iAntiTheft Uygulamasına Bakış

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bugünkü yazımda sizlere bir uygulamadan bahsediyor olacağım. Bahsedeceğim uygulama herhangi bir sponsorluk veya reklam amacı içermemektedir, tamamen kendi kişisel tanıtımımdır. 

Uygulamamızın adı iAntiTheft. Bu uygulama, telefonumuzun bulunduğu yerden alınması, cebimizden birileri tarafından alınması, şarjdan çekilmesi veya takılı olan kulaklığın telefondan çıkarılması durumunda oldukça yüksek diyebileceğimiz bir seste alarm vermekte ve bu sayede olası bir hırsızlık durumunun önüne geçmeyi hedeflemektedir. Hırsızlığa karşı tedbir amaçlı kullanılabilmekte derken şunu da belirtmekte fayda var: Bu uygulama herhangi bir konum verisi, acil durum numaralarına otomatik olarak bilgi gönderme veya benzeri bilgilendirmeler yapmamakta, sadece telefonumuz olduğu yerden alındığında belirlenen bir süre sonrasında oldukça yüksek sesle alarm vermektedir. Alarmı ses kısma düğmesiyle kısmak da mümkün olmuyor. Uygulamanın dili İngilizce olmasına rağmen oldukça basit bir arayüze sahip olduğu için basit bir İngilizceyle ve basit bir menü hakimiyetiyle rahatlıkla kullanılabilmektedir. Uygulama genel olarak erişilebilir bir şekilde kullanılabiliyor.

Ücretsiz olarak indirme sağlayabilinen uygulamanın bazı özelliklerini kullanabilmek için tek seferlik ücret ödeyerek uygulama içi satın alım yapılması gerekiyor. Ben burada uygulama içi satın alım ücreti bilgisi vermeyeceğim. Çünkü bu yazının yazıldığı gün ile ilerleyen zamanlar arasında ücret değişiklikleri olabilir. Güncel ücret bilgisine uygulamanın App Store'daki açıklama ekranının alt bölümünde bulunan uygulama içi satın alımlar kısmından istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.


Uygulamanın arayüzünden bahsetmeye başlayayım.

Uygulamayı telefonumuza kurup açtıktan sonra ilk olarak bizden bir pin kodu belirlememizi istiyor. Bu pin kodu telefon bulunduğu yerden bir şekilde alındığında ve ötmeye başladığında telefonun alarmını susturmak için girilmesi gereken pin olarak kullanılıyor. Burada belirlenecek pin kodunun dört haneli olması gerekiyor. Eğer telefonumuzun parmak izi veya yüz tanıması varsa uygulamaya bunu da tanımlayarak alarmın susması için bunları da kullanabiliyoruz

Bu pin kodunu oluşturup uygulamayı açtıktan sonra ekranın en altında üç tane sekme bulunduğunu görürüz. Bu sekmeler en soldan sağa doğru Smart, Basic ve Settings sekmeleridir.

Ben öncelikle Basic sekmesini size anlatmak istiyorum. Bu sekmede toplamda dört tane seçenek karşımıza çıkıyor ve bunların herbiri farklı durumlara göre alarm ayarlama seçenekleridir.

Bu seçeneklerden en başta yer alanı Motion seçeneğidir. Motion seçeneğiyle ayarlayacağınız alarm telefonunuzun bulunduğu yerden (bu herhangi bir masanın üzeri, koltuğun üzeri olabilir.) alınması durumunda belirlenen süre sonrasında telefonumuzun alarm vermesini sağlıyor ve bu alarm biz belirlenen pin kodunu girene kadar veya parmak izi ya da yüz tanımayı gerçekleştirene kadar susmuyor. Bu alarmı ayarlamak oldukça kolay. Tek yapmamız gereken Motion seçeneğine basıp araba alarmına benzeyen, araba kapılarını kilitlerken öten tek sesli alarm gibi bir sesi duyana kadar bekleyip bunu duyar duymaz telefonumuzun ekranını kilitlemektir. Bu işlemi yaparken şuna dikkat edilmelidir: Telefon masanın üzerindeyken, yani duracağı yerde dururken bunu yapmamız gerekir. Çünkü elimize alıp bu alarmı aktif ettiğimizde telefonu tekrar bir yere koyarken telefon hareket ettiği için alarm otomatik olarak devreye girip yüksek seste ötmeye başlıyor. Bu nedenle durması gereken zemindeyken ayarlamamızı yapıyoruz. Bu alarm türünü ücretsiz olarak kullanabiliyoruz. Bundan sonraki aşağıda anlatacağım geri kalan üç alarm türünü ise ücretli sürümünü satın alarak kullanabilmemiz mümkün oluyor.

İkinci alarm türü Motion'ın hemen altında yer alan Power'dır. Bu alarm türü ise telefonumuz şarjdayken ve şarjdan çekildiğinde devreye giren bir alarm türüdür. Bu alarmı devreye almak için tek yapmamız gereken telefonumuz şarjdayken buradaki Power bölümüne basmak olacak. Buna bastıktan sonra yine araba kapılarını kitlerken duyduğumuz alarm sesi gibi olan tek alarm sesini duyduğumuzda alarm aktif hale gelmiş oluyor. Burada telefonumuz şarjdayken yerinden oynatıldığında bir alarm vermeyip sadece şarjdan çekildiğinde alarm veriyor.

Üçüncü alarm türümüz ise Pocket'tır. Bu alarm türünü biz genelde telefonumuzu cebimize koymadan önce kurabiliyoruz. Bunu kurup telefonu cebimize koyduktan sonra herhangi bir şekilde telefon cebimizden alındığında telefon hemen alarm vermeye başlayacaktır. Bu alarmın aktif edilme şekli de aynı yukarıdaki alarm türleri gibidir. Alarmı aktif eder etmez telefonumuzu cebimize koyabiliriz.

Sonuncu alarm türü de Headset'tir. Bu alarm türü ise telefonumuza bir kulaklık takılıyken devreye alabildiğimiz bir alarm türüdür. Kulaklık takılıyken bu seçeneğe bastığımızda yine tek bir alarm sesi duyarız ve alarm hazır hale getirilmiş olur ve kulaklık telefondan çıkarıldığında belirlediğimiz bir süre sonrasında ötmeye başlar. Yine bu alarm türünde de Power alarm türünde olduğu gibi telefon hareket ettirildiğinde herhangi bir alarm devreye girmez, sadece kulaklık çıkarıldığında alarm devreye girer.


Şimdi biraz da Smart sekmesinden kısaca bahsedeyim. Smart sekmesine girer girmez uygulama kendisi hangi alarm türünü kuracağına karar veriyor ve bunu otomatik olarak oluşturuyor. Burada karar verirken de rastgele bir karar verme söz konusu değil. Telefonun hangi alarm türünü taşıdığını tespit edip ona göre olan alarmı devreye alıyor. Mesela telefonumuz şarjdaysa ve biz bu durumdayken Smart sekmesine girdiysek otomatik olarak uygulama Power türünde alarmı aktif hale getiriyor ya da kulaklık takılıyken Smart sekmesine bastıysak Headset alarm türünü devreye alıyor. Telefonumuz şarja takılı değilse veya telefonumuza kulaklık takılı değilse o zaman da Motion alarm türünü otomatik olarak ayarlıyor.


Settings sekmesine baktığımızda da burada uygulamayla ilgili basit ama işlevsel ayarları görüyoruz.

En başta Siren, Snooze, Custom ve Alarm şeklinde dört seçenek karşımıza çıkıyor. Burada yer alan ilk üç seçenek de farklı alarm sesleridir. Bunların hangisinin üzerine basarsak o alarmı bize dinletiyor ve o alarmı seçmiş oluyoruz. Seçili halde olduğunda da o alarm ayarlamaların ardından ötecek alarm oluyor. Alarm seçeneğine girdiğimizde ise Apple Music'le bağlantı oluşturmak istiyor ve buna izin verdikten sonra Apple Music'de yer alan listelerimiz, albümlerimiz ve benzeri kısımlar çıkıyor. Bu kısmı çok kullanmadım ama anladığım kadarıyla alarm sesi olarak Apple Music üzerinden herhangbi bir ses de kullanabiliyoruz.

Bu alarm seslerinin bir altına geldiğimizde Activate Alarm ayarını görürüz. Bu ayar telefonun alarmının ne kadar süre içinde devreye girmesini ayarlayabildiğimz bölümdür. Buna bastığımızda en az 4 saniye, en fazla da 16 saniye ayarlayabiliyoruz.

Bu ayarın da altında Reset Alarm ayarı yer alıyor. Bu ayar ise alarmın ne kadar süre çalmaya devam edeceğini ayarlayabildiğimiz ayardır. Burada da en az 15 saniye ayarlayabiliyoruz. En üst sınır olarak da asla yani (never) seçeneğini seçebiliyoruz.

Bir sonraki ayar ise Touch ID / Face Id ayarıdır. Bu ayarı aktif ettiğimizde telefon alarmı biz yüzümüzü veya parmak izimizi tanımladığımızda susacaktır. Aksi takdirde uygulamayı ilk açtığımızda belirlediğimiz dört haneli pin kodunu girmemiz gerekecektir.

Sonraki ayar Alarm Volume ayarıdır. Bu ayarı yüzde kaç olarak ayarlarsak alarm sesi o yükseklikte çıkacaktır.

Sonraki ayar, IDLE Volume ayarıdır. Bu ses ayarı, alarm ayarlamasını yapıp ekranımızı kilitledikten sonra arka planda sürekli gelen ve bize iAntiTheft uygulamasının aktif olduğunu bildiren bir ses vardır, onun ses yüksekliğini ayarlayabildiğimiz bir ses ayarıdır. Ben bunu 0 şeklinde ayarladım.

Sonraki ayar Lock and Unlock Volume ayarıdır. Bu ses ayarı ise size yukarıda bahsettiğim araba kapıları kilitleyip açarken arabadan gelen alarm sesine benzer bir alarm sesi var. Alarm ayarlaması devreye girdiğinde bu tek alarm sesi şeklinde duyuluyor, alarmı devre dışı bıraktığımızda ise bu iki tane ses olarak duyuluyor. İşte bu sesin yükseklik ayarını yapabildiğimiz ayardır.

Son olarak da biraz daha alta ilerlediğimizde Change Pincode ayarını görürüz. Buradan da uygulamayı kurup ilk açtığımızda ayarladığımız pin kodunu değiştirebiliriz.


Uygulama içerisinde yer alan ücretli özellikleri kullanabilmek için tek seferlik ücret ödeyerek uygulama içi satın alım yapılması gerektiğini belirtmiştim. Ücretli sürüme geçmek istediğimizde bunu yapabilmek için Basic sekmesine girdikten sonra herhangi bir ücretli özelliğin üzerine bastığımızda ekrana açılan bölümden Upgrade seçeneğine basarak ödeme ekranına geçiş yapabiliriz ve ödememizi yaptıktan sonra ekrana artık hazırsınız yazısını içeren bir bölüm açıldığında ücretli sürümü aktif etmiş ve tüm özellikleri kullanabiliyor oluruz.


İçeriğin yavaş yavaş sonuna gelirken uygulamanın belki de dezavantaj sayılabileceği bir özelliğinden bahsetmek istiyorum. Uygulama alarm vermeye başladığında eğer telefon tamamen kapatılırsa doğal olarak alarm da susmuş oluyor. Bu durmda alarmın susmaması ve asıl sahibinin telefonu alıp da kendisi alarmı devre dışı bırakana kadar çalmaya devam etmesi için alarm devredeyken cihazın kapatılamaması gerekebilir. Tabi bu durum da başka olumsuzluklara yol açabilir mi, bunu bbilemiyorum. Bunun yorumunu biraz da size bırakıyorum.


Ben genel olarak uygulamayı çok beğendiğimi ve yer yer kullanmayı planladığımı da söyleyebbilirim. Umarım sizler için de faydalı bir içerik olmuştur. İndirip incelemek veya kullanmak isteyenler uygulamayı buradan indirebilirler.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın, sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?