ENVİSİON'DAKİ YAPAY ZEKÂ İLE BETİMLEME ÖZELLİĞİNE BAKIŞ

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.

Bu yazımda sizlere Envision uygulamasına son güncellemelerle beraber gelen yapay zekâyla görsel betimleme özelliğinden bahsedeceğim. Uygulamayı henüz kullanmayan veya indirmemiş olanlar da varsa yazımın sonunda indirme bağlantısını da paylaşacağım. Hepinize iyi okumalar dilerim.

Envision uygulaması içerisinde yer alan sahne betimleme özelliğine yeni güncellemelerle beraber yapay zekâ işlevi de kazandırıldı. Bu sayede kullanıcılar çektikleri bir fotoğrafın yapay zekâ tarafından analiz edilerek betimlenmesini sağlayabiliyorlar. Bu özelliğin nasıl kullanıldığına kısaca değineyim.

Uygulamayı açtıktan sonra ekranın alt tarafına doğru yer alan özellik düğmelerinin üzerine gelip burada tek parmağınızı yukarı doğru hareket ettirerek "Sahneyi betimle" özelliğine gelip buna basın. Bastıktan sonra ekranın üst bölümünde alt alta "Kısa bir açıklama alın.", "Ayrıntılı bir açıklama alın." ve "Bir soru sor." şeklinde düğme halinde seçenekler göreceksiniz. Yine ekranın sol üst köşesinde de "3 saniyelik zamanlayıcı" düğmesini göreceksiniz. Bu düğmeyi seçerseniz fotoğraf çekme işlemi sırasında önce üçten geriye sayıp sayım tamamlandığında fotoğrafı çekecektir.
Ekranda yer alan yukarıda bahsettiğim üç tane seçenekten hangisine basarsanız uygulama fotoğraf çekim işlemini gerçekleştirecektir ve ona göre fotoğrafını çektiğiniz bölümün betimlemesini gerçekleştirmek üzere fotoğrafı işlemeye başlayacaktır. Burada "Kısa bir açıklama alın" seçeneği adından da anlaşılacağı gibi kısa ve öz bir şekilde fotoğrafı betimlemeye yönelik çalışmaktadır. Detay konusunda size bir şey vermeyecektir. Eğer siz isterseniz detaylı açıklama istemek üzere betimlemenin yapıldığı ekrana mesaj şeklinde bunu yazabilirsiniz. Birazdan bu ekrandan da bahsedeceğim.
"Ayrıntılı bir açıklama alın" seçeneğini kullanarak betimleme yaptırdığınızda ise detaylara biraz daha yer verecektir ve dilerseniz siz bu detayları daha da çeşitlendirmesi üzerine yapay zekâya sorular sorabilirsiniz.
"Bir soru sor" seçeneğine bastığınızda ise yine diğer iki seçenekte olduğu gibi fotoğraf çekme işlemi gerçekleştirilecektir ve uygulama yine görseli analiz edecektir ama bu sefer size herhangi bir sonuç vermeyecektir. Bunun yerine görselde merak ettiğiniz konular varsa bunları yazarak kendisine sormanızı bekleyecektir ve ona göre yanıtlar verecektir.
Her üç seçeneğe bastığınızda da fotoğraf çekme işlemi gerçekleşir ve sonrasında bir sohbet ekranı açılır. Burası yapay zekâya çeşitli sorular veya komutlar yazabileceğiniz ve yapay zekânın size sunduğu yanıtları görüntüleyebileceğiniz ekrandır. İlk iki seçeneği kullanarak betimleme yaptırdığınızda bu ekranda biraz beklemeden sonra betimleme sonucu yazılı olarak size gösterilecektir. Siz görselle ilgili farklı sorular sormak istediğinizde ise ekranın en altında yer alan yazma alanına sormak istediğiniz ifadeyi yazıp sağ alt köşeye denk gelen "Gönder" düğmesine basarak gönderebilirsiniz ve yapay zekâ size sorduğunuz içeriğin yanıtını yine aynı ekranda yanıt olarak gösterecektir. Yani aslında bir bakıma Whatsapp üzerinden herhangi biriyle mesajlaşıyormuş gibi işlem gerçekleştirilmektedir.
Yapay zekâya sorularınızı ve komutlarınızı sesli olarak da iletebilirsiniz. Bunun için de yine bu sohbet ekranındayken sol alt köşede yer alan "Ses" düğmesine basmanız yeterli olacaktır. Bu düğmeye bastıktan sonra sormak istediğiniz soruyu veya vermek istediğiniz komutu doğrudan sesli olarak ifade edebilirsiniz. Yapay zekâ buna yanıt verecektir.
Betimlemeleri görüntülediğiniz sohbet ekranındayken sağ üst köşede "Envision'a sor tercihi" düğmesi yer almaktadır. Buraya girdiğinizde karşınıza "Varsayılan ask tasarlama modu" seçeneği çıkacaktır. Buradaki "Ask" sözcüğü "sormak" ifadesine karşılık gelir. Yani yapay zekâya varsayılan olarak hangi modda soru soracağınızı seçmenizi sağlayan ayardır ve bu ayar varsayılan olarak "Klavye" şeklinde seçilidir. Bu ayarın içine girdiğinizde  dilerseniz bu ayarı "Ses" seçeneğini de seçerek değiştirebilirsiniz. Bu işlem şunu sağlar: Yapay zekânın sohbet ekranı açıldığında sizin görselle ilgili sorunuzu sorma amacıyla kullanacağınız mod klavye değil de ses olarak da kullanılabilir ve siz soru sormak istediğinizde doğrudan klavye değil de ses modu devreye girer, siz konuşarak sorunuzu sorabilirsiniz.
Envision'a sor tercihi seçeneğinin hemen solunda ise "Açıklamayla birlikte fotoğrafı kaydet" düğmesi yer almaktadır. Buna bastığınızda ise bu çektiğiniz fotoğrafı ve sonrasında yapay zekânın bu fotoğrafla ilgili ürettiği betimlemeyi film rulonuza (galerinize) kaydeder. Daha sonrasında film rulonuzda bu fotoğrafın üzerine geldiğinizde VoiceOver'ın bu fotoğrafı ilgili betimlemeyle birlikte seslendirdiğini duyarsınız.

Dilerseniz film rulonuzda (galerinizde) yer alan herhangi bir görseli de Envision'un yapay zekâsına betimletebilirsiniz. Bunun için galeride fotoğrafınızın içine girdikten sonra ekranda yer alan "Paylaş" seçeneğine basıp çıkan seçenekler arasından "Ask Envision" seçeneğine basmanız yeterli olacaktır. Envision otomatik olarak yapay zekâ sohbet alanına geçiş yapacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken küçük bir ayrıntı var: Galerinizde fotoğrafınıza girip de paylaş düğmesine bastıktan sonra aşağı doğru indiğinizde Envision'la ilgili iki tane seçenek göreceksiniz. Bunlardan birisi "Ask Envision", diğeri de "Envision it" seçeneğidir. Eğer yapay zekâya görseli betimletmek istiyorsanız "Ask Envision" seçeneğine basmalısınız, "Envision it" seçeneğine bastığınızda bu seçenek doğrudan Envision üzerinde yer alan belge veya üzerinde yazı olan görsellerin yazıya çevrilip okunmasını sağlayan belge editörü içeriğine yönlendirecektir.

Uygulamadaki yapay zekâ altyapısı genel olarak bu şekildedir. Ben bazı kullanımlarıma dayanarak biraz daha geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü şu anki haliyle özellikle betimleme cümlelerinde biraz daha yüzeysel kalabilmekte. Ayrıca farklı betimleme yaptırdığımız uygulamalar örneğin elimizde bulunan bir tablo görselini bunun bir tablo olduğunu fark edip buna göre betimleyerek aktarırken maalesef Envision'da bu duruma rastlayamadım ve tablodaki verileri okutmak istediğimde de ısrarla bana görselin genel bir görünüşünü ifade etti. Bu tür durumların daha da geliştirileceğini düşünüyorum. Umarım sizler için de faydalı bir içerik olmuştur.

Envision uygulamasını buradan indirebilirsiniz.

Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.

Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?