APPLE'IN, IOS 17.2 İLE GELEN GÜNLÜK UYGULAMASINA BAKIŞ

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda sizlere Apple'ın, iOS 17.2 sürümüyle birlikte kullanıma sunduğu Günlük uygulamasından bahsedeceğim. Herkese iyi okumalar dilerim.


Pek çok kişinin günlük tutma alışkanlığı vardır ve günlük tutanlar genelde bu işlemi fizikî olarak defterlere yazarlar. Apple bu konuda bir adım attı ve günlük tutmayı da cebinize getirmiş oldu ve bu işi de dijitale taşıdı. Yayımlanan iOS 17.2 güncellemesiyle artık cihazlarınız üzerinden de Günlük uygulamasını kullanarak günlük tutabileceksiniz. Tabi fizikî anlamda günlük tutmanın yerini ne kadar alabilir onu bilemem ama bir alternatif oluşturulması anlamında önemli bir geliştirme olarak karşımıza çıkıyor. Apple'ın bu uygulaması elbette bir ilk değil. Çünkü App Store üzerine baktığımızda hâlihazırda pek çok günlük tutma uygulamasının farklı geliştiriciler tarafından geliştirildiğini de görebiliyoruz ama bu uygulama Apple'ın kendisi tarafından geliştirildiği ve yine Apple'ın kendi cihazlarında kullanıma sunulduğu için bu yazıya konu olmuş durumdadır.


Uygulamayı kullanabilmeniz için öncelikle cihazınızı iOS 17.2 sürümüne güncellemeniz gerekmektedir. Bu güncellemeyi yaptıktan sonra Günlük uygulamasının kendi kendine cihaza yüklenmiş ve ana ekranınızda yer aldığını göreceksiniz. Uygulamayı açtığınızda uygulamayla ilgili genel bilgilerin verildiği bir ekran sizi karşılayacak. Bu ekranı "Sürdür" seçeneğine basarak geçebilirsiniz. Sonrasında ise size Günlük uygulamasının bildirim göndermesine izin verip vermeyeceğinizi belirleyeceğiniz ekranı gösterecektir. Bu bölümden de bildirim izninizi ayarlayabilirsiniz. Bildirimin e işe yarayabileceğini yazının ilerleyen bölümlerinde anlatıyor olacağım. Bu ekranı da geçtikten sonra size Günlük uygulamasının öneri sunup sunmayacağını seçebileceğiniz bir bölüm gelmektedir. Bu bölüm şu anlama geliyor: Eğer siz uygulamanın öneriler sunmasına izin verirseniz, uygulama o gün için yazacak bir şey bulamadığınız durumda size farklı başlık önerileri sunabiliyor ve siz bu başlıklar üzerinden ilham alarak gününüzle ilgili içerikler yazabiliyorsunuz.

Bütün bu ekranları geçtikten sonra Günlük uygulamasının ana ekranına ulaşmış olacaksınız. Bu ana ekran oldukça sade tasarlanmış ve burada basacağınız tek bir düğme var. Bu ekranda, en altta orta kısımda bulunan "Oluştur" düğmesine basarak devam edebilirsiniz. İlgili düğmeye bastıktan sonra ekrana "Yeni Giriş" düğmesi gelecektir. Bunun yanı sıra eğer yukarıda bahsettiğim akıllı önerilere izin verdiyseniz bu düğmenin devamında da Günlük uygulamasının size sunduğu başlık önerilerini göreceksiniz. Örneğin, "Son zamanlarda 'İyi ki aldım' dediğiniz zor bir karar oldu mu, ne yapacağınıza nasıl karar verdiniz?" gibi öneriler burada bulunmaktadır. Bunlardan birini seçerek doğrudan bu konu özelinde de yazmaya başlayabilirsiniz. 

Burada "Yeni Giriş" düğmesine basarak boş bir günlük sayfasına girdiğinizde arayüz şu şekilde olacaktır: Sol en üst köşede "Ayraç" düğmesinin yer aldığını, onun devamında ilgili günün tarihinin başlık olarak belirlendiğini, devam ettiğinizde "Fazlası" diye bir düğmenin bulunduğunu, devamında da sağ en üst köşede de "Bitti" düğmesinin bulunduğunu göreceksiniz. Buradan ileriye devam ettiğinizde ise yazma alanı sizi karşılayacak. Yazma alanından ileriye doğru devam ettiğinizde ise sırasıyla "Akıllı Öneriler", "Fotoğraflar", "Kamera", "Ses", "Konumlar" düğmelerini göreceksiniz. Çok kısa bu düğmelerin işlevlerine bakalım:

"Fazlası" düğmesine bastığınızda aşağıdaki seçenekler karşınıza çıkacaktır::

Giriş Tarihi: Bu bölüm seçili durumdadır ve bu günlüğü oluşturduğunuz tarihi belirtir. Bu seçiliyken günlüğünüzün başlığı da o günün tarihi olur.

Özel Tarih: Bu bölüme basarak içinde bulunduğunuz günden farklı bir günü seçerek tarihi ona göre ayarlayabilirsiniz.

Sil: Bu düğmeye basarak da günlüğünüzün silebilirsiniz.

Yazma alanının devamındaki düğmelere bakacak olursak,

Akıllı Öneriler: Bu bölüme basarak yukarıda da bahsettiğim önerileri alabileceğiniz ekrana buradan da erişebilirsiniz.

Fotoğraflar: Bu düğmeyi kullanarak film rulonuzdan herhangi bir fotoğrafı günlüğünüze ekleyebilirsiniz.

Kamera: Bu düğmeyi kullanarak kameranızı açıp o an çektiğiniz bir fotoğrafı günlüğünüze ekleyebilirsiniz.

Ses: Bu düğmeyi kullanarak bir ses kaydı yapıp bu kaydı günlüğünüze ekleyebilirsiniz.

Konumlar: Bu düğmeyi kullanarak o an bulunduğunuz konumu veya seçeceğiniz herhangi bir konumu günlüğünüze ekleyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim fotoğraf, kamera çekimi, ses kaydı veya konum gibi verileri eklediğiniz gibi silmeniz de mümkündür. Bunun için, eklenen fotoğraf, video, ses kaydı veya konumun üzerindeyken ekranda devam edin, "Sil" düğmesine geleceksiniz. Buna bastığınızda ilgili içerik silinecektir. Günlüğünüzü oluşturmayı tamamen bitirdikten sonra sağ üst köşede yer alan "Bitti" düğmesine basarak günlüğünüzü kaydetmiş olursunuz.

Günlüğünüzü kaydettikten sonra artık uygulamanın ana ekranında yazdığınız içeriği tarihiyle beraber görebilirsiniz. Eğer bu içeriği düzenlemek isterseniz, içeriğin üzerindeyken tek parmağınızı aşağı ya da yukarı hareket ettirerek "Düzenle" seçeneğine gelip buna basabilirsiniz. Bu işlemle birlikte tekrar yukarıda bahsettiğimiz günlük yazma alanına geçiş yapmış olacaksınız ve ilgili içeriğinizi düzenleyebilirsiniz. Eğer içeriği silmek isterseniz yine aynı parmak hareketiyle bu sefer "Sil" düğmesini bularak buna basabilirsiniz.


Günlüklerde en çok dikkat edilen şeylerden biri de gizliliğinin korunmak istenmesidir. Çünkü günlük tutan kişilerin birçoğu buraya yazdıklarının başkaları tarafından okunmasını istemezler. Apple da bunu düşünerek günlüğü parola veya Face ID ile korumaya yönelik geliştirme de yapmış. Hem bu güvenlik ayarını hem de uygulamayla ilgili farklı ayarları inceleyelim.

Cihazınızın ayarlar seçeneğine girip burada Günlük seçeneğine girin. Günlük seçeneğini daha hızlı bulabilmek için ayarlar ekranında en üstte bulunan arama bölümüne "Günlük" yazabilirsiniz. Günlük seçeneğine girdikten sonra öncelikle eğer günlüğünüzü parola veya Face ID ile korumak istiyorsanız, "Günlüğü Kilitle" ayarını açık hale getirebilirsiniz. Bu ayarı açık hale getirdiğinizde öncelikle sizden cihaz parolanızı girmenizi ister. Bunu girdikten sonra açılan ekranda "Kilitle" seçeneği kapalı durumdadır, bunu açık hale getirin. Bunu açık hale getirdikten sonra bu ayarın devamında, aşağıda yer alan "Parola Gereksin" şeklinde bir seçeneğin aktif olduğunu göreceksiniz. Bu seçeneğe girerek Günlük uygulamasının ne kadar süre sonra parola veya Face Id isteyeceğini belrileyebilirsiniz. Bu süre uygulamayı arka plana atıp sonrasında uygulamaya tekrar geçiş yaptığınızda belirlediğiniz süre geçmişse parola veya Face ID isteyecektir. Eğer buradaki seçeneklerden "Hemen" seçeneğini işaretlerseniz o zaman Günlük uygulamasından ayrılır ayrılmaz parola veya Face ID devreye girer.

Diğer ayarlar ise kısaca şu şekildedir:

Mikrofon: Bu ayarı açık hale getirdiğinizde uygulama mikrofonunuza erişebilir. Günlük içinde yer alan "Ses" düğmesini kullanabilmeniz için bunun açık olması gerekir.

Face ID: Bu ayarın açık olması günlük kilidini açık hale getirdiğinizde Face ID'yi kullanabilmenizi sağlar.

Bildirimler: Buradan bildirimlere izin verdiğinizde uygulama size bildirim gönderebilir. Ne tür bildirimler gönderebileceğini aşağıda farklı bir ayarda açıklıyor olacağım.

Günlük Tutma Önerilerini Atla: Bu ayar eğer açık olursa, uygulama size akıllı öneriler sunmaz ve doğrudan "Yeni Giriş" düğmesini kullanarak günlük yazımı yapabilirsiniz.

Günlük Tutma Plânı: Bu ayarı açık hale getirirseniz belirlediğiniz gün ve saatlerde uygulama size bildirim göndererek bu gün ve saatlerde günlük tutmanızı sağlar. Bu ayar günlük düzeninizi oluşturmak için işlevseldir. İşte uygulamanın bildirimleri kullanacağı asıl bölüm de burasıdır.

Fotoğraflara Kaydet: Bu ayarı açık hale getirirseniz, uygulama içinde günlük yazarken kamera düğmesini kullanarak çektiğiniz fotoğraflar olduğunda bunları doğrudan film rulonuza kaydeder.


Genel olarak Apple'ın Günlük uygulaması bu özelliklerle karşımıza çıkmış durmda. Ben inceledim ve genel olarak işlevsel, basit bir kullanıma sahip olması açısından verimli buldum. Umarım sizler için de faydalı bir uygulamadır ve bu yazı da sizler için faydalı bir içerik olmuştur.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?