SEEİNG AI DENEYİMLERİM 2: SEEİNG AI UYGULAMASINDA EN AZ KULLANDIĞIM ÖZELLİKLER
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Dün kaleme aldığım yazımda sizlere Seeing AI'da en çok kullandığım özelliklerden bahsetmiştim. İlgili yazıma bu yazımın sonunda vereceğim bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Bugünkü yazımda ise en az kullandığım özelliklerden ve en az kullanmamın nedenlerinden kısaca bahsedeceğim. Herkese iyi okumalar dilerim.
Uygulama içerisinde en az kullandığım özellikleri "Dünya , Ürün, Kişi, Sahne, Renk ve Işık" şeklinde sıralayabilirim. Bunları neden en az kullandığımı da kısa kısa açıklayayım.
1. Dünya: Bu özellik aslında oldukça faydalı bir özelliktir. Bu özellik herhangi bir iç mekânda gezinti yaparken yardımcı olur. En basit mantıkla anlatacak olursam, bir iç mekânda belirlenen bir A noktasından, B noktasına giderken size bazı uyarılarla yönlendirmeler sağlar. Tabi bu yönlendirmeleri alabilmeniz için öncesinde ilgili mekân içerisinde A ve B noktası arasında bu özelliği kullanarak bir rota oluşturmanız gerekir. Bu özellikle ilgili daha fazla bilgiye uygulamanın menü bölümüne girdikten sonra "Yardım" seçeneğine girdiğinizde buradaki açıklamalar arasından ulaşabilirsiniz ya da ana ekranda özelliği aktif ettiğinizde sağ üst köşedeki "Hızlı Yardım" bölümünden ulaşabilirsiniz.
Ben bu özelliği bir kez kendi evimde deneyimledim. Bir odadan diğerine giderken bir deneme rotası oluşturdum ve sonrasında bu rotada özelliği aktif ederek tekrar yürüdüm. Özellik gerçekten de oluşturulan rotaya sadık kalarak ilgili yerlerdeki dönülecek kısımlarda uyarılar vererek veya belli geçilecek noktalarda uyarı vererek ulaşacağım noktaya beni ulaştırdı. Özellikle kulaklıkla kullanılması tavsiye ediliyor. Bu sayede uzamsal sesle sol veya sağa dönülecek uyarıları buna göre daha rahat hissedebiliyorsunuz.
Bu özelliği şu an için aktif kullanmamamın sebebi ise şimdilik herhangi bir iç mekânda rota oluşturmaya ve kullanmaya ihtiyaç duymamamdan kaynaklanıyor. Bir diğer sebep de ben aslında bu özelliğin dış mekânda da kullanıma açılmasını daha çok bekliyorum. Dış mekânda kullanıma açıldığında benim asıl deneyimleme noktam olacak. Bir başka husus ise bulunulan iç mekânın önceden rotasının oluşturulması gerekmekte ve buna da ayrı bir zaman ayırmam, özellikle daha büyük mekânlarda rota oluşturma ile ilgili ayrı zaman oluşturmam gerekiyor. Şu an için böyle bir zamanlamam maalesef söz konusu olamıyor.
2. Ürün: Bu özellik ürünler üzerindeki barkod veya gelişmiş QR kodlarını okuyarak ürünün hangi markaya ait olduğunu veya gramaj özellikleri gibi birçok özelliğe ulaşmayı sağlıyor. Ben bu özelliği kullanırken yaptığım denemelerde ürünlerin birçoğunun tanımlamasının gerçekleştirilmediğini gördüm ve bu nedenle de ürün veri tabanının daha da geniş yelpazede geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünyaca ünlü, büyük markaların ürünlerini tanımakta elbette genellikle bir sorun olmuyor ama burada yerel markaların veya daha farklı markaların da veri tabanına mümkün olduğunca bütünleştirilmesi daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
3. Kişi: Bu özellik bir kişinin fotoğrafını çektiğinizde onun genel yüz ifadesi, yaşı, fiziksel görünüşüyle ilgili betimlemeler alabildiğiniz bir özelliktir. Burada aynı şekide yüz tanıma özelliği de yer almaktadır ve yüz tanıma bölümüne yüzünü tanımladığınız kişiler daha sonradan telefonunuzun kendi kamerasıyla çektiğiniz herhangi bir fotoğrafı Seeing AI'ya betimletirken de tanımladığınız şekilde size ifade edilebilmektedir.
Benim bu zamana kadar herhangi bir kişinin görünüşünü betimletme gibi bir ihtiyacım olmadığı için bu özelliği az kullanıyorum. Bu özellikte gerekirse yüz tanımayı daha çok kullanıyorum. Bu sayede bir önceki yazımda bahsettiğim ve en çok kullandığım özellikler arasında yer alan "Fotoğraf keşfetme" özelliğini kullanırken burada tanımladığım yüz veya yüzler fotoğrafta yer alıyorsa bunlar tanımladığım adlarla bana uygulama tarafından ifade ediliyor.
4. Sahne: Bu özellik fotoğrafını çektiğiniz bir ortamın size betimlenmesini sağlıyor. İsterseniz film rulonuzdan da (galerinizden) fotoğraf seçip betimlemesini sağlayabiliyorsunuz.
Ben bu özelliğin Be My Eyes üzerinde daha güçlü çalıştığını düşündüğüm için ortam veya herhangi bir şeyin betimlemelerini Be My Eyes üzerinde yaptırıyorum. Bu nedenle de bu uygulama üzerinde bu özelliği sık bir şekilde kullanmıyorum. Çünkü her iki uygulamanın betimleme boyutlarını karşılaştırdığımda Seeing AI uygulamasının betimleme noktasında daha sığ kaldığını düşünüyorum. Eğer ayrıntıyı daha çok görmek istiyorsanız Be My Eyes bu konuda daha etkili bir araçtır.
5. Renk: Bu özellik adından da anlaşılacağı gibi renk tanıma amacıyla kullanılıyor.
Ben genel olarak sadece bu uygulamada değil, renk tanıma işlemi gerçekleştiren birçok uygulamada renklerin tam anlamıyla doğru tahmin edilebildiğini düşünmüyorum. Ana renkler belki biraz daha doğru tahmin edilebilir ama ara renkler de iş biraz daha yanıltıcı olabiliyor. Çünkü burada uygulama rengi üzerine düşen ortam ışığıyla beraber algılıyor ve bu da olduğundan farklı görünüyormuş etkisi oluşturduğu için renk tanımada yanılgıya düşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle de çok kullandığım bir özellik olmuyor. Tabi bir renkle ilgili genel olarak da olsa fikir edinmek anlamında kullanılabilir.
6. Işık: Bu özellik ortamda herhangi bir ışık kaynağı varsa bunu tespit etmek için kullanılıyor. Cihazınızın kamerasını etrafta gezdirirken herhangi bir ışık kaynağına rastlandığında uygulama bir ses çalmaya başlıyor ve siz bu ışık kaynağına yaklaştıkça ses artıyor. Böylece kaynağa yakın olduğunuzu anlayabiliyorsunuz.
Ben az görmeye sahip olan bir birey olduğum için bu özelliği kullanmıyorum.
Genel olarak sizlere aktarabileceklerim bu şekildeydi. Bugünkü yazımı da bu şekilde sonlandırmış olayım. Umarım bugünkü içeriğim de sizlere fayda sağlamıştır.
En çok kullandığım özellikler konulu dünkü yazımı da buradan okuyabilirsiniz.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder