iPhone ve iPadlerde Kilit Ekranı Özelleştirme 2: Fotoğraf Karıştırma Özelliğiyle Duvar Kâğıdı
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Kilit ekranı özelleştirme yazı dizisinin ikincisini sizlerle paylaşıyorum. Dizinin birinci yazısını henüz okumadıysanız buradan ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.
Bir de şunun duyurusunu sizlerle paylaşayım: Erişilebilir Apple Kullanıyoruz'un Telegram kanalı da açılmış durumda. Aşağıdaki bağlantıdan kanala katılım sağlayarak bu yazılar ve Apple ile ilgili erişilebilirlik başta olmak üzere birçok içeriğin paylaşılacağı içeriklere ulaşabilirsiniz.
Telegram kanalına katılma bağlantısı: https://t.me/+x4bmHqA6cOdiYzQ0
Bu yazımda sizlere kilit ekranına çeşitli fotoğrafları karıştırma özelliğiyle duvar kâğıdı yapabilmekten bahsedeceğim. Herkese iyi okumalar.
Öncelikle bu özellik için film rulomuzdaki fotoğrafları kullanacağız.
Bu özellik temelde şu şekilde çalışıyor: Film rulomuzda yer alan birçok fotoğrafı seçerek bunları kilit ekranımıza duvar kâğıdı olarak uygulamış oluyoruz ve belirlenen süreler içerisinde veya her ekranı aktif ettiğimizde birbirleri arasında geçiş yaparak belli aralıklarla farklı farklı fotoğrafların ekrana gelmesini sağlıyor.
Şimdi bunu nasıl yapabileceğimizi kısaca görelim:
1. Cihazımızın kilit ekranında saat araç takımına gelip bunun üzerine üç kere arka arkaya basalım ve ardından gelen ekranda sağ alt köşede yer alan Ekle düğmesine basalım. Bu işlemi aynı zamanda ayarlar ve ardından duvar kâğıdı seçeneğine gidip buradan yeni duvar kâğıdı ekle seçeneğine girerek de yapabiliriz. Bu her iki işlemde de aynı ekrana erişmiş olacağız.
2. Ekleme ekranına geldikten sonra burada fotoğraf karıştırma düğmesine basıyoruz ve sonrasında gelen ekranda da fotoğrafları elle seç düğmesine basıyoruz.
3. Bu ekrana geldiğimizde ekranın en üst bölümünde fotoğraflar ve albümler şeklinde iki seçenek görünüyor. Bu seçeneklerden fotoğraflar seçili olduğunda film rulomuzdaki tüm fotoğraflar tarih sırasına göre en yakın tarihliden en uzak tarihliye doğru ekranda yer alıyor. Albümler bölümüne geçtğimizde ise cihazımızda ne kadar albüm varsa bunları görüyoruz ve bu albümlerden birine girerek sadece o albümün içindeki fotoğraflardan seçim yapabiliyoruz.
Ben burada fotoğraflar bölümünden devam etmeyi tercih ediyorum. Fotoğraflar bölümündeyken ekranda devam ettiğimizde bir arama çubuğu yer alıyor. Dilersek buraya yazarak fotoğraflarımız arasında da arama yapabiliyoruz. Ekranda devam ettiğimizde ise fotoğrafları tarihleriyle beraber duymaya başlıyoruz ve buradan dilediğimiz fotoğrafları karışıma eklemek için seçiyoruz. Hangi fotoğrafa iki kere basarsak o fotoğraf karışıma eklenmek üzere seçilmiş oluyor. Tüm seçimlerimizi gerçekleştirdikten sonra sağ üst köşede yer alan ekle düğmesine basıyoruz.
4. Bu adımda gelen ekranda en altta üç tane bölüm göreceğiz.
a. Bir Fotoğraf Seçin: Buraya basarak seçtğimiz fotoğraflara eklemek istediğimiz yeni bir fotoğraf varsa seçimini yapabiliriz.
b. Ayarlanabilir Düğme Çubuğu: Bu bölümden fotoğrafları doğal (yani asıl haliyle), siyah-beyaz, iki tonlu ve renkle yıkama özelliklerinde görünecek şekilde ayarlayabiliriz. Bu ayarlanabilir çubuğun üzerine geldiğimizde bize doğal ayarının seçili olduğunu seslendirir, biz bu çubuğun üzerindeyken ekranda tek parmağımızı aşağı ya da yukarı kaldırarak seçenekler arasında geçiş yapabilir ve istediğimiz görünümü ayarlayabiliriz.
c. Fazlası: Bu bölüme bastığımızda ayarladığımız bu fotoğrafların hangi sıklıkta kilit ekranında değişeceğini ayarlayabiliyoruz. Burada her gün, saat başı, kilitliyken ve dokunulduğunda seçenekleri yer alıyor.
Burada özellikle dokunulduğunda seçildiği zaman kilit ekranındayken saat araç takımının üzerine iki kere bastığımızda seçtiğimiz fotoğraflardan bir diğerine geçerek ekranda onun görünmesini sağlıyor, kilitliyken ayarını seçtğimizde ise ekranı her açtığımızda duvar kâğıdımız farklı bir fotoğrafa geçmiş olacak. Diğer iki ayar zaten adından da anlaşıldığı gibi günlük ve her saat başı fotoğrafın değişmesini sağlar.
5. Bütün bu ayarlamaları yaptıktan sonra sağ üst köşedeki Bitti düğmesine basıyoruz ve böylece fotoğraf karıştırarak duvar kâğıdımızı ayarlamış oluyoruz.
Ben burada ekranı özelleştirme ayarlarına geçiş yapmak için ve karıştırılan fotoğrafların ekrana dokunmayla değişmesini sağlayabilmek için saat araç takımı üzerine basmayı uygun buluyorum. Bunun sebebi de aslında şu: Görme engelli olmayan bireyler cihazlarını kullanırken ekranın herhangi bir yerine basılı tutarak özelleştirme ekranına geçebiliyor veya fotoğrafların ekrana dokunulduğunda değişmesini sağlamak için kilit ekranında herhangi boş bir yere dokunarak fotoğraf değişimini gerçekleştirebiliyor. Biz görme engelliler ise ekranda boşluk olan bir bölüme dokunma işlevini ekran okuyucuyla tam anlamıyla gerçekleştirme imkânına sahip olmadığımız için ben bunu saat araç takımı üzerine dokunarak yapabildiğimizi göstermek istedim.
Güzel bir özelliği daha sizlere aktarmış olmanın mutluluğu içerisindeyim. Umarım sizler için de faydalı ve güzel bir içerik olmuştur.
Tekrar bir hatırlatma yaparak yazımı sonlandırmak istiyorum. Erişilebilir Apple Kullanıyoruz'un Telegram kanalı da açılmış durumda. Aşağıdaki bağlantıdan kanala katılım sağlayarak bu yazılar ve Apple ile ilgili erişilebilirlik başta olmak üzere birçok içeriğin paylaşılacağı içeriklere ulaşabilirsiniz.
Telegram kanalına katılma bağlantısı: https://t.me/+FCpe0CkqTLU4YTY0
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder