TAPTAPSEE UYGULAMASINA BAKIŞ

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda sizlere, görme engellilerin görselleri betimletebildiği uygulamalardan biri olan Taptapsee uygulamasından kısaca bahsedeceğim ve uygulamayla ilgili bazı düşüncelerimi kısaca paylaşacağım. Yazımın sonunda uygulamanın indirme bağlantısını da paylaşacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.


Taptapsee uygulaması, çekilen bir fotoğrafın veya film rulosunda (galeride) yer alan bir fotoğrafın genel bir betimlemesini yapa, ücretsiz olarak kullanılabilenn uygulamalardan biridir. Uygulamadaki betimleme boyutu çok detaylı değildir. Daha çok yüzeysel diyebileceğimiz, genel bazı özelliklerin ifade edildiği ve betimlemelerin kısa tutulduğu bir betimleme şekli olduğu söylenebilir. Bu yönüyle bakıldığında genel olarak günü çıkarabilecek bir uygulamadır, diyebiliriz.


Uygulamanın işleyişi ise son derece basittir. Uygulamanın oldukça basit, karmaşıklıktan uzak bir arayüzü olduğu söylenebilir. Arayüz İngilizce olmasına rağmen basit birkaç düğmeden oluştuğu için rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Uygulamayı açtığınızda kameranın görüntü arayüzü ekranda yer almaktadır. Ekrandaki düğmelerin yerleşimi ise sol üst köşeden başlayarak sırasıyla şu şekildedir:

Repeat: Bu düğmeye bastığınızda betimlenen bir fotoğrafın betimlemesini tekrar yaptırabilirsiniz.

Gallery: Repeat düğmesinin hemen sonrasında yer alan bu düğmeye bastığınızda film rulonuzda (galerinizde) yer alan herhangi bir görseli seçip bunun betimlemesini uygulamaya yaptırabilirsiniz.

Share: Gallery düğmesinin hemen sonrasında yer alan bu düğmeye bastığınızda betimlemesini yaptırdığınız görseli betimleme metniyle beraber herhangi bir platformda paylaşabilirsiniz.

About: Share düğmesinden hemen sonra gelen veya ekranın sağ üst köşesine denk gelen bu düğmeye bastığınızda uygulamayla ilgili çeşitli bilgilendirmelere ulaşabileceğiniz ve aynı zamanda iki tane ayarı açıp kapatabileceğiniz bir alana erişim sağlarsınız. Bu bölümdeki ayarlardan birincisi "Enable auto-focus sound" ayarıdır bu ayar açık olarak ayarlıdır. Bu ayar uygulama içinde kamerayla bir yere doğru dönüp çekim yapacağınız sırada uygulamanın o bölüme odaklandığını belirten "dıt" sesini ifade eder. Bu ayarı kapalı hale getirdiğinizde bu odaklanma sesini kapatmış olursunuz. İkinci ayar ise "Enable camera flash" ayarıdır. Bu ayar açık haldeyken fotoğraf çekimi yapıldığı sırada ortamın ışığına göre flaşın otomatik olarak devreye girmesi sağlanır. Bu ayarı kapattığınızda flaş devreye girmeyecektir.

Camera Button: Uygulamanın ana ekranında yer alan son düğme ise bu düğmedir. Bu düğme aslında kameranın fotoğraf çekimini sağlayan düğmedir ve ekranın herhangi bir yerinde küçük bir ikon şeklinde değildir. Ekranın tamamına yakınını kaplayan kamera görüntüsüne dokunduğunuzda bu düğmeye dokunmuş olursunuz ve bu düğmeye çift bastığınızda fotoğrafı çekmiş olursunuz. Sonrasında da uygulama çektiğiniz bu fotoğrafı kendisi otomatik olarak betimler.

Betimleme metnini ise ekranın en altında bulabilirsiniz. Bu bölüme dokunduğunuzda VoiceOver ile betimleme metninin istediğiniz kadar tekrar tekrar okutabilirsiniz.


Uygulamanın genel arayüzü ve işleyişi bu şekildedir. Uygulamanın ücretsiz, kolay kullanışlı ve sade arayüze sahip olması işlevsellik yönünden güzel. Uygulamada metin tabanlı bir görsel betimletmek istediğinizde bu betimlemede metni çözümlemek yerine görseli sadece metin diyerek betimliyor. Yani görseldeki metni yazıya dökmek istediğinizde bu uygulama pek fazla işinizi görmeyecektir.

Uygulamanın dezavantaj oluşturan noktalarından biri de bazen betimlemeleri İngilizce yapıyor olmasıdır. Genel olarak Türkçe betimlemeler yapılırken bazen İngilizce betimlemeler yapabiliyor ve bazen bir İngilizce betimlemeden sonra farklı betimlemeler yaptırırken de İngilizce devam edebilmektedir. Bana göre başka dezavantaj olabilecek durumlardan biri de uygulamanın düzenli güncelleme almıyor olmasıdır. Bu yazıyı hazırlarken kontrol ettiğimde en son dört yıl önce güncelleme aldığını gördüm. Bu durum her yeni işletim sürümü çıktığında o sürüme uyumlu olmayıp bir süre sonra devre dışı kalma durumuna da sebep olabilir.


Uygulamayla ilgili genel ve kısa olarak aktarabileceklerim bu kadardı Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur.


Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?