iPhone ve iPad Cihazlarda Klavyede Metin Değişimi Özelliğinin Kullanımı

 Herkese merhaba, umarım hepiniz iyisinizdir ve her şey yolundadır.

Geçtiğimiz günlerde teyzem bana bir mesaj gönderdi. Mesajda evimizin tam adresini kendisine göndermemi istiyordu. Ben de mesajına yanıt olarak evimizin adresini uzun uzun yazdım ve gönderdim. Mesaja bu şekilde yanıt verdikten sonra bu adresi uzun uzun yazmak yerine daha kısa bir işlemle de daha kısa bir sürede gönderebilirdim, diye düşündüm. Bu düşüncemin hemen ardından telefonumda klavye ayarları içerisinde yer alan "metin değişimi" özelliğini kullanarak daha kısa yazdığım bir şeyin uzun tam adresime dönüşmesini sağlayacak şekilde bir ayarlama yaptım. Artık adresimi belirlediğim bu kısa sözcüğü yazdığımda tam bir şekilde doğrudan daha kısa bir sürede yazabiliyorum.

Sizlere yukarıda yazıma giriş yaptığım bu işlemi nasıl yaptığımı adım adım anlatıyor olacağım. Öncelikle metin değişimi nedir, kısaca bunu tekrar tanımlayayım. Metin değişimi, uzun uzun yazmamız gereken içerikleri (adres, IBAN, mail vb.) belirlediğimiz kısa bir ifadeyi yazarak oluşturabilme durumudur. Bu işlemi şu şekilde yapabiliriz:

1. iPhone veya iPad cihazlarımızdan ayarlara giriyoruz,

2. Buradan Genel seçeneğine girelim,

3. Açılan ekranda Klavye seçeneğine girelim ve burada karşımıza gelen yerde Metin Değişimi seçeneğine girelim,

4. Buraya girdikten sonra sağ üst köşeden ekle düğmesine basıyoruz, açılan ekranda "İfade" diye belirtilen metin alanına yazmak istediğimiz içerik neyse bunu yazıyoruz. Ben örnek varsayım olarak buraya uzun bir şekilde tam adresimi yazmış oluyorum. Alta doğru devam ettiğimizde de "Kestirme İsteğe Bağlı" şeklinde bir metin alanı görüyoruz. Buraya da yukarıda yazmış olduğumuz uzun metni hangi kısa ifadeyi yazdığımızda elde etmek istiyorsak bunu yazıyoruz. Ben burada örnek bir varsayım olarak kestirme metin alanına "adresev1" yazıyorum.

5. Bu adımları tamamladıktan sonra sağ üst köşede yer alan "Kaydet" düğmesine basıyoruz ve işlemimizi tamamlıyoruz.

Şimdi ayarladığımız bu metin değişiminin çalışıp çalışmadığını istediğimiz bir yazı alanında test edebiliriz. Örneğin, mesajlaşma bölümüne girin veya Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamalarından bir sohbet başlatın ya da Notlar uygulamasına girin, hiç fark etmez. Burada yazı alanına yukarıdaki adımlarda ayarladığımız "adresev1" ifadesini yazdığımızda ve sonrasında klavyemizdeki boşluk tuşuna bastığımızda ya da klavyenin sağ alt köşesinde yer alan "Geç" düğmesine bastığımızda yazı alanına adresimizin tamamının açık adres şeklinde yazıldığını göreceğiz. Metin değişimi bu sayede bizi uzun uzun adresimizi yazmaktan kurtararak daha kısa sürede adresimizi yazmamızı sağlamış oluyor.

Bu yöntemi aynı şekilde uzun uzun mail adreslerinizi yazmak istemezseniz veya sürekli banka hesabınıza gidip IBAN'ınızı kopyalamakla uğraşmak istemezseniz bunlar için de kullanabilirsiniz. Burada artık hangi içerikleri daha kısa ifadelerle yazmak istediğiniz biraz da sizin yaratıcılığınıza kalmış durumdadır.

Peki bu ayarladığımız metin değişimini silmek istediğimizde bunu nasıl yapacağız? Bu silme işlemi için de ayarlara girip buradan yine genele, ardından klavyeye ve buradan da metin değişimine giriyoruz. Karşımıza daha önce ayarladığımız metin değişimleri alfabetik olarak sıralanmış şekilde geliyor. Bunlardan hangisini silmek istiyorsak bunun üzerindeyken tek parmağımızı ekranda aşağı ya da yukarı yönde hareket ettiriyoruz ve sil seçeneğini duyduğumuzda buna basıyoruz. Böylece ilgili metin değişimi silinmiş olacak.
 

Son olarak metin değişimi ayarlaması yaparken size bazı tavsiyelerde de bulunmak istiyorum.
 

1. Metin değişimi için belirlediğiniz kestirme ifadeleri günlük konuşma veya yazma dilinde doğrudan kullandığımız ifadelerden oluşmazsa iyi olur. Yani örneğin biz bir metin değişimi ayarlarken kestirmemize "adres" ifadesini yazarsak bu ifadeyi günlük yazışmamızda da aynen bu şekilde kullanma potansiyelimiz olduğu için mesajımızı yazarken yazdığımız bir cümlenin içinde adres sözcüğü geçtiğinde o sözcüğü yazdıktan sonra boşluk verip devam etmek istediğimizde buraya adres sözcüğünü kestirme olarak tanımladığımız içerik yazılmış olacaktır. Bu durum da yazışmalarımızda bize bir parça zorluk çıkarabilir. Bu nedenle örneğin "adres1, adres12..." gibi sözcüğün sonuna bir rakam, sayı veya bir sembol koyarak yazdığımızda o zaman günlük yazışmalardaki kullanımının dışına çıkarmış oluruz ve bu sayede sadece bu ifadeyi kullandığımızda daha uzun ifadeleri yazmayı sağlayabiliriz.
 

2. Metin değişimini sağlayacak olan kestirmeyi tanımlarken birden fazla sözcükle kestirme tanımlıyorsanız veya bir önceki maddede belirttiğim gibi sözcükten önce ya da sonra bir rakam kullanacaksanız bunlar arasında boşluk bırakmamanızı tavsiye ederim. Bu sayede yine günlük yazışmalarımızda boşluklu yazdığımız ifadelerle karışıklık yaşanmasının önüne geçmiş olursunuz.
 

Bu tavsiyeler benim kendi kullandığım taktiklerdir. Sizler de dilerseniz bu tavsiyeleri değerlendirebilir ya da kendi taktiklerinizi de oluşturabilirsiniz.

İçeriğin faydalı olmasını diliyorum.
Hepinize sağlıklı, huzurlu günler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?