IPHONE EKRAN DÜZENİMİ NASIL DERLEDİM VE KULLANIYORUM

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda sizlere telefonumun ekran düzenimi nasıl oluşturduğumdan ve bu düzeni nasıl kullandığımdan bahsedeceğim. Benzer düzeni ufak tefek farklılıklar olsa da iPad üzerinde de oluşturdum. Herkese iyi okumalar diliyorum.


Telefonumun ekran düzeni deyince kilit ekranını nasıl düzenlediğimden kilit ekranı dışındaki ana ekranımdaki araç takımlarını, uygulamaları ve farklı içerikleri nereye, nasıl konumlandırdığımdan bahsediyorum. Herkesin kendine göre bir ekran düzeni vardır ve bence olması da gerekir. Çünkü bir telefonda neyin nerede olduğunu bilmek ve buna ulaşmak oldukça zaman kazandırıcıdır. Spotlight üzerinden uygulamanın adını yazıp oradan bulup ulaşıyorum, diyebilirsiniz ama ben spotlight özelliğini çok fazla kullanmayı tercih etmiyorum. Telefonda kendi kurduğum düzende uygulamalarıma ve araç takımlarıma erişmek bana daha işlevsel ve kullandığım cihazı iyi tanımak açısından daha kullanışlı geliyor. Burada ekran düzenimi anlatırken araç takımlarını nasıl yerleştirdim, uygulamalarla nasıl klasör oluşturdum veya uygulamaları nasıl sürükledim gibi teknik boyutlara deyinmeyeceğim. Sadece kurduğum düzenden bahsedeceğim.


Öncelikle kilit ekranından başlayayım.


Kilit ekranımda ekranın en üst bölümüne Takvim uygulamasının etkinlik araç takımını yerleştirdim. Yani burada tarih görünmek yerine o bulunduğumuz gün içinde herhangi bir yapılacak işlemim, toplantım, görüşmem veya farklı bir işim var mı, bu görünüyor. Burada görünen bu iş ve işlemler benim takvimime eklediğim iş ve işlemler oluyor.

Bu bölümün hemen altında ise saat yer alıyor. Bu zaten kilit ekranında standart olarak yer alan bir araç takımı ve hep burada yer alıyor.

Saatin alt bölümüne ise en sık aradığım numaralardan biri olarak eşimin numarasını doğrudan basıp arayabileceğim bir araç takımı yerleştirdim ve onun hemen sağına da sesli notlar uygulamasının araç takımını yerleştirdim. Bu sayede tek dokunuşla eşimi arayabiliyorum ve diğer araç takımıyla da tek dokunuşla sesli notlara ses kaydı başlatabileceğim bölüme erişebiliyorum.

iPad kilit ekranımda ise şu an için böyle bir düzen kullanmıyorum.


Şimdi de ana ekran düzenlemelerimle ilgili bilgi vereyim.


Telefonumun ana ekranında temelde üç sayfa yer alıyor.

İlk sayfada araç takımlarımı konumlandırdım. İki tane araç takımı kutusunu alt alta yerleştirdim ve üstteki araç takımı kutusunu boyut olarak biraz daha büyük, alttaki araç takımı kutusunu ise boyut olarak biraz daha küçük konumlandırdım. Bu araç takımı kutularının içine ise grup halinde farklı uygulamarın araç takımlarını yerleştirim. Üstte yer alan büyük boyutlu araç takımı kutusunun içine "Hava durumu, Haberler, Alışkanlık takip uygulamam, Notlar, Dosyalar, Google Drive, Kestirmeler, Kitaplar ve Borsa" uygulamalarımın araç takımlarını yerleştirdim ve bu sayede bu uygulamalarımın arayüzlerini doğrudan buradan takip edebiliyorum ya da uygulamalarıma buradan erişim sağlayabiliyorum.

Altta yer alan araç takımı kutuma ise "Günlük yapılacak iş ve işlemlerimi görev mantığıyla düzenleyip takip ettiğim Microsoft To Do, Sayaç, Geri Sayım, Takvim, Google Takvim, Gmail, Youtube, Spotify, Apple Music ve Radyo Kulesi" uygulamalarımın araç takımlarını yerleştirdim.

İkinci ve üçüncü sayfalarımda ise telefonumda yüklü uygulamalarım yer alıyor ama burada ben klasörleme mantığını kullanıyorum. Yani uygulamalarım bu sayfalarda kategorilerine göre ayırdığım klasörlerimin içerisine yerleştirilmiş durumda.

Genel olarak kategorilere ayırdığım klasörlerim şu şekilde: "Görevler, Uygulamalar, Finans, Toplantı, Ofis, Apple Uygulamaları, Oyunlar, Haberler, Kitaplar, Akademik Araştırma, Sayaç, Fotoğraf ve Video, Sözlükler, İzlenceler, Alışveriş, Bulut Depo, Navigasyon, Zekâ Oyunları, Seyahat, Erişilebilirlik, Müzik, Okul, Eğitim, Bloglarım, Dönüştürücüler, İnternet Tarayıcıları, Şiir, Faydalı Siteler, Mevzuat, Doğal Afet, Dil ve Sosyal" klasörlerim.

Bunlardan "Okul" klasörlerine kadar olan klasörlerimi (Okul klasörüm de dahil) ikinci sayfaya "Dil" klasörüme kadar olan klasörlerimi (Dil klasörüm hariç) üçüncü sayfaya, Dil ve Sosyal adlı iki klasörümü de ekranın en alt bölümünde yer alan ve "DOC" olarak adlandırılan bölüme yerleştirdim.

DOC bölümünde soldan sağa "Telefon, Safari, Dil ve Sosyal" ögeleri yer alıyor.

Dil klasörünün içerisine dil öğrenme eğitimleriyle ilgili olan uygulamaları yerleştirdim.

Sosyal klasörümün içerisine, Whatsapp, Facebook, X (Twitter), İnstagram, Gmail, Youtube... gibi sosyal medya uygulamalarımı yerleştirdim.

Görevler klasörüm içerisine; yapılacaklar listesi, takvim, görev takibi gibi konularda kullandığım uygulamalarımı yerleştirdim.

Uygulamalar klasörünü bir bakıma henüz kategorilendirilmemiş uygulamaları yerleştirdiğim, başka bir deyişle diğer uygulamalar gibi iş gören bir klasör olarak kullanıyorum. Henüz kategorisine ayırmadığım uygulamaları önce buraya toplayıp sonra buradan ilgili kategori klasörlerine dağıtmayı tercih ediyorum. Kategorilendiremediklerim de burada duruyor.

Finans klasörümün içerisine; tüm bankacılık, borsa ve fon takip, bütçe takip, her türlü yatırım araçları uygulamalarımı ve buna benzer her tür finansal araçlarımı yerleştirdim.

Toplantı klasörümün içerisine; Zoom, Google Meet, Microsoft Teams gibi farklı çevrim içi toplantı araçlarımı yerleştirdim.

Ofis klasörümün içerisine; hem Microsoft Ofis uygulamalarımı hem Google'ın kullandığım ofis uygulamalarımı hem Apple'ın kullandığım ofis uygulamalarımı ve Apple'ın Notlar uygulamasını yerleştirdim.

Apple Uygulamaları klasörüm içerisine, Apple'ın Ofis uygulamaları ve Notlar dışında sunduğu diğer tüm uygulamalarını (Mesajlar, Kamera, Podcast, App Store, Sesli Notlar... gibi) yerleştirdim.

Oyunlar klasörümün içerisine, farklı oyunlarımı yerleştirdim. Çok fazla oyun oynama zamanım şu an için olmasa da arada bir oynamak için bu klasörümü kullanıyorum.

Haberler klasörüm içerisine, tüm kullandığım haber uygulamalarımı yerleştirdim.

Kitaplar klasörümün içerisine, kitap okumak için kullandığım StoryTell, Easy Reader, Voice Dream, Apple Kitaplar gibi birçok uygulamamı yerleştirdim. Aynı zamanda buraya zaman zaman kitaplarla ilgili farklı siteleri de yer imleri olarak yerleştirebiliyorum.

Akademik Araştırma klasörümün içerisine; Dergipark, Google Akademik gibi farklı sitelerin yer imlerini ve aynı zamanda YÖK'ün tez uygulamasını yerleştirdim. Bazı konularda bilimsel kaynakları araştırmam gerektiğinde burayı kullanabiliyorum.

Sayaç klasörümün içerisine, tüm kullandığım sayaç uygulamalarımı yerleştirdim. Burada birçok sayaç uygulamam yer alıyor. Sadece süre sayacı değil, bir şeyi kaç kere yaptığımızı saymak için kullandığım artırımlı veya eksiltmeli sayaç uygulaması da kullanıyorum ve o da burada yer alıyor.

Fotoğraf ve Video klasörümün içerisine, çeşitli fotoğraf düzenleme ve video kesme, düzenleme uygulamalarımı yerleştirdim.

Sözlükler klasörümün içerisine, TDK Türkçe Sözlük başta olmak üzere birçok farklı sözlük ve yazımla ilgili uygulamalarımı yerleştirdim.

İzlenceler klasörümün içerisine; Netflix, Blu TV, TV+ gibi uygulamalarımı yerleştirdim.

Alışveriş klasörümün içerisine, alışveriş yapmak için kullandığım farklı platfomrların uygulamalarını yerleştirdim. Burada Amazon, Hepsiburada gibi platformların uygulamaları yer aldığı gibi Yemek Sepeti, Getir gibi uygulamalar da yer alıyor.

Bulut Depo klasörümün içerisine; OneDrive, Google Drive ve Apple'ın Dosyalar uygulaması gibi birçok kullandığım bulut depolama araçlarını yerleştirdim.

Navigasyon klasörümün içerisine, kullandığım bütün navigasyon uygulamalarını ve navigasyon uygulamalarıyla bağlantılı olabileceğini düşündüğüm bazı uygulamaları yerleştirdim.

Zekâ Oyunları klasörümün içerisine; Zekâ oyunlarıyla ilgili farklı uygulamalar, dokümanların yer aldığı sitelerin yer imleri ve benzeri içerikleri yerleştirdim. Zekâ Oyunları alanında da çalıştığım için bu klasörü kullanıyorum.

Seyahat klasörümün içeresine, tüm bilet alım işlemlerini yapılabildiğii, kullandığım uygulamaları yerleştirdim. Otobüs bileti, uçak bileti, tren bileti işlemlerimi bu klasör içerisinden gerçekleştiriyorum.

Erişilebilirlik klasörümün içerisine, erişilebilirlik anlamında özellikle görme engelli bireylere yardımcı olan uygulamaları yerleştirdim. Yalnızca Voice Dream ve Konuşan Kitaplık uygulamalarını buradan ayırarak kitaplar klasörüme, WeWalk uygulamasını da buradan ayırarak Navigasyon klasörüme yerleştirdim.

Müzik klasörümün içerisine, kullanmış olduğum farklı müzik platformlarının uygulamalarını, çeşitli radyo uygulamalarını ve bazı müzik yayını yapan sitelerin yer imlerini ekledim.

Okul klasörümün içerisine, okulda kullandığım tüm uygulamalarımı ve  görev yaptığım okulumun resmi sitesinin yer imini ekledim. Bununla beraber Bakanlığın sunmuş olduğu bazı uygulamaları da buraya topladım.

Eğitim klasörümün içersine, eğitim almak için kullandığım farklı platformların uygulamalarını veya yerine göre site yer imlerini yerleştirdim.

Bloglarım klasörümün içerisine, Erişilebilir Apple Kullanıyoruz blog sayfamı ve bu blog sayfama içerik girdisi yapabileceğim sitemin yer imlerini yerleştirdim.

Dönüştürücüler klasörümün içerisine, özellikle belge, fotoğraf, video gibi farklı içeriklerin formatlarının dönüştürülmesi için kullandığım uygulamalarımı yerleştirdim.

İnternet Tarayıcıları klasörümün içerisine, farklı internet tarayıcılarımı yerleştirdim. Bunların içerisinde sadece Safari'yi hariç tuttum ve Safari'yi oldukça sık kullandığım için DOC alanına yerleştirdim.

Şiir klasörümün içerisine, şiirlerin yer aldığı farklı uygulamalarıımı yerleştirdim.

Faydalı Siteler klasörümün içerisine, kullanırken işlevsel olduğunu düşündüğüm siteler olduğunda bunların yer imlerini yerleştiriyorum.

Mevzuat klasörümün içerisine; Kanun, Kanun Hükmünde Kararname, Tüzükler, Yönetmelikler gibi birçok mevzuat içeriğine ulaşabileceğim uygulamaları ve sitelerin yer imlerini yerleştirdim. Çok bağlantılı gibi görünmese de E-Devlet uygulamasını da buraya yerleştirdim.

Doğal Afet klasörümün içerisine, özellikle depremleri takip edebileceğim farklı uygulamaları yerleştirdim.


Tüm bunların dışında ikinci sayfada "Okul" klasörünün hemen sonrasına "Ayarlar" ve "Watch" seçeneklerini yerleştirdim. Ayarlara hızlı bir şekilde ulaşabilmek için burayı kullanıyorum ve Watch uygulamasıyla da Apple Watch'umla ilgili tüm ayarlamaları yapabiliyorum ve bunlara hızlıca erişebiliyorum.


iPad üzerinde de benzer olarak klasörleme düzenini kullanıyorum. Sadece araç takımlarında, kilit ekranı düzeninde ve klasörlerin bazılarının iPad üzerinde olmayışıyla farklılık gösteriyor.


Bu düzenlemeleri yaparken klasörlerimi kendime göre kullanım sırasına ve parmaklarımın alıştığı yere göre konumlandırmayı tercih ettim. Örneğin, görevler klasörü sol en üst bölüme denk gelirken, müzik klasörüm tam onun hizasında sol alt köşeye yakın bölüme denk geliyor ve ben bunların konumuna büyük ekranlı telefon kullanıyor olmama rağmen rahat erişebiliyorum. Yine örneğin Sosyal klasörü en sık kullandığım klasör olarak sağ en alt köşede yerleşmiş durmda ve onun hizasında sol en alt köşede ise telefon uygulaması konumlanış durumda. Bu sayede bunlara çok daha rahat ve hızlı bir şekilde erişebiliyorum.

Klasörlerin içerisine uygulamalarımı yerleştirirken de en sık kullandığımdan en az kullandığıma doğru sıralama yapıyorum. Böylece en çok kullandığım uygulamalar klasörün içerisinde en önlerdeki sayfalarda yer alıyor.


Benim kullandığım ekran düzenlemesi genel olarak bu şekilde ve ben kendi adıma fayda görüyorum. Umarım sizler için de faydalı, ilham verici ve yol gösterici bir içerik olmuştur.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?