iPhone ve iPad Cihazlarda Uygulama Sınırlama Özelliğinin Kullanımı (Bir Sınırlama Senaryosu Örneği)
Herkese merhaba, umarım herkese iyidir ve her şey yolundadır.
Özellikle cep telefonlarının ve tablet gibi mobil cihazların daha da gelişmesiyle ve taşınabilirliği daha da kolaylaşınca bu cihazlarla geçirdiğimiz zaman da arttı. Çocukların da bu cihazların başında yine daha fazla zaman geçirdiğini görebiliyoruz. İşte tam bu durumda iPhone ve iPad cihazlarda sizlere veya çocuğunuza sınırlama koyabilecek bir özellikten bahsedeceğim. Bu özelliğin adı “Uygulama Sınırları”
Uygulama sınırları özelliğinin çalışma mantığı kısaca şöyledir: cihazınızda bulunan bir uygulamanın veya birden fazla uygulamanın bir günde ne kadar süre kullanılacağını ayarlayabilmenizi sağlar. Siz, o uygulamayı kullanırken belirlediğiniz süreye ulaşıldığında uygulama kendi kendine kullanımını durdurur ve ekranda sınırlama özelliğine bağlı olarak kullanım sınırına ulaşıldığı yazar. Uygulama ya da uygulamalara koyduğunuz süre sınırları her gün gece yarısında sıfırlanır. Yani gece yarısından itibaren yeniden belirlediğiniz sürede kullanıma açılır. Tabi şunu da belirtmek isterim ki: Bu özelliği kullanabilmek için “ekran süresi” ayarını açmış olmanız gerekir.
Şimdi size bu ayarlamayı nasıl yapabileceğinizi adımlar halinde ve örnek bir senaryoyla anlatacağım.
1. Ayarlara girelim ve buradan “ekran süresi” seçeneğine girerek ekran süresi ayarı kapalıysa bunu açık hale getirelim.
2. Sonrasında aşağıya doğru ilerleyerek “ekran süresi parolasını kullan” seçeneğine basalım. Burada bizden dört haneli bir parola oluşturmamızı ister, parolamızı oluşturalım. (Bu parolayı uygulamada sınırlandırma aktif olduğunda bu sınırlamayı biraz daha uzatmak için veya uygulama sınırlaması ayarlarken kullanacağız. Bu nedenle bu parolayı aktif etmeniz sınırlandırma özelliğinin doğasına daha uygun çalışabilmesi için tavsiye ettiğim bir ayardır. Parolanızı unutmamanızı da tabi tavsiye ederim.)
3. Parolamızı aktif ettikten sonra ekran süresi ekranına tekrar geldiğimizde burada “uygulama sınırları” seçeneğine girelim.
4. Buradan “sınır ekle” düğmesine basalım. Bastığımızda bizden bir önceki adımda belirlediğimiz parolayı ister. Bunu girelim.
5. Karşımıza açılan ekranda çeşitli kategoriler göreceğiz. Bu kategorilere bastıkça o kategoride cihazımıza kurulu olan uygulamaları liste halinde görüyor oluruz. Dilersek buradan da sınırlama koymak istediğimiz uygulamayı bulup seçebiliriz ama bunun daha kolay yolu olarak üst kısımda yer alan “arama” bölümüne sınırlamak istediğimiz uygulamayı yazarak bulabiliriz. Ben burada örnek olarak “Şövalye Oyunu” uygulamasını sınırlayacağımı varsayıyorum ve arama bölümüne bunun adını yazarak bulup üzerine basıyorum.
6. Uygulamamızı seçtikten sonra sağ üst köşede yer alan "Ekle" düğmesine basıyoruz ve sonrasında eğer farklı bir uygulama ya da uygulamalar da seçeceksek yine aynı yöntemi uyguluyoruz. Ben farklı bir uygulama seçmeyeceğimi varsayarak uygulamamı seçip ekledikten sonra sağ üst köşedeki "İleri" düğmesine basıyorum. Sizler de "İleri" düğmesine basarak devam edebilirsiniz.
7. Bu adımda karşımıza açılan ekranda aşağıdaki seçeneker bizi karşılayacak.
a. "Süre" seçeneğinden uygulamamızın bir gün içinde ne kadar süre kullanılacağını belirliyoruz. Ben burada varsayım olarak 1 dakika ayarlıyorum.
b. "Özel günler" seçeneğinde uygulamamız için farklı günlere farklı kullanım süreleri ayarlayabiliriz. Ben burada varsayım olarak herhangi bir farklı gün ve güne bağlı farklı süre ayarlaması yapmıyorum.
c. "Sınır sonunda engelle" ayarını aktif etmemiz gerekir. Bu sayede uygulamamız belirlediğimiz sürede kullanıma ulaştığında otomatik olarak kullanımı durdurulur. Ben bu ayarı aktif ediyorum.
8. Bir önceki adımda yer alan ayarları tamamladıktan sonra sağ üst köşedeki "Ekle" düğmesine basarak uygulama sınırımızı oluşturmayı tamamlamış oluyoruz.
Buraya kadarki adımları uygulayarak artık belirlediğimiz uygulamamıza sınırlama koymuş olduk. Benim örnek senaryomdaki uygulama sınırı özetim şu şekilde oldu:
Şövalye Oyunu adında oynum, bir gün içinde 1 dakika kullanılacak ve uygulamada geçirilen bu süre dolduğunda uygulamam otomatik olarak durdurulacak.
Şimdi bir de uygulamanın kullanım süresi dolduğunda uygulama ekranında nasıl bir içerik ortaya çıkıyor, biraz da buna bakalım.
Uygulamayı başlattıktan sonra belirlediğimiz süre kadar uygulamayı kullandığımızda ekrana şunlar çıkacaktır:
a. Ekranda "Süre sınırı, uygulamayı kullanma sınırına ulaştınız." yazısını göreceğiz.
b. Ekranda ilerlediğimizde "Tamam" seçeneğini göreceğiz. Buna bastığımızda uygulamadan çıkarak ana ekrana geldiğimizi görürüz. Bir gün dolmadan uygulamaya tekrar girdiğimizde de yine aynı ekran bizi karşılar ve uygulama çalışmıyor olur. Aynı zamanda uygulamanın ana ekranımızdaki simgesinin üzerine dokunduğumuzda da "zaman aşımına uğradı" ifadesini duyuyor oluruz.
c. Uygulama ekranında üçüncü olarak "Daha fazla süre iste" seçeneğini görürüz. Buna bastığımızda "Bir dakika daha" ve "Ekran süresi parolasını girin" seçeneklerini görürüz. Bunlardan ilkine bastığımızda uygulama 1 dakika daha çalışmaya devam eder. Bu süre tamamlandığında tekrar sınırlanır. Bu sefer tekrar "Daha fazla süre iste" seçeneğine bastığımızda sadece "Ekran süresi parolasını girin" seçeneğini görürüz ve buna bastığımızda da önce ekran süresi için belirlediğimiz parolayı gireriz. Sonrasında bizi, "15 dakika için onayla", "1 saat için onayla" ve "tüm gün için onayla" seçenekleri karşılar. Bunlardan herhangi birini seçtiğimizde o süre boyunca uygulama çalışmaya devam eder.
Eğer uygulama sınırımızın ayarlarını düzenlemek istersek ayarlara, ekran süresine ve buradan da uygulama sınırlarına girdikten sonra burada uygulamamızın üzerine bastığımızda düzenlemeler yapabileceğimiz ekrana erişebiliriz. Dilersek uygulama sınırına girdikten sonra en üstte yer alan "Uygulama sınırları" ayarını kapalı hale getirerek ayarladığımız tüm uygulama sınırlarını uygulamaları listeden silmeden kapatabiliriz.
Eğer uygulamalara koyduğumuz sınırları silmek istersek ayarlar, ekran süresi ve uygulama sınırları seçeneklerine girdikten sonra burada hangi uygulamayı silmek istiyorsak bunun üzerindeyken tek parmak hareketiyle aşağı ya da yukarı yaparak "sil" seçeneğine gelip basabiliriz. Bu işlemden sonra ekran süresi parolamızı girmemiz gerekecek. Bunu girdikten sonra ilgili uygulama sınırlaması silinmiş olacaktır. Bir diğer yöntem de uygulama sınırları ekranındayken ilgili uygulamanın üzerine bastıktan sonra en aşağıya gelip buradaki "sınırı sil" seçeneğine de basabiliriz..
Bir uygulamada çok zaman geçirdiğinizi ve bunu sınırlamanız gerektiğini düşünüyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz ama unutmayın ki uygulamanın sınırlama süresini uzatmak için gereken parolayı da yine siz bildiğiniz için burada kendi kişisel iradeniz de devreye girmek durumundadır. Bunun dışında özellikle çocuklarınızın tablet ve telefon gibi cihazların başında daha az zaman geçirmesini istiyorsanız, bu özellik bence tam da size göre. Çünkü sınırlama devreye girdikten sonra o uygulama sadece sizin belirlediğiniz ve girebileceğiniz bir parolayla aynı gün içinde çalışmaya devam edecektir.
Ben bu özelliği oldukça faydalı buluyorum ve sizlere de faydalı omasını diliyorum.
Umarım size yine güzel bir içerik sunabilmişimdir.
Bir sonraki yazımızda görüşünceye kadar hoşça kalın.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder