SELFİEX UYGULAMASINA BAKIŞ
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bugünkü yazımda sizlere kendi fotoğrafınızı veya başkalarının fotoğraflarını ister ön kameranızla, isterseniz arka kameranızla erişilebilir bir şekilde çekebilmenizi sağlayabilecek Selfiex uygulamasından bahsedeceğim. Uygulamanın bana göre dezavantaj oluşturduğunu düşündüğüm küçük birkaç yönüne de değineceğim. Uygulamayı indirmek isteyenler için yazımın sonunda uygulama bağlantısını da paylaşacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.
Selfiex uygulaması, görme engelli bireylerin kendi fotoğraflarını veya karşısındaki kişi ya da kişilerin fotoğraflarını sesli yönlendirmeler sağlayarak ortalı, düzenli bir şekilde çekebilmelerini sağlıyor. Bu yönüyle bakıldığında oldukça basit bir mantıkla işliyor. Tek yapmanız gereken uygulamayı açtıktan sonra cihazın kamerasını kendinize veya karşınızdaki kişi ya da kişilere çevirmek. Bu işlemden sonra uygulama sizi bazı sesli geri bildirimlerle yönlendiriyor ki bu yönlendirmelere yazının ilerleyen bölümlerinde detaylı değineceğim. Bu yönlendirmeler sonucunda doğru çekim pozisyonu yakalandığında uygulama hiçbir yere basmanıza gerek olmadan kendisi otomatik olarak fotoğraf çekme işlemini gerçekleştiriyor ve kendi galerinize kaydediyor. Uygulamanın dili İngilizce ve sesli yönlendirmeler de İngilizce ama oldukça basit bir arayüze sahip ve sesli yönlendirmeler de kullanılan ifadeler de birkaç tane basit ifade olduğu için kullanımı oldukça rahat bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Ben zaten yazımda da bu ifadelerin Türkçe karşılıklarını da sizlerle paylaşıyor olacağım. aynı zamanda uygulama ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Öncelikle uygulamanın arayüzünü kısaca tanıtayım.
Uygulamayı açtığınızda ekranın geneline yayılmış kamera görüntüsü yer almaktadır ve ekranın her köşesinde birer tane olmak üzere toplamda dört tane düğme yer almaktadır. Bu yönüyle bakıldığında uygulama oldukça basit ve sade bir arayüze sahiptir ki yazılarımı düzenli olarak takip eden okurlarım bu tür basit arayüzü olan uygulamaları sevdiğimi, uygulamaların bu yönüne de mutlaka değindiğimi bilirler.
Uygulamanın sol üst köşesinde "Flash" düğmesi yer almaktadır. Bu düğme uygulamada "On" yani açık şekilde bulunmaktadır. Bunun üzerine basarak flashı kapatıp açabilirsiniz. Kapattığınızda burada "Flash off" seçeneğini duyacaksınız. Bir de "Flash Auto" seçeneğini duyarsınız, bu da ışığın yeterli veya yetersiz olduğunu cihazın kendisi belirleyip flashı devreye sokup sokmayacağını otomatik ayarlayan bir ayardır. Böylece yetersiz ışıklı ortamlarda da flash yardımıyla fotoğraf çekebilirsiniz veya flashsız fotoğraflar çekebilirsiniz.
Sağ üst köşede ise "Face Camera" düğmesi yer almaktadır. Burada "Face Camera" seçiliyse ön kamera kullanılıyor demektir, "Back Camera" seçiliyse arka kameraya geçilmiş demektir. Bu düğmeye basarak bu iki seçenek arasında geçiş yapabilirsiniz.
Sol alt köşede "Gallery" düğmesi yer almaktadır. Bu düğmeye basarak cihazınızın film rulosu diye de adlandırılan galerisine gidebilirsiniz, buradan dilediğiniz fotoğrafı seçip bu fotoğrafı tam ekranda açtıktan sonra paylaşabilir, düzenleyebilir veya silebilirsiniz ama bu bölümden galeriyi kullanmak yerine cihazınızın kendi fotoğraflar uygulaması üzerinden çektiğiniz fotoğraflarınıza erişim sağlayıp oradan işlem yapmanızı tavsiye ederim. Bunun nedenine yazının ilerleyen bölümlerindeki dezavantajlara değindiğim bölümünde değineceğim.
Sağ alt köşede de "Menü" düğmesi yer almaktadır. Buraya girdiğinizde de "Options" başlığı altında yer alan "Voices" seçeneğine girdiğinizde burada farklı dillerden farklı ses sentezleyicileriyle karşılaşırsınız. Bu sesler kamerada size sesli yyönlendirme yapabilecek seslerdir. En üstte halihazırda seçili olan ve kullanılan ses yer almaktadır. Seslerin üzerine basarak kısa bir dinlemesini gerçekleştirebilirsiniz. Bu seslerin yanında da ücretleri yer almaktadır. Bu ücretlerin karşılığında dilediğiniz sesi satın alabilirsiniz. Maalesef bu sesler arasında Türkçe ses yer almamaktadır. Voices seçeneğinin hemen altında ise "Sound" seçeneği yer almaktadır. "Sound" seçeneğini açık ya da kapalı duruma getirebilirsiniz. Bu seçenek fotoğraf çekme esnasında size sesli bildirimde bulunup bulunmayacağını belirleyen ayardır. Tabi uygulamanın sesli geri bildirimde bulunabilmesi için bu ayarın doğal olarak açık durumda olması gerekir. Bu seçeneğin hemen altında da "Vibro" seçeneği yer almaktadır. Bu ayarı da açık ya da kapalı hale getirerek fotoğraf çekme esnasında cihazın titreşim verip vermemesini ayarlayabilirsiniz.
Uygulamanın fotoğraf çekme esnasındaki yönlendirmelerine de değineyim. Uygulamayı açtığınızda kamerayı kendinize veya karşınızdaki kişi ya da kişilere çevirdiğinizde sesli yönlendirmeler başlıyor. Bu sesli yönlendirmelerde genelde şu ifadeleri duyacaksınız:
I can't see you: Bu ifadeyi duyuyorsanız, uygulama sizi tam olarak yüz hatlarınızla ortalı, düzenli ve ölçekli göremiyor demektir. Kameraya olmanız gerekenden daha yakın veya daha uzak görünüyor olabilirsiniz ya da yüzünüzün yarısı görünüyor yarısı dışarda kalmış olabilir.
Right: Bu yönlendirmeyi duyuyorsanız, uygulama sizden cihazınızı biraz daha sağa doğru kaydırmanızı istiyor demektir.
Left: Bu yönlendirmeyi duyuyorsanız, uygulama sizden cihazınızı biraz daha sola doğru kaydırmanızı istiyor demektir.
Up: Bu yönlendirmeyi duyuyorsanız, uygulama sizden cihazınızı biraz daha yukarı doğru kaydırmanızı istiyor demektir.
Down: Bu yönlendirmeyi duyuyorsanız, uygulama sizden cihazınızı biraz daha aşağı doğru kaydırmanızı istiyor demektir.
Say Cheese: Bu yönlendirmeyi duyuyorsanız, uygulama doğru çekim pozisyonunun yakalandığını ve fotoğrafı çekmek üzere olduğunu bildirmektedir.
Done: Bu yönlendirme ise fotoğraf çekildikten sonra verilen bitti, tamamlandı anlamındaki yönlendirmedir. Zaten bu yönlendirmeden önce fotoğraf çekilme sesini de duyacaksınız.
Not: Yukarıdaki yönlendirme ifadelerini İngilizce telaffuzlarıyla değerlendirmeniz gerekmektedir. Bu yazıyı okurken ekran okuyucunuzun var olan ses sentezleyicisi belki de bu ifadeleri tam olarak İngilizce okunuşlarıyla telaffuz etmeyebilir.
Son olarak da uygulamayla ilgili genel değerlendirmelerime ve bana göre dezavantaj olarak gördüğüm küçük bazı bölümlere değineyim.
Öncelikle uygulama ücretsiz olarak kullanılmakla birlikte içerisinde reklam gösterimi de yer almaktadır. Açıkçası bu reklam gösterimlerinin kullandığım süre boyunca aşırı olmadığını belirtebilirim ama bu reklam sayıları kullanım arttıkça artıyorsa bu bir dezavantaj oluşturabilme potansiyeline sahiptir. Çünkü bu reklamları bazen VoiceOver'la kapatabilmek mümkün olmayabiliyor. Aslında bu durum sadece bu uygulama özelinde değil, reklam gösterimi olan her uygulama için geçerli oluyor. İşin bir diğer boyutu da bu reklamları ücret ödeyerek kaldırma gibi bir seçeneğiniz de bulunmuyor.
Değinmek istediğim farklı bir konu da şu: Uygulama içerisinde Gallery bölümü yer alıyor ama bu bölümü kullanmaktan ziyade ben size cihazınızın kendi galerisi içerisinden fotoğraflarınıza erişmenizi ve oradan uygulama ile çektiğiniz fotoğraflarınızla ilgili silme, düzenleme veya paylaşma işlemlerinizi gerçekleştirmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü uygulama içinden Gallery bölümüne girdiğinizde burada VoiceOver'la kullanım için biraz çaba sarf etmeniz, menüler arasında dolaşabilmek için ekranın ya en altında ya da en üstünde ekranda dolaşma parmak hareketlerini uygulamanız gerekiyor. Çünkü ekranın ortasında tam ekran açılan fotoğraf yer aldığında bu fotoğrafın üzerine parmağınız denk geldiğinde VoiceOver doğrudan dokunma alanı diyor ve siz ekranda gezinmek için parmak hareketleri gerçekleştirdiğinizde VoiceOver'la gezinmek yerine sanki VoiceOver çalışmıyormuş gibi normal dokunmaktik işlevinde ekran kullanımı gerçekleşiyor. Aynı zamanda Gallery bölümüne girdikten sonra ekrana gelen fotoğraflar arasında gezinmek istediğinizde VoiceOver bu fotoğrafları cihazın kendi galerisinde olduğu gibi seslendirmiyor.
Dil açısından bana bir dezavantaj oluşturmasa da Türkçe dil desteği de sunulabilirse bu da oldukça verimli olacaktır.
Son olarak da dikkatimi çeken noktalardan biri uygulama güncellemesiyle alakalı oldu. Kontrolünü gerçekleştirdiğimde uygulamanın en son yedi yıl önce güncelleme aldığını tespit ettim. Yine yazılarımı düzenli takip eden okurlarım benim bu duruma da dikkat ettiğimi bilirler. Benim tercihim bir uygulamanın belli aralıklarla güncelleme alarak yenilik getirmese bile her yeni işletim sistemi sürümüne daha da uyumlu bir şekilde bütünleşmesini tercih ederim. Bu sayede uygulamanın sürdürülebilirliği, yani daha uzun dönem kullanılabilirliği sağlanabilir. Aksi takdirde bir süre sonra yeni bir işletim sistemi güncellemesinde bu uygulamanın kullanılamama durumu doğabilir. Ayrıca yine kontrollerim sırasında uygulama geliştiricilerinin Apple'a, kullanıcıların verilerinin nasıl toplandığını ve işlendiğini bildiren bilgileri sunmadığını gördüm. Bu durum özellikle Apple tarafında olumsuz karşılık bulabilir ve Apple'ın uygulamayı App Store'dan kaldırmasına neden olabilir. Aynı zamanda bu tür bilgilerin kullanıcılarla paylaşılması şeffaf bir yaklaşım örneğidir ve kullanıcı tarafında da güven oluşturucu olacaktır.
Uygulamayla ilgili benim genel olarak bahsedeceklerim bu kadardı. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder