iOS ve iPadOS Cihazlarda Google Formlar Kullanılarak Test Oluşturma Adımları

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bugünkü yazımda daha çok öğretmenleri ilgilendireceğini düşündüğüm ama aslında dilerse herkesin de kullanabileceği Google'ın Formlar aracını ve bu araçta nasıl test hazırlanabileceğini, hazırlanan bu testlerin nasıl paylaşılabileceğini ve yanıtların nasıl kontrol edilebileceğini anlatacağım.. Bu yazı biraz uzun bir yazı olacak. Şimdiden okuyacak herkese teşekkür ediyorum ve faydalı olmasını diliyorum.


Ben bir Türkçe öğretmeniyim. Google Formları dersimle alakalı olarak pek çok şekilde kullanıyorum. Bazen bir test oluşturma amacıyla kullandığım oluyor, bazen öğrencilerime kitaplar okutuyorum ve bu kitaplarla ilgili değerlendirme formu doldurtuyorum ve bu formu Google Formlar üzerinden hazırlıyorum, bazen de düzenleyeceğim herhangi bir etkinlik ya da açacağım herhangi bir eğitime öğrencilerimin başvuru yapabilmesi için başvuru formu oluşturup onlara göndermek amacıyla kullanıyorum. Ben bu yazımda yukarıda da belirttiğim gibi test hazırlamayı anlatacağım.

Başlamadan önce iki durumu not olarak size sumak istiyorum,

Not 1: Google Formları kullanabilmeniz için bir Gmail hesabınızın olması gerekmektedir.

Not 2: Bu yazılı anlatım iPhone, iPad ve iPod cihazlarda bulunan Safari internet tarayıcısı üzerinden uygulanacak şekilde hazırlanmıştır.

Hadi başlayalım.

  

Google Formlar Kullanım Adımları

1.       Safari’ye giriş yapıp Google Arama Motoruna Google Formlar yazarak aratın ve çıkan sonuçlardan “Google Formlar – Ücretsiz Olarak Anketler Oluşturun ve Anketlerinizi Analiz Edin” seçeneğine girin.

 

2.       Açılan sayfada “Google Formlara Gidin” seçeneğine basın.

 

3.       Eğer önceden Safari üzerinde Gmail hesabınızla oturum açmadıysanız;

 

a.       Açılan ekranda Gmail hesabınızı açmanızla oturum açmanız için mail adresinizi girmenizi isteyen bölüm gelecektir. Buraya mail adresini girip ileri deyip Gmail şifrenizi de girerek devam edebilirsiniz.

 

b.       Eğer önceden Safari’de herhangi bir Gmail hesabıyla oturum açtıysanız ve sonradan oturumunuzu geri kapattıysanız çıkan bu sayfada önceden oturum açtığınız hesap ekranda “Bir Hesap Seçin” başlığı altında görünecektir. Buradan hesabınızın üzerine bastıktan sonra açılan ekranda şifrenizi girip “ileri” seçeneğine basabilirsiniz. Eğer “Bir Hesap Seçin” başlığı altında bulunan hesap ya da hesaplarınızdan farklı bir Gmail hesabıyla giriş yapmak istiyorsanız bu hesapların alt tarafındaki “Yeni Hesap Ekle” seçeneğini kullanabilirsiniz.

 

4.       Gmail hesabınızla giriş yaptıktan sonra karşınıza Google Formlar’ın ana form hazırlama ekranı açılacaktır. Google Formlara bir dahaki seferlerde çok daha hızlı erişebilmek için bu sayfa açıldığında alt taraftaki “Paylaş” düğmesine basarak açılan ekranda “Yer İmi Ekle” seçeneğine basarak bu sayfayı yer imlerinize ekleyebilirsiniz ve sonradan Safari’ye girdiğinizde doğrudan Yer İmlerinizden bu sayfaya erişim sağlayabilirsiniz ya da “Paylaş” düğmesine bastıktan sonra “Ana Ekrana Ekle” seçeneğine basarak gelen ekranda sağ üst köşedeki “Ekle” seçeneğine basarak bu sayfayı ana ekrana yer imi olarak ekleyebilirsiniz ve böylece sonradan tekrar tekrar giriş yaparken ana ekrandan giriş de yapabilirsiniz.

 

5.       Google Formlar ana sayfasında “Doküman Başlığı” yazan bölüme ne yazarsanız dokümanınızın adı o olmuş olur. Örneğin “Türkçe” yazdınız, form dokümanımızın adı “Türkçe” olmuş oldu.

 

6.       “Form Başlığı – Başlıksız Form” yazan bölüme gelip buraya yazdığınız başlık formunuzun başlığı olacaktır. Örneğin form başlığınıza “Türkçe Testi” yazabilirsiniz.

 

7.       “Form Açıklaması” yazan bölüme ise bu formla ilgili vermek istediğiniz bilgiyi yazabilirsiniz. Örneğin “Bu Türkçe testinde toplam 1 soru vardır. Başarılar Dilerim.” yazabilirsiniz.

 

8.       Form doküman adınızı, form başlığınızı ve form açıklamanızı yazdıktan sonra ilerlediğinizde karşınıza “Soru Başlığı” seçeneği çıkacaktır. Buraya bastığınızda sorunuzu yazmanız için klavyeniz açılacaktır. Bu tür test formlarında test sorularından önce öğrencilerinizin adı soyadı, sınıfı, okul numarası gibi bilgilere ihtiyaç duyacağınız için öncelikle öğrencilerin doldurması gereken bu bölümleri oluşturmanız gerekir. “Soru Başlığı” seçeneğine bastıktan sonra ekranda ilerlediğinizde “Soru Türü” diye bir seçenekle karşılaşacaksınız. Bu başlığın hemen bir sonrasında “soru türleri” seçeneği gelecek. Bu seçeneğe bastığınızda karşınıza çeşitli soru türlerinin başlıkları açılacaktır. Bu başlıklar arasından “Kısa Yanıt” seçeneğini seçin. Sonrasında ekranda tekrar “Soru Başlığı” bölümüne bastığınızda sorunuzu yazmaya başlayabilirsiniz. Bu bölüme “Adı Soyadı” yazın. Böylece öğrencinin adını ve soyadını yazabileceği bölümü oluşturmuş olursunuz. Öğrencilerinizin adını ve soyadını mecburen yazmasını sağlayabilmek için bu bölümü doldurulması zorunlu alan haline getirmeniz gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek için de ekranda ilerleyin ve “Zorunlu Onay Kutusu İşaretli Değil” seçeneğine gelin ve bu seçeneğin üzerine basın. Bastıktan sonra “İşaretli” uyarısını duyduğunuzda artık bu bölüm doldurulması zorunlu alan haline gelmiş olacak. Öğrencilerinizin sınıf ve okul numarası bilgilerini yazabilecekleri alanları da oluşturmak için öncelikle sol alt köşedeki “Soru Ekle” seçeneğine basıp sonrasında açılan yeni soru bölümünde yine yukarıdaki soru türü değiştirme işlemlerini gerçekleştirerek işlem yapabilirsiniz. Tabi bu bölümleri de doldurulması zorunlu alan durumuna ayarlamayı unutmamanız gerekiyor.

 

9.       Şimdi test sorularını oluşturmaya geçelim. Bunun için öncelikle sol alt köşeden “Soru Ekle” seçeneğine basın. Açılan soru ekranında bu sefer soru türünüzü “Çoktan Seçmeli” olarak ayarlayın. Bunu yaptıktan sonra “Soru Başlığı” bölümüne sorunuzu yazın. İsterseniz bu bölümün hemen yanındaki “satır içi resim ekle” seçeneğine basarak sorunuza fotoğraf da ekleyebilirsiniz.  Sonrasında ilerlediğinizde karşınıza “1. Seçenek” diye bir bölüm çıkacak, buraya basarak ilk seçeneğinizi yazabilirsiniz. Tabi bu 1. Seçenek yazısını da silmeyi unutmayın. Bu bölüm A seçeneğine karşılık gelmektedir. Bu seçeneği yazdıktan sonra bir sonraki seçeneği yazmak için “Seçenek Ekle metin alanı” diye seslendirilen bölüme bastığınızda ikinci seçeneği eklemek için yazmaya başlayabilirsiniz. Aynı işlemi C ve D seçeneklerini de eklemek için sürdürebilirsiniz. Tabi yine her seçeneğin yanındaki “resim ekle” seçeneğini kullanarak seçeneklere de fotoğraf ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz seçeneklerden birini silmek istiyorsanız o seçeneğin devamında bulunan “seçeneği kaldır” düğmesine bastığınızda ilgili seçeneği silmiş olursunuz. Kaç tane test sorusu hazırlamak istiyorsanız bu adımı o kadar tekrarlamanız gerekecektir. Öğrencilerin bilmedikleri veya emin olamadıkları soruları boş bırakma işlemini yapabilmelerini de göz önünde bulundurarak test sorularını “yanıtlaması zorunlu alanlar” olarak tanımlamamanız tarafımca tavsiye edilir.

 

10.   Testinizi hazırladıktan sonra bu form henüz test formatında değildir. Bu formu test olarak ayarlayabilmek için sağ üst köşedeki “Diğer” seçeneğine basın. Açılan menüde “Ayarlar” seçeneğine girin. Karşınıza çıkan ekranda “Testler” seçeneğine basın ve “Bunu test yap onay kutusu işaretli değil” seçeneğini bulup bunu “İşaretli” hale getirin. Bu sayfada testlerle ilgili şu ayarları da yapabilirsiniz:

 

a.       “Notu Açıklama” başlığı altında “Her Gönderimden Hemen Sonra” seçeneği ve “Daha sonra manuel incelemenin ardından” seçeneği vardır. Bu seçeneklerden “Her gönderimden hemen sonra” seçeneğini seçerseniz öğrencileriniz testlerini bitirip “Gönder” seçeneğine basar basmaz ekranda puanlarını görebilirler. Eğer “Daha sonra manuel incelemenin ardından” seçeneğini seçerseniz öğrencilerinizin yaptığı testlerden sonra sonuçlar hemen öğrencilerinize gösterilmez ve sonuçları siz görebilirsiniz. Daha sonrasında siz kendiniz öğrencilerinize ayrı ayrı sonuçları gönderebilirsniz. Eğer manuel seçeneğini seçerseniz öğrencilere göndereceğiniz test formuna otomatik olarak bir de E-Posta yazma kutusu ekler ve öğrencilerinizin buraya E-Postalarını da zorunlu olarak girmeleri gerekir.

 

b.       Devamında “Katılımcılar şunları görebilir” başlığı vardır ve bunun altındaki seçenekler ise şu şekildedir:

 

b1. “Boş bırakılan veya yanlış cevaplanan sorular” Bu seçeneği işaretlerseniz testi çözen öğrencileriniz boş bıraktığı veya yanlış yaptığı soruları görebilecekler ve inceleyebileceklerdir.

 

b2. “Doğru cevaplar” Bu seçeneği işaretli hale getirdiğinizde öğrencilerinizin doğru cevaplarını görmelerini sağlayabilirsiniz.

 

b3. “Puan Değerleri” Bu seçeneği işaretlediğinizde öğrenciler soruların herbirinin puan değerlerini görebileceklerdir.

 

Bütün bu ayarlamaları yaptıktan sonra sağ üst köşedeki “Kaydet” seçeneğine basarak formunuzu test haline getirmiş olursunuz.

 

11.   Formunuzu test haline getirdikten sonra sorularınızın herbirinin altına “Cevap anahtarı ve puanlar” seçeneği çıkmış olacak. Bu seçeneğe bastığınızda “Doğru cevapları seçin” diye bir metin duyacaksınız. Sayfada ilerleyerek önce “Puan metin alanı sıfır seçilen” diye seslendirilen bölümü bulun. Bu bölümde o an sorunun puan değeri “0” olduğu için “0” seçeneğini duyacaksınız. Buraya bastığınızda klavyeniz açılır ve buradaki “0” değerini silerek sorunun puan değerini girebilirsiniz. Sonrasında sayfada ilerlemeye devam edin ve sorunun seçeneklerinden doğru olanın üzerine gelip onu işaretleyin. Ekranda ilerlediğinizde bir de “Cevapla ilgili geri bildirim ekle” seçeneğiyle karşılaşacaksınız. Bu seçeneğe bastığınızda öğrencilerinizin verdiği doğru ya da yanlış cevaplara göre geri bildirim vermeyi sağlayacağınız bir sayfa açılacak. Burada “Yanlış cevaplar” ve “Doğru cevaplar” olmak üzere iki tane sekme göreceksiniz. Bu sekmelerden hangisine basıp sayfada ilerlerseniz o cevapla ilgili geri bildirim gireceğiniz bir metin alanı göreceksiniz. Buradaki metin alanına yazdığınız geri bildirim metni öğrencilerinize geri bildirim olarak görünecektir. Aynı zamanda bu bölümde “Bağlantı ekle” ve “Video Ekle” seçeneklerini de göreceksiniz. Bu seçenekleri kullanarak da öğrencilerinizi geri bildiriminizde farklı bir internet sitesine veya videoya yönlendirebilirsiniz. “Bağlantı ekle” seçeneğine bastığınızda karşınıza “Url Yapıştır” bölümü çıkacaktır. Bu bölüme yönlendirmek istediğiniz sitenin bağlantısını yapıştırabilirsiniz. Bu kısmın altında iseisteğe bağlı olarak bir metin girebileceğiniz bir kutu daha vardır. Bu bölüme de isteğe bağlı olarak bir metin girebilirsiniz ve “bağlantıyı kaydet” dediğinizde bunu kaydedecektir. “Video ekle” seçeneğine bastığınızda ise burada doğrudan “Youtube” üzerinden video arayıp seçip ekleyebileceğiniz bir bölüm açılır. “Arama terimleri” bölümüne video adını yazarak aratabilirsiniz. Arattığınız videolar listelendiğinde hangi videoyu eklemek istiyorsanız o videonun üzerine basıp videoyu seçmiş olursunuz ve sonrasında video listesinin altında “Video seç” seçeneği bulunmaktadır. Buna bastığınızda seçtiğiniz video da geri bildiriminize eklenmiş olur ve sonrasında “Kaydet” seçeneğine basarak geri bildiriminizi kaydedebilirsiniz. Son olarak da ekranın sağ alt köşesine yakın bir bölümde bulunan “Tamamlandı” seçeneğine basarak Cevap Anahtarı ve Puan işlemini o soru için gerçekleştirmiş olursunuz. Bu cevapları her soru için aynı şekilde tekrarlamanız gerekir.

 

12.   Yukarıdaki tüm aşamalarla birlikte testinizi tamamlamış oldunuz. Şimdi bu testi öğrencilerinizle paylaşmak için şunları uygulayabilirsiniz: Ekranın sağ üst kısmına yakın bölümde bulunan “Gönder” seçeneğine basın. Önünüze açılan ekranda “Şununla gönder” başlığının altında yer alan seçeneklerden kendinize uygun olan birini kullanarak formunuzu paylaşabilirsiniz. Bu bölümde e-posta, Facebook, Twitter, Formu bağlantı aracılığyla gönder gibi paylaşma seçenekleri bulunmaktadır. Buradan “Formu bağlantı aracılığıyla gönder” seçeneğine basarsanız ekranda formunuzun bağlantısı çıkacaktır. Ekranda ilerlediğinizde “bağlantıyı kısalt” seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneği işaretlediğinizde uzun bağlantı daha da kısa hale gelecektir. İlerlemeye devam ettiğinizde “Kopyala” seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğe bastığınızda ise form bağlantınızı kopyalamış olacaksınız ve bu bağlantınızı istediğiniz yerde paylaşabilirsiniz. Bağlantıya tıklayan herkes sizin hazırladığınız bu forma ulaşıp testi çözebilecektir.

 

13.   Paylaştığınız test öğrencileriniz tarafından çözüldüğünde bu sonuçları da kontrol edebilirsiniz. Bunun için de öncelikle şunu bilmeniz gerekir: Hazırladığınız bu form otomatik olarak Google Drive bulut deponuza kaydedilir. Öncelikle Google Drive hesabınıza girerek burada formunuzun üzerine basın ve formunuzu açın. Ekranda ilerlediğinizde “Sorular” ve “Yanıtlar” diye iki farklı seçenekle karşılaşacaksınız. Form açıldığında “Sorular” sekmesi açık olarak form açılır. Siz “Yanıtlar” sekmesine basarak yanıtlarla ilgili sonuçların görüntüleneceği ekranı açabilirsiniz. “Yanıtlar” seçeneğini ekran okuyucunuz seslendirirken bir de sonrasında sayı okuyacaktır. Örneğin “Yanıtlar 5” gibi bir telaffuz duyabilirsiniz. Bu sayı gönderdiğiniz testi kaç kişinin yapıp size gönderdiğinin sayısıdır. “Yanıtlar” seçeneğine girdiğinizde ekranda ilerlemeye başlayın. İleride “Yanıtların özeti”, “Soru bazında görünüm” ve “Bireysel yanıt görünümü” şeklinde üç tane sekme karşınıza çıkacak. Bu sekmelerden “Yanıtların özeti” sekmesi seçiliyken ekranda ilerlemeye devam ettiğinizde ileride öğrencilerin verdikleri yanıtların analizini ve istatistiki bilgileri göreceksiniz. “Soru bazında görünüm” sekmesini seçip ekranda ilerlediğinizde öğrencilerinizin her soru için verdiği yanıtları tek tek görebileceksiniz. Ekranda bulunan “önceki soru”, “sonraki soru” seçeneklerini kullanarak sorular arasında geçiş yapabilirsiniz. “Soru numarası” seçeneğine gelip bastığınızda burada yazılı sayıyı silip oraya hangi sayıyı girerseniz o numaralı soruya giderek doğrudan o soruya öğrencinin verdiği yanıtı görebilirsiniz. “Bireysel yanıt görünümü” sekmesine basıp ekranda ilerlemeye devam ederseniz de herbir öğrencinin ayrı ayrı tüm sorularından oluşan testin tamamını görüntüleyebilirsiniz ve yine burada “önceki yanıt” ve “sonraki yanıt” seçeneklerini kullanarak yanıtlar arasında geçiş yapabilirsiniz.

 

14.   Öğrencilerinizin yanıtlarını bir E-tabloda görüntülemek de mümkün. Bunun için “Yanıtlar” sekmesine girdiğinizde burada ilerlerken karşınıza çıkan “Yanıtları E-tablolarla görüntüle” seçeneğine bastığınızda buradaki yanıtlar Google E-tablolar aracılığıyla da gösterilir.

 

15.   Gönderdiğiniz testi belli bir süre sonra yanıtlanmaya kapatabilirsiniz. Bunun için “Yanıtlar” sekmesine girdikten sonra ekranda ilerlediğinizde “Yanıtlar kabul ediliyor onay kutusu işaretli” diye seslendirilen bölüme geldiğinizde buraya bastığınız zaman “işaretli değil” şeklinde bir seslendirme duyacaksınız. Bu işlemden sonra artık gönderdiğiniz testi öğrencileriniz yanıtlayamayacaktır. Testler yanıtlara kapatılmış olacaktır. Bu kapatma işlemini gerçekleştirdikten sonra ekranda ilerlediğinizde “Katılımcılara yönelik ileti” başlığının seslendirildiğini duyacaksınız. Bunun bir sonrasında ise “Bu form artık kabul etmiyor” ifadesini duyacaksınız. Bu ifade gönderdiğiniz teste giren öğrencilerin ekranda görecekleri ifadedir. Bu ifadeden bir adım daha ilerlediğinizde ekranda “kapalı form özel mesajı” diye bir metin alanı göreceksiniz. Bu metin alanına ne yazarsanız bu sefer öğrenciler forma girdiklerinde sizin buraya yazdığınız formun kapatıldığına dair ifadeyi göreceklerdir. Örneğin bu bölüme “Bu test artık yanıtlara kapatılmıştır.” Yazabilirsiniz. Böylece öğrenciler forma girdiklerinde bu ifadeyle karşılaşırlar.

 

16.   Son olarak “Yanıtlar” sekmesine girdiğinizde ekranda ilerlerken bir de “Yanıtlara ilişkin diğer seçenekler” diye bir bölüm göreceksiniz bu bölümde “Yanıtları sil”, “Yanıtları indir”, “Yanıtlar için hedef seç”, “Yeni yanıtlar için e-posta bildirimleri al” gibi seçenekler göreceksiniz. Burada özellikle “Yeni yanıtlar için e-posta bildirimleri al” seçeneğini işaretlerseniz hazırladığınız testi her yanıtlayan olduğunda bu bilgi size e-posta olarak gönderilecektir. Böylece yanıtlar geldikçe anında haberdar olabilirsiniz.


Evet, yazının başında da belirttiğim için uzun ama bence rehber niteliğinde bir yazı oldu. Umarım başta meslektaşlarım olmak üzere herkesin faydalanabileceği bir içerik olmuştur.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Türkçe Öğretmeni

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?