ERİŞİLEBİLİR BİR BÜTÇE UYGULAMASI: MONEE
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bu yazımda sizlere bir bütçe yapma uygulamasından bahsedeceğim. Bu bütçe uygulaması kullandığım finansal araçlar arasında erişilebilirlik anlamında da en çok dikkatimi çeken ve araştırırken rastgele bulduğum uygulamalardan biri oldu. Yazımın sonunda uygulamanın indirme bağlantısını da paylaşıyor olacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.
Bütçe, bireysel olarak veya aile olarak gelir ve giderlerin takip edilmesi, buna göre harcamaların yönlendirilmesi, bu yönlendirmenin sağlıklı yapılmasıyla birlikte de tasarruf ve birikim yapılması açısından kontrol edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Bütçenizi doğru yöneterek hem gelirlerinizin giderlerinize doğru dağılımını sağlayıp hem de az ya da çok demeden bir birikim yapabilirsiniz ve belki de farkında olmadan harcadığınız birçok gereksiz harcamanın da önüne geçip bunları da tasarruf ve birikime yönlendirebilirsiniz. Bunu bireysel olarak veya aile bütçesi olarak yapabilirsiniz. İşte böyle bir bütçeyi oluşturmak için bu yazıda bahsettiğim Monee uygulaması oldukça erişilebilir ve basit bir uygulama olarak oluşturulmuş.
Uygulamaya tek seferlik veya düzenli olan gelirlerinizi ve giderlerinizi tanımlayabiliyorsunuz. Bu gelir ve giderlerinizin aylık, yıllık veya toplam gibi değerlerini görebiliyorsunuz ve grafiksel olarak da bunları inceleyebiliyorsunuz. Ayrıca ekranda görmek istediğiniz gelir ve gider kalemlerine göre de filtreleme yapmanız mümkün oluyor. Uygulama Türkçe dil desteğiyle kullanılabiliyor ve benim bu yazıyı yazdığım tarihte de geçerli olmak üzere tamamen ücretsiz kullanılabiliyor. Yani uygulama doğrudan satın alım, uygulama içi satın alım veya abonelik ücretlerinin hiçbirini barındırmıyor. Buna bağlı olarak hiçbir reklam da barındırmıyor. Zaten incelediğim kadarıyla uygulamanın geliştiricisi de her zaman ücretsiz kalacağını, hiçbir satın alım, abonelik veya reklam olmayacağını belirtmiş ki bu oldukça güzel bir durum ama ileride aynı politikayı bazı imkânlar nedeniyle sürdürebilir mi bunu bilmek pek mümkün değil.
Uygulamadan kısaca bahsedeyim.
Genel Tasarım Özellikleri
Uygulamayı indirdikten sonra açtığınızda ilk olarak uygulamada oturum açmanız gerekiyor. Bunun için "Apple ile giriş yap" veya "Misafir olarak giriş yap" seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Ben burada size Apple hesabınızla giriş yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü buradaki verilerinize daha sonra da erişebilmek için bu yöntemi kullanmanız gerekir.
Oturum açtıktan sonra ekranda gezinirken şu seçeneklere rastlayacaksınız: "İşlemler, Yinelenen İşlemler, Ayarlar, Filtreler ve Öge Ekle"
Burada işlemler bölümünde tüm gelir ve giderlerinizi görüntülüyor olacaksınız. Bu ekranda üst bölümde bu verilerin grafiği yer alıyor olacak.
Yinelenen iişlemler bölümünden, düzenli olarak elde ettiğiniz gelirleri veya düzenli olarak harcanan giderleri giriyor olacaksınız.
Ayarlar bölümünde ise ise uygulamayla ilgili farklı ayarlamalar yapılabilmektedir.
Kullanım Özellikleri
Gelir ve giderlerinizi ekleyebilmek için öncelikle bazı gelir ve gider kategorileri tanımlamanız gerekmektedir. Bu kategoriler geliriniz için örneğin, "Maaş, kira..." gibi kategoriler, giderleriniz için de "Fatura, kira, abonelik, kredi kartı..." gibi kategoriler olabilir. Bu kategoriler herkesin elde ettiği gelir türüne veya harcadığı gider türüne göre şekillenebilir. Kategorilerinizi tanımlamak için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Uygulama içinde ayarlara gidin.
2. Kategoriler seçeneğine girin.
3. Burada uygulama içerisinde yer alan birçok hazır gelir ve gider kategorilerini göreceksiniz. Dilerseniz bunları üzerlerine gelip ekranda tek parmağınızla aşağı ya da yukarı hareket ederek "Sil" düğmesine basıp silebilirsiniz.
Bu ekrandayken kendi gelir ya da gider kategorinizi eklemek için "Öge ekle" seçeneğine basın.
4. Açılan ekranda,
a. "Kategori adı" bölümüne kategorinizin adını yazın.
b. Aşağı doğru ekranda ilerlediğinizde bu kategorinin harcama mı yoksa gelir mi olduğunu seçeceğiniz bölüm gelecek, buradan uygun olanı seçin.
c. Aşağı doğru ekranda ilerlediğinizde renk bölümü gelecek, buradan kategorinize istediğiniz bir rengi seçin.
ç. Aşağı doğru ilerlediğinizde simge seçme bölümü karşınıza gelecek, buradan bir kategori simgesi seçin.
d. Bu seçimlerin tamamını gerçekleştirdikten sonra ekranın en altında yer alan "Kaydet" düğmesine basın. (Burada küçük bir bilgi vereyim: Kaydet ve İptal düğmeleri burada ekranın en altında yer alıyor ama doğrudan parmağımızı ekranın en altına dokundurduğumuzda bu düğmeleri fark edemiyoruz. Bu nedenle ekranda gezerek en sona kadar gelip kaydet veya iptal düğmelerini bulmak mümkün oluyor veya ben ekrana dört parmağımı aynı anda bir kere dokundurarak ekranın en sonuna gitmiş oluyorum ve burada kaydet ve iptal düğmelerinin olduğu yere doğrudan gelmiş oluyorum.)
Bu adımlarla birlikte kategorinizi eklemiş olacaksınız.
Tek Seferlik veya Düzenli İşlem Ekleme
Kategorilerinizi tanımladıktan sonra artık işlemlerinizi düzenli veya tek seferlik gelir ya da gider olarak ekleyebilirsiniz.
Tek seferlik gelir veya gider eklemek için,
1. İşlemler düğmesine basın.
2. Açılan ekranda "Öge ekle" seçeneğine basın.
3. Açılan ekranda doğrudan sayısal klavye açılır ve ilgili tutarı girmeniz sağlanır. Burada gelir ya da giderinizin tutarını girin. Burada tutarı girerken imleç ekleme noktasının sonunda olacağı için tutar son basamaktan yazılmaya başlanır. Yani örneğin, siz "6" rakamına bastığınızda ilk başta girdiğiniz tutar "0,06" olacaktır. Bu küçük ayrıntıyı da hatırlatmış olayım.
4. Tutarı girdikten sonra aşağı doğru ilerlediğinizde açıklama bölümünü görürsünüz. Buraya isteğe bağlı bir şekilde herhangi istediğiniz bir açıklamayı girebilirsiniz.
5. İlerlemeye devam ettiğinizde tarih bölümü gelecektir. Burada içinde bulunduğunuz günün tarihinin yazılı olduğunu göreceksiniz. Bu tarihin üzerine bastığınızda tarih seçme ekranı açılacaktır. Buradan gelir ve giderinizin tarihini seçebilirsiniz. Tarihi seçtikten sonra ekranın tarih seçme ekranı dışında herhangi bir yerine dokunarak "Açılır pencereyi kapat" seçeneğine dokunabilirsiniz.
6. Ekranda ilerlediğinzde tanımladığınız kategorileriniz karşınıza çıkacaktır. Bu işlem gelir ya da gider kategorilerinden hangisine giriyorsa bunu işaretleyin.
Bu adımlar sonucunda tek seferlik bir işlem eklemiş olacaksınız ve bu işleminiz "İşlemler" ekranında görünecektir. Daha sonradan bu işlem üzerinde düzenleme veya değişiklik yapmak istediğinizde ilgili işlemin üzerine basıp açılan ekranda tutarı, tarihi veya kategoriyi değiştirip ekranın en altında yer alan "Kaydet" düğmesine basabilirsiniz ya da kaydetin yanında yer alan "Sil" düğmesine basarak bu işlemi silebilirsiniz. Yine "İşlemler" ekranındayken bir işlemin üzerine gelip parmağınızı aşağı ya da yukarı kaydırarak "Sil" seçeneğini bulup buna da basarak silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Düzenli gelir veya gider eklemek için,
1. Yinelenen İşlemler düğmesine basın.
2. Açılan ekranda "Öge Ekle" seçeneğine basın.
3. Yine burada önce tek seferlik işlemde olduğu gibi tutarı girin, sonrasında isterseniz bir açıklama girin, açıklamanın devamında da işlem tarihi seçin.
4. İşlem tarihi seçtikten sonra ekranda devam ettiğinizde "Aylık" şeklinde ayarlanabilir bir seçici ögeyle karşılaşacaksınız. Buradan tek parmağınızı ekranda aşağı ya da yukarı hareket ettirerek işlemin hangi sıklıkla tekrarlanacağını seçebilirsiniz. "Yıllık, aylık, haftalık, günlük vb." gibi birçok sıklık seçeneği bulunmaktadır.
5. Sıklık seçeneğini seçtikten sonra ilerlediğinizde "Son yürütme tarihi" şeklinde bir ifadeyle karşılaşacaksınız. Bu ifade şunu belirtir: Bu işlem eğer belli bir tarihe kadar düzenli olarak devam edecekse bunu açık hale getirirsiniz ve burada bu işlemin devam edeceği tarihi seçersiniz. Böylece burada belirlediğiniz tarihe kadar bu işlem düzenli olarak devam eder ve o tarihte otomatik olarak durdurulmuş olur. Örneğin, maaşınızı gelir olarak düzenli işlem şeklinde buraya kaydediyorsunuz, diyelim ki bu işlemi ocak ayında gerçekleştiriyorsunuz ve temmuz ayında zam alacaksınız, maaşınız değişecek. O zaman burada aylık işlem olarak maaşınızı tanımlarken "Son yürütme tarihi" seçeneğini de açık hale getirerek bu maaşın aylık olarak temmuza kadar düzenli işlemesini sağlayıp temmuzda tekrar güncel halini girecek şekilde düzenleme yapabilirsiniz.
6. Ekranda devam ettiğinizde bu düzenli işlemin hangi gelir veya gider kategorisinde olduğunu seçin.
Bu adımlarla birlikte artık düzenli bir işlem kaydetmiş olacaksınız.
Eklemiş olduğunuz tüm düzenli veya tek seferlik işlemlerinizi "İşlemler" ekranından görebilirsiniz. Bu ekranda aynı zamanda bir grafik ve grafiğin altında da "aylık, üç aylık, yıllık görünüm, toplam dönem ve aylık birikmiş" gibi seçenekler yer almaktadır. Bu seçeneklerden hangisine basarsanız ona göre grafik yer alacaktır. Grafiğin üzerindeyken parmağınızı aşağı ya da yukarı hareket ettirerek grafik seçenekleri arasında dolaşabilirsiniz. Bu seçeneklerden "Ses grafiğini çal" seçeneğine bastığınızda grafikteki değişimlerin ses dalgasına dönüştürülmüş hali bir ses olarak çalacaktır. Bu ses kalınlaştıkça aşağı doğru değer, inceldikçe yukarı doğru değer olduğu anlamı taşır.
Yine grafiğin üzerindeyken aşağı veya yukarı doğru parmak hareketleri gerçekleştirdiğinizde grafik ayrıntıları seçeneğine girerseniz burada grafikteki göstergelerle ilgili yazılı detaylara ulaşabilirsiniz.
Aynı zamanda İşlemler ekranında dilerseniz kaydettiğiniz işlemleri filtreleyerek istediğiniz işlem ya da işlemlerin ekranınızda görünmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için ekranda yer alan "İşlemler Başlık" şeklinde ifade edilen seçeneğe gelip buna basabilirsiniz. Eğer buna bastığınızda filtre ekranı açılmazsa bu seçenek üzerindeyken parmağınızı aşağı ya da yukarı kaydırıp "Filtre" seçeneğine gelerek buna da basabilirsiniz. Bununla beraber açılan ekranda çeşitli filtrelemeler seçebilirsiniz.
Ayarlar Bölümünde Başka Neler Var?
Ayarlar bölümüne şöyle kısaca göz atacak olursak,
1. Hesap bölümünden oturumunuzu kapatabilirsiniz, hesabınızı silebilirsiniz veya uygulamadaki adınızı değiştirebilirsiniz.
2. Ortak Ev bölümü oldukça güzel bir bölüm. Buradan aile üyelerinizi de uygulamaya dahil ederek bütün aile üyelerinin kendi cihazları ve hesaplarından girdikleri gelir ve giderleri her aile üyesi yine kendi cihazından takip edebilir. Buraya girdiğinizde ekranda bir barkod görünecektir. Aile üyesi de bu bölüme girip "Eve Katıl" seçeneğine basarak barkodu okutup dahil olma işlemini tamamlayabilir.
3. Dışa aktar bölümünden tüm işlemleri veya sadece düzenli işlemleri Excel veya CSV belgesi olarak dışa aktarabilirsiniz.
4. Para birimi bölümübden dilediğiniz ülkenin para birimini seçebilirsiniz. Uygulamada para birimi otomatik olarak tl şeklinde belirlenmektedir.
5. Zaman dilimi bölümünden dünya üzerindeki dilediğiniz saat dilimin seçebilirsiniz. Burada otomatik olarak İstanbul saat dilimi seçilidir.
6. Yorum yaz ve geri bildirim gönder bölümlerinden de uygulamanın geliştiricisine App Store üzerinden yorum yazabilirsiniz veya doğrudan kendisine geri bildirim gönderebilirsiniz. Ben uygulamayı böylesine kullanışlı ve erişilebilirlik standartlarına uygun bir şekilde hazırladığı için App Store üzerinden yorum yazdım.
Genel olarak uygulamanın kullanımı bu şekilde diyebilirim. Özellikle bütçe yapmak ve buna bağlı olarak tasarruf ve birikim yapmak günümüzde çok daha önemli bir hale gelmiş durumda. Bu nedenle size kesinlikle bütçe yönetiminizi sağlamanızı ve tasarrufa, birikime yönelmenizi tavsiye ediyorum. Umarım bu yazım da sizin kişisel veya aile bütçenize, buna bağlı oarak da tasarruf ve birikimlerinize olumlu bir katkı sağlamıştır veya sağlayacaktır.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder