SPOTİFY MI, APPLE MUSİC Mİ?
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bugünkü yazımda sizlere Spotify ve Apple Music uygulamalarının karşılaştırmalı olarak kısa bir değerlendirmesini yapacağım. Dediğim gibi bu karşılaştırma detaylı ve birçok ayrıntıya girmek yerine yüzeysel ama daha işlevsel olabileceğini düşündüğüm, kendimce belirlediğim birkaç madde üzerinden olacaktır. Buradaki karşılaştırmayı, her iki platformun da mobil cihazlarda kullanılan uygulamaları üzerinden yapıyor olacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.
Spotify ve Apple Music, sektörün öncü diyebileceğimiz uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle sektör içerisinde Spotify Apple Music'e göre daha uzun yıllar yer aldığı için daha tecrübeli görünebilmektedir. Her iki uygulamada da benzer bir işleyiş hakimdir. Uygulamalar, sanatçıların şarkılarını ve albümlerini bünyesinde yayımlayarak kullanıcılarına dinlemek istedikleri veya isteyecekleri milyonlarca müziği tek bir uygulama üzerinden sunmaktadırlar. Şimdi kendi belirlediğim bir kaç ölçütle bu iki uygulama arasında kısa bir karşılaştırma yapayım ve yazımın başlığındaki soruyu yanıtlamak sizlere kalsın.
1. Erişilebilirlik
Görme engelli kullanıcılar için hangi uygulamayı kullanırsa kullansın her şeyden önce erişilebilirlik ölçütü gelmektedir. Bir uygulama ne kadar kaliteli, verimli ve güzel içerikler sunarsa sunsun, erişilebilirlik ölçütünü yerine getiremiyorsa bir görme engelli için fayda ve verim sağlaması mümkün değildir.
Bu açıdan değerlendirme yaptığımda her iki uygulamanın da genel olarak erişilebilir bir şekilde telefon ve tablet tarafında kullanılabildiğini söyleyebilirim.
2. Sundukları Abonelik Paket Çeşitliliği ve Müzik Sayısı
Bu ölçütte her iki uygulamanın da abonelik ücretlerine değinmeyeceğim. Sadece sundukları paket çeşitliliği açısından ele alacağım. Aynı zamanda burada bahsettiğim paketler bu yazıyı kaleme aldığım gün itibarıyla güncel olarak ulaşabildiğimiz paketlerdir. Farklı zamanlarda değişiklik gösterebilir.
Apple Music'in, "Bireysel Paket", "Aile Paketi" ve "Öğrenci Paketi" olmak üzere üç tip abonelik paketi sunduğunu görmekteyiz. Spotify tarafında ise "Bireysel Paket", "Aile Paketi", "Öğrenci Paketi" ve "Duo Paket" olmak üzere dört tip abonelik paketi sunulduğunu görebiliyoruz.
Burada Spotify üzerinde fazladan bir paketin hizmete sunulduğu göze çarpıyor. "Duo Paket" incelendiğinde Spotify'in bu paketi özellikle çiftler için sunduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla bu pakette en fazla iki kişi premium kullanımdan yararlanabiliyor.
Her iki platformun "Aile Paketi" incelendiğinde altı farklı kişinin bu paketle birlikte platformu premium özelliklerle kullanabildiği görülüyor. Tabi burada aile üyelerinin herbiri kendi özel kullanım alanını yaratarak kullanabiliyor. Yani hiçbir aile üyesi diğerlerinin listesini görüp de herkes tek bir alanı kullanıyor gibi bir durum söz konusu olmuyor.
Her iki platformun "Öğrenci Paketi" üniversite öğrencilerine yönelik hizmet veriyor.
Burada Spotify şu yönden bir adım öne çıkabiliyor: Spotify tüm bu abonelik paketlerinin dışında ücretsiz bir şekilde de kullanım sunuyor ama bu ücretsiz kullanımda reklamlı kullanım, istediğiniz sıraya göre parçaları çalamama, daha düşük ses kalitesi gibi durumlar söz konusu oluyor. Peki öne çıktığı durum nedir? Spotify aslında bu ücretsiz kullanım hizmetini sunarak bir kullanıcının uygulamanın genel arayüzünü tanımaya yönelik keşfedebilmesini sağlamış ve işleyişi kullanıcıya gösterevbilmiş oluyor. Apple Music tarafında ise işler pek böyle olmayıp Apple Music arayüzüne erişebilmek için bir abonelik başlatmak gerekebiliyor ama Apple Music belki de Spotify'nin bu adımına şunu yaparak yanıt vermiş oluyor: Apple Music platforma ilk kez katılanlara belli süre geçerli olacak şekilde ücretsiz kullanım sunuyor. Mesela bu süre bir ay, üç ay, altı ay gibi süreler olabiliyor. Bu açıdan baktığımızda da Apple Music Spotify'i yakalamış gibi görünüyor. Çünkü Spotify ücretsiz sunduğu hizmette reklamlar gösterirken veya çalma sırası oluşturmaya izin vermezken Apple Music'de kullanıcı deneme aboneliğini başlattığında platformun tüm premium özelliklerini deneyimleyebiliyor. Tabi buna karşı Spotify da boş durmayıp o da birkaç aylık ücretsiz premium deneme imkânını devreye alıyor. Bu sayede her iki platform da dinamik durumunu korumuş oluyor. Bütün bu karşılıklı adımların sonunda baktığımda Spotify'ın deneme aboneliği de olsa bir abonelik başlatmak zorunda olunmadan sistemi kullanıma açıyor olması ve deneyimletmesi bir artı olarak görünebiliyor.
Her iki platformun resmi olarak yayımladığı açıklamalarda bünyesinde milyonlarca şarkı barındırdığı ifade ediliyor. Özellikle Apple Music kendi resmi sitesinde bu sayıyı şu an için 100 milyon olarak belirtiyor. Tabi burada her ne kadar şarkı sayısı milyonları da bulsa kullanıcı aradığı bir şarkıyı veya birçok şarkıyı şans eseri de olsa platformda bulamadığı zaman o kullanıcı için platform sorgulanır hale de gelebiliyor. Bununla ilgili resmi bir açıklama olmasa da genel olarak kullanıcılardan elde ettiğim duyumlarda Spotify tarafının daha zengin ve birçok şarkıya daha çok ulaşılabilir imkân sağladığı belirtilebiliyor.
3. Bütüncül İçerik
Bu ölçütte bütüncül içerikten kastım şu: Platformların şarkı veya müziklerin dışında özellikle son dönemlerde ilgiyi üzerine çeken Podcast kayıtlarını içerisinde barındırıp barındırmaması diyebiliriz.
Hem şarkılara hem müziklere hem de podcast kayıtlarına tek bir platform üzerinden erişebilmek benim en çok önem verdiğim konulardan biri durumunda. Bu bağlamda incelediğimizde bunları bütüncül olarak içerisinde tutan Spotify oluyor. Apple Music öyle tahmin ediyorum ki, kendi podcast uygulamasını da halihazırda hizmette tuttuğu için podcast kayıtlarını kendi podcast uygulaması üzerinden, müzik ve şarkıları ise Apple Music üzerinden yayımlama yoluna gidiyor. Spotify'da ise bu durum bütünleşik bir şekilde karşımıza çıkıyor ve müziklere, şarkılara, podcast kayıtlarına tek bir yerden, bu platform üzerinden erişebiliyoruz.
4. Şarkı Sözleri ve Karaoke
Bazı kullanıcılar dinledikleri şarkıların sözlerini de ekranda görebilmek veya dilediği zaman bu sözlere uygulamada erişebilmek istiyor. Aynı zamanda bir şarkının adını tam olarak bilmiyorsa aklındaki bazı sözleriyle şarkıyı aratıp bulmak isteyebiliyor. Her iki platform da şarkı sözleri özelliğini destekliyor ve her iki platformda da genel olarak şarkı sözleriyle arama da yapılabiliyor. Tabi şarkıların tamamında sözlerine erişmek mümkün olmayabiliyor ama büyük ölçüde şarkı sözleri eklenmiş durumda olduğu görünüyor.
Şarkı sözlerini görüntüleyebiliyorsak bence bu platformlarda karaoke de yapabilme imkânı olması gerekiyor diye düşünenlerdenim. Bu açıdan baktığımızda Apple Music, geliştirdiği Vokal Sesi Kısma özelliğiyle Spotify'ı, hatta sektörün diğer elemanlarını da saf dışı bırakabiliyor. Apple Music de yer alan bu özelliğin en kısa sürede Spotify tarafına da hatta farklı müzik platformlarına da gelmesi gerekiyor. Apple Music'in bu özelliğiyle ilgili hazırlamış olduğum yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.
5. Arayüz Tasarımı
Bu konuda Spotify'ın Apple music'e göre daha derli toplu olduğunu düşünüyorum. Apple Music'in de arayüzü genel olarak sade gibi görünüyor ve bu nedenle menüler arasında dolaşırken bir sıkıntı yaşanmıyor ama Spotify arayüzü bu konuda daha düzenli, açılan alt menülerin daha yerleşik ve kafa karıştırıcılıktan uzak olduğunu düşünüyorum.
6. Ses Kalitesi
Bu ölçütte ben çok ileri düzey bir kullanıcı olmadığım için genel olarak her iki platformdan da memnun kalabiliyorum ama gerçek anlamda ses kalitesi incelemesi yapıldığında Apple Music'in Spotify'a göre daha kaliteli bir ses deneyimi sunduğu ortaya çıkıyor. Özellikle uzamsal ses deneyimini de halihazırda bünyesine katmış olan Apple Music bu anlamda Spotify'ı geride bırakıyor. Uzamsal sesi deneyimleme imkânı olmayan kullanıcılar da normal bir deneyimde platformları kullanırken bile Apple Music tarafında ses kalitesini daha üst düzeyde deneyimleyebiliyorlar.
Bu ölçütleri belki de daha çok artırabilirz veya farklılaştırabiliriz ama ben genel olarak kendi inceleme ve analizlerimi bu ölçütleri oluşturup temel alarak gerçekleştirmeyi uygun buldum. Ölçütlerin birçoğuna baktığımızda genel olarak Spotify daha ön plana çıkıyor gibi görünebilmekte. Tabi burada her ne olursa olsun bir kullanıcının kendi benimseyerek kullandığı platform onun için en iyi olanıdır. Bu yüzden size Spotify veya Apple Music kullanın diye bir tavsiyede bulunmayacağım. Bunun yerine eğer müzik platformlarından birini kullanmak istiyorsanız, özellikle 2. ölçütteki incelemelerimde yer alan ücretsiz kullanım fırsatlarından yararlanarak her iki platformu da test edip size en çok uyanı tercih etmeniz tavsiyesinde bulunacağım. Çünkü bence bu en doğrusu ve verimli olanıdır. Bu yazıyı hazırlarken faydalandığım platformların resmi sitelerinin ilgili bağalantılarını da yazımın sonuna kaynaklar bölümüne ekleyeceğim. Oradan sizler de girip incelemelerinizi yapabilirsiniz. Yazımı sonlandırırken sorumu asıl muhatapları olan siz değerli okurlarıma tekrar soruyorum.
"Spotify mi, Apple Music mi?"
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
KAYNAKLAR
https://www.spotify.com/tr-tr/premium/?ref=spotifycom_header_premium_button
https://www.spotify.com/tr-tr/about-us/contact/
https://www.apple.com/tr/apple-music/
Yorumlar
Yorum Gönder