: Bu seçenek birden fazla Apple cihazı kullanıyorsak (bunların hepsi iPhone olmak zorunda değil; iPad, Mac gibi cihazlar olabilir.) bize gelen aramaların aynı ağa bağlı ve yakınımızda olan bu Apple cihazlarımızda da eşzamanlı görünmesini ve herhangi bir cihazımızla gelen aramayı yanıtlayarak görüşmemizi yapmamızı sağlar. Tabi burada tüm cihazlarınızın aynı ağa bağlı olması ve kullandığınız tüm cihazlarda aynı iCloud hesabınızın açık olması gerektiğini unutmamalısınız.

Bu seçeneğe girdiğimizde en üstte diğer aygıtlarda arama seçeneğini açık hale getirmemiz gerekir. Bunu açık hale getirdikten sonra aşağıda Aramalara izin ver başlığı altında diğer cihazlarımız listelenir. Bunlardan hangilerinin ayarını açık hale getirirsek o cihazların hepsine eşzamanlı olarak gelen aramalar düşecektir.

Örneğin, ben iPhone, iPad Pro, iPad Mini, iPod Touch, Macbook Air ve Apple Watch kullanıyorum ve bana bir arama geldiğinde bu cihazlarımın hepsine aramalar eşzamanlı olarak düşüyor ve ben bu cihazlardan herhangi birisiyle çağrıyı yanıtlayabiliyorum.


5. Mesajla Yanıtla: Bazı aramalar geldiğinde o an açamayabiliyoruz ve karşı tarafa da kısa da olsa bir bilgilendirme mesajı göndermek isteyebiliyoruz. İşte bu tür durumlarda bu seçenek altında yer alan kısa mesajları kullanabiliyoruz veya kendimiz bu mesajların yerine herhangi bir bilgilendirme mesajı oluşturabiliyoruz.

Bu seçeneğe girdiğimizde "Yoldayım.", "Seni daha sonra arayayım mı?" gibi hazır mesajlar karşımıza çıkıyor. Biz bunları kullanabileceğimiz gibi kendimiz de bir mesaj oluşturabiliriz. Bunu oluşturmak için buradaki hazır mesajlardan herhangi birisinin üzerine basıyoruz ve klavyemiz açılıyor. Burada yazan mesajı siliyoruz ve istediğimiz bir mesajı yazıyoruz, yazdıktan sonra klavyemizin sağ alt tarafında yer alan geç düğmesine basabiliriz. Mesajımızı böylelikle eklemiş oluruz.

Bu mesajları kullanmak için ise gelen çağrı ekranında mesajla yanıtla seçeneği yer alır, bu seçeneğe bastığımızda buradaki mesaj listesinde bulunan kısa mesajlar ekrana gelir. Buradan istediğiniz bir mesajın üzerine bastığınızda karşı taraf meşgule alınmış olur ve karşı tarafa mesajlar üzerinden bu seçmiş olduğunuz mesaj gider.

Örneğin, ben "Şu an müsait değilim, lütfen Whatsapp'tan mesaj bırakın." şeklinde kendim bir mesaj oluşturdum. Gelen çağrılarda eğer o an açamayacak durumdaysam bu mesajı seçerek karşıya göndermiş oluyorum ve arayan kişi meşgule alınıp bu mesaj kendisine iletilmiş oluyor.


6. Arama Yönlendirme: Bu seçeneği açık hale getirdiğimizde ekrana telefon numarası gireceğimiz bir bölüm açılır. Buraya hangi numarayı girersek telefonumuzu o numaraya yönlendirmiş oluruz ve biri bizi aradığında yönlendirdiğimiz bu numaraya çağrılarımız düşer.


7. Numaramı Göster: Bu seçenek açık durumda bulunmaktadır. Bunu kapattığımızda numaramız karşı tarafa Bilinmeyen Numara olarak düşecektir ve numaramız görünmeyecektir.


8. bilinmeyenleri Sessize Al: Bu seçeneği açık hale getirdiğimizde kişilerimizde kayıtlı olmayan numaralardan gelen çağrılar sessize alınır ve bu çağrılar sadece son aramalarda ve sesli aramalar bölümünde görüntülenir.


9. Arama Engelleme / No belirleme: Bu seçenek çeşitli numara belirleme uygulamalarının numaramıza erişebilip erişemeyeceğini ayarlamamızı sağlar. Bazı uygulamalar bir kişinin ad-soyad bilgisiyle numarasını bulabilme gibi ya da buna benzer hizmetler sunabilmektedir. Bu bölümde işte bu tür uygulamalara erişimi açabiliriz veya kapatabiliriz.


10. Engellenen Kişiler: Burada sizlere bahsedeceğim son ayar seçeneği de bu seçenek. Buraya girdiğimizde daha önce engellediğimiz numaralar varsa bu numaraların listesini görebiliriz ve herhangi bir numaranın üzerindeyken ekranda tek parmağımızı aşağı ya da yukarı hareket ettirerek engellemeyi kaldır seçeneğini bulup buna basarak numaranın engelini kaldırabiliriz. Bu listede yer alan engellenmiş numaralar bize ulaşamazlar. Buraya yeni bir engellenecek numara eklemek için Yeni ekle seçeneğine basabiliriz. Bu seçeneğe bastığımızda karşımıza rehberimizdeki kişiler çıkar ve bunlardan hangisi veya hangilerini engelleyeceksek bunları seçebiliriz.

Eğer engelleyeceğimiz numara rehberimizdeki bir kişi ya da kişiler değil de son aramalar bölümünden bir numaraysa o zaman son aramalarda numaranın üzerine gelerek tek parmağımızla bir kez yukarı doğru hareket ederek daha fazla seçeneğine gelip buna basarız ve açılan ekranda en alta gelerek burada yer alan bu numarayı engelle seçeneğine basarız ve engelleme işlemini gerçekleştirmiş oluruz.


Değerli okurlarım, bu yazımda sizlere bazı arama ayarlarıyla ilgili bilgiler verdim. Aralarında oldukça işlevsel olduğunu düşündüğüm ve kullandığım pek çok ayar yer alıyor. Umarım sizler için de faydalı bir içerik olmuştur.


Şimdilik benden bu kadar... Bir sonraki yazımda tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?