ZİNCİRİ KIRMA UYGULAMASINA BAKIŞ

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda sizlere özellikle düzenli alışkanlık kazanmanıza yardımcı olabilecek, benim de oldukça severek kullandığım Zinciri Kırma uygulamasından bahsedeceğim ve uygulamanın bazı küçük erişilebilirlik sorunlarına da değiniyor olacağım. Uygulamanın bağlantısını da yazımın sonunda paylaşacağım. Herkese şimdiden iyi okumalar dilerim.


Zinciri Kırma uygulaması aslında öncelikle bir teknik olarak ortaya çıktı. Ben bu tekniği ilk olarak Youtube içerik üreticilerinden Sayın Barış Özcan'ın kanalında yayımladığı bir videoyla tanıdım. Teknik aslında oldukça basit bir işleyişe sahip. Kendinize bir düzenli yapmak istediğiniz alışkanlık ya da hedef belirliyorsunuz ve bu alışkanlığı tekrarladığınız her güne bir işaret koyuyorsunuz. Böylece işaret koyduğunuz günler birbirini takip ediyor, arada bir gün bile boşluk olmamasına yönelik de çaba göstermenizi sağlıyor. Bu da zincirin halkaları gibi birbiri ardına sıralandığı için zinciri kırma olarak adlandırılıyor.

İşte bu yöntemi iPhone veya iPad üzerinde de gerçekleştirebilmek için geliştirilen uygulamalardan biri olan Zinciri Kırma uygulamasını sizlere kısaca anlatacağım. Uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor ama içerisinde uygulama içi satın alım yaparak Premium kullanım da elde edebiliyorsunuz. Özellikle bu premium kullanımda sınırsız alışkanlık ekleyebiliyorsunuz veya varsa reklamların da kaldırılması sağlanıyor. Bu uygulama içi satın alım haftalık, aylık ya da yıllık abonelik sistemiyle değil, tek seferlik satın alım şeklinde gerçekleştiriliyor.


Uygulamanın kullanımına kısaca bakacak olursak, uygulamayı açtığınızda karşınıza son derece sade tasarlanmış bir arayüz açılıyor. Burada ekranın en altına denk gelen "Yeni zincir" düğmesine basarak alışkanlık ekleyeceğiniz ekrana erişebilirsiniz. Açılan ekranda "Hedef" bölümüne alışkanlığınızı yazıp hemen devamında yer alan "Motivasyon" bölümüne de alışkanlığınızla ilgili bir açıklama veya kendinizi motive edeceğiniz bir içerik yazabilirsiniz ama bu bölümü doldurmanız zorunlu değildir. Ekranda ilerlediğinizde "Başlangıç tarihi" ve hemen devamında da "Bitiş tarihi" seçeneklerini göreceksiniz. Bu bölümlerden de alışkanlığınızın başlangıç ve bitiş tarihlerini ayarlayabilirsiniz. Burada ayarladığınız tarih aralığı ne kadarsa uygulama işaretleyebileceğiniz gün sayısını ona göre ayarlayacaktır. Bitiş tarihinden sonra ekranda devam ettiğinizde "Zincir rengi" seçeneği bulunmaktadır ama bu bölüm maalesef VoiceOver'la erişilebilir bir şekilde kullanılamıyor. Bu bölümden normalde zincir rengi, başka bir deyişle alışkanlığınızın rengini ayarlayabiliyorsunuz ve ana ekranda alışkanlığınız bu renkle görünüyor. Yine alışkanlığınızı gerçekleştirdiğiniz her güne işaret koyduğunuzda işaretlenen gün bu renkle görünüyor. Uygulama burada herhangi bir renk seçmeseniz bile kendisi otomatik belirlediği bir renkle zincirinizi oluşturuyor. Renk bölümünden hemen sonra da "Zinciri hatırlat" seçeneği yer almaktadır. Bu ayarı açık hale getirdiğinizde bu seçeneğin devamında alışkanlığınızın gün içinde size hangi saatte hatırlatılacağını ayarlayabileceğiniz bir saat bölümü açılıyor ve bunun hemen devamında da hangi günlerde hatırlatma almak istediğinizi seçebileceğiniz bir bölüm açılıyor. Buradaki ayarlamalarınızı da kendinize göre yaptıktan sonra bu seçeneklerin altında yer alan "Oluştur" düğmesine basarak zincirinizi oluşturabilirsiniz.

Zincirinizi oluşturduktan sonra bu alışkanlık zinciriniz, uygulamanızın ana ekranında yer alacaktır. Alışkanlık zincirinize basıp içerisine girdiğinizde ise şöyle bir arayüz sizi karşılar:

Sol üst köşede "Düzenle" seçeneği yer almaktadır. Buna basarak alışkanlık zincirinizin adını, açıklamasını, başlangıç ve bitiş tarihlerini, rengini ve hatırlatma özelliklerini düzenleyebilirsiniz.

Ekranda devam ettiğinizde "İlerleme" diye bir bölüm göreceksiniz. Bu bölüm sizin alışkanlığınızı gerçekleştirme anlamında şu ana kadar yüzde kaç oranında hareket ettiğinizi gösterir. Bunun hemen devamında ise eğik çizgiyle birbirinden ayrılmış iki tane sayı değeri yer almaktadır. Bu sayı değerlerinden ilk okunan sayı değeri sizin bu alışkanlık zincirinde şimdiye kadar kaç güne işaret koyduğunuzu gösterir, ikinci okunan sayı değeri ise bu zincirde toplam kaç gün bulunduğunu ya da başka bir deyişle sizin bu alışkanlığınızı kaç gün boyunca sürdürmeyi ayarladığınızı gösterir.

Bu bölümden sonra ekranda ilerlediğinizde ise artık tarih ve gün isimleri karşınıza gelmeye başlar. Bu bölümler de sizin alışkanlığınızı yaptıkça işaret koyacağınız gün bölümleridir. Burada hangi tarih ve günün üzerine basarsanız o gün işaretlenmiş olur ve siz o gün o alışkanlığınızı gerçekleştirdiğinizi buraya işlemiş olursunuz. Bu işaretlemeleri her yaptığınızda yukarıda bahsettim ilerleme yüzdesi ve yapılan alışkanlık sayısı sürekli artarak değişim gösterir.

Ana ekranda yer alan bir alışkanlık zincirini silmek istediğinizde o alışkanlık zincirinin üzerine iki kez dokunup ikinci dokunmanızdan sonra parmağınızı ekrana basılı tutarak sol tarafa kaydırdığınızda alışkanlık zincirinin sağ tarafında "Çöp kutusu" düğmesi çıkacaktır. Buna bastığınızda ekrana silmeyi onaylama ekranı gelecektir ve burada "Evet" dediğinizde silme işlemi gerçekleşmiş olacaktır.

Uygulamanın genel kullanım amacı ve şekli bu şekildedir. Uygulamayla ilgili bazı olumlu ve geliştirilmesi gereken yönler konusunda da bazı tespitlerim oldu. Bunları da maddeler halinde sizlere sunmak isterim.


Uygulamanın olumlu yönleri

1. Uygulamanın sade bir arayüze sahip olması kullanışlılık yönünden verimlilik sağlamaktadır.

2. Özellikle son güncellemeyle birlikte uygulamaya karanlık mod veya başka bir deyişle gece modu da gelmiş oldu. Özellikle ben bu geliştirmeyi uzun süredir bekliyordum. Bu özellik az görenler tarafından da tercih edilebilen bir özellik olabiliyor.

3. Ufak tefek bazı erişilebilirlik sorunlarına rağmen büyük oranda VoiceOver ile kullanılabiliyor olması faydalı bir geliştirme olmuş.

4. Kişilerin yeni alışkanlıklar kazanmasına veya olumsuz alışkanlıkları varsa bunları bırakmasına yardımcı olabilmek anlamında güzel bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü özellikle günler geçtikçe ve kişi her gün alışkanlığını gerçekleştirip de zincirine işaret koydukça bir süre sonra bu zinciri koparmamak istiyor ve alışkanlıklarını işaretleyebilmek için devam ettirebiliyor.

5. Uygulamanın özellikle içinde bulunduğumuz tarihten önceki tarihlerden de alışkanlık zinciri ayarlamaya imkân veriyor olması bence oldukça güzel bir geliştirme olmuş. Çünkü bazen halihazırda her gün gerçekleştirdiğimiz bir alışkanlık vardır ve bu uygulamaya tanımlamadan öncesinde de biz bu alışkanlığı düzenli olarak gerçekleştiriyoruzdur. İşte o zaman geçmişe dönük bir tarihten başlayarak bu alışkanlık zincirini uygulamaya tanımlayabiliriz ve şimdiki içinde bulunduğumuz güne kadar olan önceki tüm günlere işaretleme koyabiliriz. Bu da bizim geleceğe yönelik de bu alışkanlığımızı devam ettirmemize oldukça olumlu bir katkı ve motivasyon sağlayacaktır.


Geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm yönleri

1. Uygulamada bazı bölümlere VoiceOver ile erişim sağlanamıyor. Bunların en başında gelen ana ekrandaki sağ üst köşede yer alan "Ayarlar" bölümü. Bu bölüm hiçbir şekilde VoiceOver imleci ile algılanmıyor ve VoiceOver kapatılıp buraya basılması gerekiyor. İkinci olarak da yeni zincir ekleme ekranında bulunan renk seçim bölümünde VoiceOver renkleri seslendirmiyor.

2. Özellikle yeni zincir ekleme ekranına girildiğinde anladığım kadarıyla bu ekran ana ekranın üzerine açılıyor ve bundan dolayı da VoiceOver ile ekranda dolaşırken ana ekranda yer alan alışkanlıklar da VoiceOver tarafından okunuyor. Bu durum görme engelli kullanıcılara ufak çaplı da olsa bir karmaşa yaratabilir, diye düşünüyorum.

3. Alışkanlık içerisine girildiğinde alışkanlığı gerçekleştirip ilgili güne işaretleme yapıldığında VoiceOver herhangi bir şekilde "İşaretlendi" veya buna benzer bir geri dönüt vermiyor ve daha önce işaretlenen günler üzerinde de dolaşılırken buraların işaretli olduğu okunmuyor. Bu geri dönütlerin verileceği şekilde bir geliştirme yapılırsa daha da faydalı olacaktır.

4. Uygulamada ileriye dönük işaretlemeler de yapılabiliyor. Yani diyelim ki bugün ayın 13'ü, biz bugündeyken ayın 20'sine veya 25'ine tamamlandı şeklinde işaretler koyabiliyoruz. Bu hem olumlu hem de olumsuz olabilir. Olumlu olabilir, çünkü bazen işlerimizi olması gereken günden daha önce bitirmiş olabiliriz ve o alışkanlığa ileriye dönük güne işaret koyabiliriz ama bazen de kişi gerçekleştirmediği halde ileriye dönük işaretleme de yapabilir. Bu açıdan bakıldığında her güne o gün geldiğinde işaretleme yapılabilmesi şeklinde bir açılma söz konusu olursa daha verimli olacaktır.

5. Bir alışkanlık zincirini ana ekranda silme işlemi daha kolay yapılabilecek şekilde geliştirilebilirse daha verimli olacaktır.


Ben bu uygulamayı özellikle belli tarih aralıklarında gerçekleştirmem gereken alışkanlıklarım, hedeflerim veya yapılacaklarım varsa bunlar için kullanıyorum. Örneğin, başlangıç ve bitiş tarihi belli olan bir proje, etkinlik veya hedefim varsa bu uygulamaya o tarih aralıklarıyla tanımlama yapıp buradan yaptıkça işaretleyerek takibini yapıyorum. Özellikle sizlere de bu tarz bir uygulama kullanmanızı ve alışkanlıklarınızı takip etmenizi önemle tavsiye ediyorum. Aynı zamanda özellikle uygulamanın geliştirilmesi gereken yönleri bölümünde belirttiğim maddeleri sizler de uygulama geliştiricisine App Store yorumu olarak veya bire bir iletebilirseniz, bana bu konuda da yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur.


Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?