SEEİNG AI DENEYİMLERİM 1: SEEİNG AI UYGULAMASINDA EN ÇOK KULLANDIĞIM ÖZELLİKLER

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda sizlere Microsoft'un görme engellilerin kullanımına sunduğu ücretsiz bir uygulama olan Seeing AI uygulamasında en çok kullandığım özelliklerden ve bu özellikleri günlük hayatta nasıl kullandığımdan bahsedeceğim. Herkese iyi okumalar dilerim.


Seeing AI uygulaması, içerisinde görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak metin okuma, ürün barkodları tanımlama, kişi tanımlama ve betimleme, para birimi tanıma, sahne ve ortam betimleme, renk tanıma, ışık kaynağı tespit etme ve fotoğraflardaki çeşitli detaylarla ilgili betimleme oluşturma gibi pek çok özellik barındırmaktadır. Birçok kişi bu özelliklerin tamamını kullanıyor olabilir ya da birçok kişi bu özelliklerden yalnızca birkaçını da kullanıyor olabilir. Ben de bu özelliklerin tamamını deneyimlemekle birlikte özellikle aralarından bazılarını çok daha fazla kullanıyorum. Bu kullanım deneyimlerimden sizlere bahsetmeye başlayayım. Aşağıdaki kullanım sıralamamı en çok kullandığım özellikten en aza doğru yaptım.


1. Belge ve Kısa Metin: Seeing AI, bu özellik sayesinde bir belgenin fotoğrafını çektiğinizde o belgeyi OCR ile uygulama içinde yazılı hale getirebiliyor ve ekran okuyucunuz aracılığıyla ya da uygulama içerisindeki yerleşik seslendirme aracıyla belge içeriğini okuyabiliyorsunuz. Ben bu özelliği mesleğim gereği evraklarla ve kitaplarla işim çok olduğu için bunları okumakta kullanabiliyorum. Özellikle okulda hızlı bir şekilde okumam gereken evraklar varsa öncelikli kullandığım çözümlerden biri Seeing AI'nın bu özelliği oluyor. Bunun dışında yine mesleğim gereği çocuk kitapları da okuyorum ve özellikle okuyacağım bir kitap 100 sayfanın altındaysa, detaylı taramaya zamanım yoksa veya herhangi bir şekilde ödünç aldığım, incelemem gereken bir kitapsa bu özellik sayesinde okuma yapıyorum. Özellikle son gelen güncellemelerle birlikte çoklu tarama özelliğinin de buraya eklenmesi çok daha verimli oldu. Bu sayede yukarıda belirttiğim şartlarda bir kitabın hızlı bir taramasını gerçekleştirip daha sonra okumak üzere dışa aktarma yöntemiyle dijital belge formatında alabiliyorum.

Kısa metin özelliğini ise çok hızlı bir şekilde gözden geçirmem gereken birer sayfalık veya buna yakın evraklar varsa bunları okumak için kullanabiliyorum. Bu özelliğin belge özelliğinden farkı ise kamerayı evraka tuttuğunuzda herhangi bir şekilde fotoğraf çekim işlemi yapmadan anlık okuma yapıyor olması ama ben belge özelliğini kısa metin özelliğine göre daha çok tercih ediyorum. Çünkü kısa metin özelliğindeki anlık okumalarda bazı bozulmalar yaşanabilirken belge özelliğiyle çok daha net ve neredeyse hatasız sonuçlar elde edebiliyorum.

2. Para Tanıma: Bu özellik adından da anlaşılacağı gibi paraları tanımlamak için kullanılıyor. Günlük hayatta her ne kadar kredi kartı, banka kartı veya farklı dijital çözümleri ödeme şekli olarak kullanıyor olsam da cüzdanımda mutlaka belli miktarda nakit para bulunduruyorum. Bunları cüzdanda belli bir sıraya koymak için de Seeing AI uygulamasının para tanıma özelliğini kullanıyorum.

3. Fotoğraflara Göz At: Bu özellik film rulonuzda (fotoğraf galerisi) bulunan fotoğraflar üzerinde detaylı incelemeler yapabildiğiniz bir özelliktir. Seçtiğiniz bir fotoğrafın kısa sahne betimlemesini, tanımlanmışsa konumunu yani nerede çekildiğini ve çekildiği tarih gibi bilgileri görebilmektesiniz. Yine bu fotoğraf bir yazı içeriyorsa ne yazdığını da doküm olarak burada görebiliyorsunuz. Bu özelliğe sol üst köşedeki menü seçeneğine bastıktan sonra açılan seçenekler arasından erişebilirsiniz.

Bu bölümde sağ alt köşede yer alan "Fotoğrafı keşfet" seçeneği bulunmakta. Ben özellikle bu bölümü daha çok kullanıyorum. Bunu kullanırken de özellikle herhangi bir sitede, sosyal medya hesabında veya benzeri bir yerde aldığım ekran görüntülerinin içeriklerini detaylı olarak incelemekte kullanıyorum. Bu bölümü açtığınızda seçtiğiniz fotoğraf ekrana geliyor ve uygulama fotoğrafta ne kadar öge tespit ettiyse bunları fotoğrafın bütünlüğünü ve şeklini bozmadan ayrıştırmış oluyor. Siz de ekranda tek parmağınızı gezdirirken parmağınızın altına nerede ne denk gelirse o öge size seslendiriliyor. Örneğin, ben özellikle yazılı ekran görüntüleri aldığımda bu yazının ne olduğunu ve görselin tam olarak nerede yerleştiğini bu bölümden inceliyorum. Tabi ille de yazılı bir fotoğraf olması gerekmiyor. Herhangi bir fotoğraf üzerinde de gezinerek fotoğrafın hangi bölümünde neler var veya kimler var ve bunların fotoğraftaki görünüşleri nasıl, bunlar hakkında bilgi almanız mümkündür.


Yazımı sonlandırmadan önce bir de size Seeing AI üzerinde ayarlarımı ne şekilde yaptım, bundan da bahsedeyim.

Sol üst köşedeki menüye basıp buradan ayarlara erişebilirsiniz. Ben buradaki ayarları genel olarak şu şekilde kullanıyorum:


1. Para Birimi: Buradaki seçili para birimim "tl" şeklindedir.

2. Kanalları Yeniden Sırala: Bu ayar ana ekranda yer alan özelliklerin hangi sırayla ana ekranda bulunacağını ayarlayabileceğiniz bir bölümdür. Benim buradaki sıralamam şu şekildedir: "Belge, Kısa Metin, Para Birimi, Dünya, Ürün, Kişi, Sahne, Renk ve Işık"

3. Aydınlatmayı Yönet: Bu ayar uygulamanın kamerayı kullanırken ortam ışığına göre flaşı otomatik kullanıp kullanmayacağını düzenleyen bir araçtır. Ben bu ayarı açık durumda kullanıyorum.

4. Ses Seç: Bu bölümden seçeceğiniz ses sentezleyicisi hangisi olursa Seeing AI içerisinde okunacak metinler VoiceOver'dan bağımsız olarak o sesle okunacaktır. Ben burada "Yelda Geliştirilmiş" sesini kullanıyorum.

5. Konuşma Hızı: Uygulama içinde okunacak metinlerin hızını buradan ayarlayabilirsiniz. Ben burada %60 düzeyini kullanıyorum.

5. Önce En Yeni Fotoğrafları Göster: Bu ayar açık olduğunda "Fotoğraflara Göz At" özelliğine girdiğinizde fotoğraflar karşınıza en sondan başa doğru sıralanmış olarak ekrana gelir. Ben bu ayarı açık durumda kullanıyorum.


Bu yazımda size aktaracaklarım bu kadardı. Umarım sizler için faydalı ve fikir verici bir içerik olmuştur. Serinin ikinci yazısında da en az kullandığım özellikler ve en az kullanım nedenlerimden bahsedeceğim.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?