iPhone ve iPad Cihazlarda Araç Takımı Nedir ve Nasıl Kullanılır? Örneklerle Anlatım
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bu yazımda sizlere iPhone ve iPad cihazlarda araç takımı özelliğinin kullanımından bahsedeceğim. Yazıma geçmeden önce bu içeriği hazırlamam için bana tavsiyede bulunan ve fikirleriyle katkı sağlayan, bu yazının oluşmasında emeği olan değerli meslektaşım (öğretmen arkadaşım) Mehmet FIRAT'a çok teşekkür ederim.
Araç takımı, iPhone veya iPad cihazlarımızda kullandığımız bazı uygulamaların içeriğinin küçük bir önizlemesini yapabilecek şekilde ekrana ekleyebildiğimiz ve bunları küçük, orta veya büyük şekilde boyutlandırarak ekrana yerleştirebildiğimiz araçlardır. Örneğin, takvim uygulamasının ekranımıza bir araç takımını eklediğimizde boyutlandırdığımız alanda takvimimizi ve günler içindeki etkinliklerimizi önizleme şeklinde görebiliriz veya kullandığımız bir haber uygulamasının araç takımını ekranımıza eklediğimizde o araç takımında uygulama içinde yayımlanan bazı haber başlıklarını doğrudan ekranımızda uygulama içine girmeden küçük bir önizlemeyle görebiliriz. Aynı şekilde hava durumu ile ilgili araç takımını ekleyerek ekranda gezinerek o araç takımında bulunduğumuz yerin gün boyunca hava durumunu ve ileriki günlerin hava durumunu takip edebiliriz. Bu yönüyle aslında araç takımları uygulamaların içine girmeden uygulamalarımızdaki içerikleri veya verileri güncel olarak takip edebilmemizi ve gerektiğinde doğrudan bu araç takımı üzerinden ilgili veriye basarak ona ulaşabilmemizi sağlar.
Peki bu araç takımları nasıl eklenir, kullanılır ve her uygulamanın bir araç takımı var mıdır?
Öncelikle her uygulamanın bir araç takımı olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Benim cihazımda oldukça fazla sayıda uygulama olmasına rağmen bu uygulamaların hepsi için tasarlanmış bir araç takımı bulunmamaktadır.
Araç takımı eklemek için şu adımları takip edebiliriz (Ben örnek senaryo olarak Notlar, Takvim ve Dosyalar uygulamalarının araç takımlarını eklemesini ve bunun üzerinde gerçekleştirilecek işlemleri anlatıyor olacağım.):
1. Öncelikle ana ekranımızdayken ekranımızı "düzenleme moduna" almamız gerekiyor. Ekranda herhangi bir uygulamanın veya klasörün üzerindeyken tek parmağımızı ekranda bir kez yukarı ya da aşağı hareket ettirerek "Düzenleme modu" seçeneğine gelip buna basalım.
2. Şimdi sol üst köşede yer alan "Araç takımı ekle" seçeneğine basalım. (Buna basarken siz ana ekranınızda hangi sayfadaysanız araç takımı eklendiğinde o sayfaya ilgili araç takımı eklenmiş olacaktır. Buna da dikkat etmenizi tavsiye ederim.)
3. Açılan ekranda gezinmeye başladığımızda araç takımlarının adlarını duymaya başlarız. Dilersek bunların arasından ekleyeceğimiz uygulamayı bulup buna basabiliriz, dilersek de arama bölümüne gelerek buraya hangi uygulamanın araç takımını ekleyeceksek onu yazabiliriz ve eğer varsa listelendiğinde buna basıp ekleyebiliriz. Ben burada ilk olarak "Notlar" araç takımını ekleyeceğim için buna basıyorum.
4. Karşımıza çıkan ekranda aşağı doğru ilerlediğimizde ayarlanabilir şeklinde ifade edilen bir sayfa düğmesi göreceğiz. Bunun üzerindeyken tek parmağımızı aşağı ya da yukarı doğru hareket ettirdiğimizde sayfa değişiklikleri olduğunu ve bize "Sayfa 1 / 4, Sayfa 2 / 4 gibi" ifadeler seslendirildiğini göreceğiz. Bu kısım bizim araç takımımızın boyutunu seçebileceğimiz kısımdır. Buradan hangi boyutu istersek ona göre sayfa seçimini yapabiliriz. Ben burada varsayım olarak orta boyutta seçim yapıyorum. Boyut seçiminin ardından en altta yer alan "Araç takımı ekle" seçeneğine basıyoruz ve böylece "Notlar" uygulamasının araç takımı ekranımıza eklenmiş oldu. (Burada yapacağınız araç takımı boyutunun seçimi, yazının ilerleyen kısımında anlatacağım "araç takımı gruplama" özelliğini kullanabilmek açısından önemlidir. Çünkü araç takımlarını kendi içinde gruplarken sadece aynı boyuttaki araç takımlarını bir gruba toplayabiliyoruz.)
5. Farklı araç takımları eklemek için de yine özellikle 3 ve 4. maddedeki adımları uyguluyoruz. Ben varsayım olarak "Takvim" ve "Dosyalar" araç takımlarını da 3 ve 4. maddelerdeki adımları uygulayarak aynı boyutlarda ekrana ekliyorum.
Artık araç takımlarınızı ekranınızda görüntülüyorsunuz ve bunlar içinde gezindiğinizde o araç takımının ilgili uygulamasıyla ilgili içerikleri size sunduğunu görüyorsunuz. Örneğin ben "Notlar" uygulamamın araç takımı üzerinde gezinirken notlarımı burada okuyabiliyorum veya Takvim uygulamasının araç takımında gezinirken önümüzdeki bir ay içinde hangi günler hangi etkinliklerimin, toplantılarımın veya planlamalarımın olduğunu görebiliyorum. Yine Dosyalar araç takımımda gezinirken en son açtığım belgeleri burada görüntüleyebiliyorum ve dilersem buradan herhangi bir belgenin üzerine basarak o belgeye doğrudan bu araç takımı üzerinden ulaşabiliyorum.
Araç takımlarının bir güzel özelliği de şudur: Eklediğiniz araç takımlarında hangi ilgili içeriği görmek istiyorsanız bunu ayarlayabiliyorsunuz. Örneğin ben "Notlar" araç takımımda "Okuduğum Kitaplardan Alıntılar" adında not klasörümü görüntülemeye ayarladım ve bu klasöre kaydettiğim notları araç takımım üzerinden doğrudan görebiliyorum ve bunlara basarak içeriğine Notlar uygulamasında ulaşabiliyorum. Bu işleme "Araç takımı düzenleme" işlemi diyoruz. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:
1. Ne görüntülemek istediğimizi ayarlayacağımız araç takımı üzerindeyken tek parmağımızla ekrana arka arkaya üç keredokunuyoruz ve açılan menüde "Araç takımını düzenle" düğmesine basıyoruz. Ben varsayım olarak bu işlemi "Dosyalar" araç takımı üzerinde gerçekleştireceğim.
2. Açılan ekranda aşağı doğru ilerlediğimizde araç takımının görüntülediği içeriğin adını göreceksiniz. Ben varsayım olarak "Dosyalar" araç takımında işlem yaptığım için burada ilerlediğimde araç takımının "Son kullanılanlar" içeriklerini görüntülemeye ayarlı olduğunu görüyorum ve "Son kullanılanlar" düğmesine basıyorum. Açılan listeden hangi konumun içeriğinin görüntülenmesini istiyorsam bunu seçiyorum. Ben burada "İndirilenler" seçeneğini seçiyorum.
Bu işlemleri yaptıktan sonra ana ekrana döndüğümüzde üzerinde düzenleme yaptığımız araç takımımızın ayarladığımız içeriği görüntülemeye başladığını göreceğiz. Burada dikkat edilmesi gereken şudur: Her araç takımının düzenleme içeriği birbiriyle aynı değildir. Herbirinin kendi işlevi ve içeriğine göre sunduğu düzenleme özellikleri vardır. Bu nedenle burada varsayım senaryosu sadece "Dosyalar" araç takımı için ifade edilmiştir. Farklı araç takımlarının düzenlemelerinde buradaki başlıkları göremeyeceksiniz, kendi düzenleme içeriğine uygun başlıklar göreceksiniz.
Son olarak bir de araç takımlarını gruplandırmaktan bahsedyim.
Araç takımlarını gruplandırmak, uygulamaları bir klasörde toplamak gibi de düşünülebilir. Araç takımlarını gruplayarak onlara hem tek bir yerden daha kolay ulaşmayı sağlayabiliriz hem dağınıklığı önleyebiliriz hem de daha az yer kaplamasını, bu sayede daha az alana daha fazla araç takımı sığdırabilmeyi sağlayarak işlevliğini artırabiliriz. Araç takımlarını ister benzer işlevde olanları bir araya toplama şeklinde yapabilirsiniz, ister birbirinden bağımsız, farklı işlevlerde olan araç takımlarını bir arada gruplayabilirsiniz. Burada gruplamanın sağlanabilmesi için önemli olan araç takımlarının hangi boyutta olşturulduğudur. Hangi şekilde gruplamak isterseniz isteyin araç takımlarınızı ekranınıza aynı boyutta eklemediyseniz birbirleriyle gruplayamazsınız. Örneğin, ben "Notlar" araç takımımı orta boyutlu, "Takvim" araç takımımı büyük ya da küçük boyutlu ekranıma ekleseydim bunlar arasında bir gruplama yapamazdım.
Burada boyutlandırma her ne kadar gruplama için önemliyse ekrana daha fazla araç takımı sığdırabilmek için de önemlidir. Bu nedenle araç takımlarınızı eklerken mümkün olduğunca fazla araç takımını mümkün olduğunca az alana ekleyebilmek için boyutlandırmalarınızı ona göre hesaplayabilirsiniz. Araç takımları gruplandırıldığında bir araç takımının kapladığı alana aslında siz en fazla on tane araç takımı ekleyebilmiş oluyorsunuz. Bu da demek oluyor ki, bir ekrana örneğin dört farklı gruplandırma yapabilecek boyutlandırma yaptıysanız ekranınızda kırk farklı araç takımı barındırabilirsiniz.
Aynı zamanda araç takımlarınızı gruplandırdığınızda araç takımları arasında seri dolaşma imkanı da elde edebiliyorsunuz. Bir araç takımı grubu üzerindeyken o grupta yer alan araç takımları arasında dolaşabilmek için tek yapmanız gereken üç parmağınızı ekranda aşağı ya da yukarı hareket ettirmeniz. Bu hareketi her yaptığınızda grup içindeki bir araç takımına erişmiş oluyorsunuz.
Araç takımlarını şu şekilde gruplandırabiliriz:
1. Ekranda herhangi bir araç takımının üzerindeyken tek parmağımızı yukarı ya da aşağı hareket ettirerek "Düzenleme modu" seçeneğine gelip buna basalım.
2. Şimdi tekrar tek parmağımızla aşağı ya da yukarı hareket ederek "Sürükle" seçeneğini bulup buna basalım.
3. Seçtiğimiz bu araç takımıyla hangi araç takımını gruplandırmak istiyorsak ekranda o araç takımına gidip onun üzerindeyken tek parmakla aşağı ya da yukarı hareketi yaparak "Yeni gruplandırma yaratır" seçeneğini bulup buna basalım. Ben burada varsayım olarak "Notlar" ve "Takvim" araç takımlarını gruplamak için bu işlemi gerçekleştirdim.
Artık araç takımlarınız gruplandırılmış oldu. Şimdi bu grup üzerindeyken yukarıda da belirttiğim gibi üç parmakla aşağı ya da yukarı hareket ederek gruptaki araç takımlarınız arasında geçiş yapabilirsiniz. Yine grup üzerindeyken tek parmak hareketiyle aşağı ya da yukarı hareket ederek "Önceki araç takımı" ve "Sonraki araç takımı" seçeneklerini duyarak bunlardan istediğiniz birine basarak da geçişlerinizi sağlayabilirsiniz.
Gruplandırma üzerindeyken tek parmakla ekrana üç kere arka arkaya basarak açılan menüde "Gruplandırmayı düzenle" seçeneğine girerek buradan gruplandırmanız ile ilgili düzenlemeler de yapabilirsiniz.
Araç takımlarını ekranınızdan kaldırmak için uygulama silerken kullandığınız yöntemi aynen kullanabilirsiniz. "Düzenleme moduna" geçtikten sonra tek parmakla aşağı ya da yukarı hareket ederek sil seçeneğini bulup bastığınızda ilgili araç takımı ekrandan kaldırılacaktır.
Bu yazımda da faydalı olduğunu ve kullanıldığında oldukça verimli olacağını düşündüğüm bir konuyla sizlerle buluştum. Yazıma başlarken de belirttiğim gibi bu içeriğin oluşmasında tavsiyesi, önerileri ve emeği olan değerli meslektaşım Mehmet FIRAT hocama da tekrar çok teşekkür ediyorum.
Farklı içeriklerde tekrar görüşmek üzere, hoşça kalın.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder