APPLE'IN SESLİ NOTLAR UYGULAMASINA BAKIŞ 1: GENEL ARAYÜZ İNCELEMESİ
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bu haftaki yazım iki bölümden oluşan bir yazı dizisi olacak. Bu yazı dizisinde sizlere Apple'ın kendi geliştirmiş olduğu ve cihazlarında yerleşik olarak bulunan Sesli Notlar uygulamasından bahsedeceğim. Yazının 1. bölümü olan bu bölümde genel olarak uygulamanın arayüz incelemesini, kayıt başlatma, durdurma ve duraklatma işlemlerini ve kayıtları klasörleyebilmek için yeni klasörler oluşturmayı anlatıyor olacağım. Uygulamayı cihazından kaldırmış olanlar tekrar indirmek isterlerse buradan indirebilirler. Herkese iyi okumalar dilerim.
Apple'ın geliştirmiş ve kullanıcılarına sunmuş olduğu Sesli Notlar uygulaması her ne kadar adında "notlar" sözcüğü geçse de aslında bir ses kayıt uygulamasıdır. Basit anlamda düşünerek bir ses kayıt cihazı şeklinde telefonunuzu, tabletinizi veya Apple Watch saatinizi kullanmanızı sağlar.
Uygulamayı ilk açtığınızda karşınıza çıkan ekranın son derece sade ve erişilebilir bir şekilde tasarlandığını görebilirsiniz. Ekranı sol en üstten başlayarak sırayla dolaştığınızda şunlarla karşılaşırsınız:
En başta Sesli Notlar Geri düğmesi yer alır. Buraya basarak sesli notların, varsa farklı klasörlerin veya favori klasörünün, silinen notların klasör şeklinde göründüğü bölüme gidersiniz. Aynı ekranda devam ettiğinizde Düzenle seçeneğiyle karşılaşırsınız. Bu seçenek aynı zamanda ekranın sağ üst köşesine denk gelmektedir. Buna basarak yaptığınız kayıtları üzerine basarak seçip toplu olarak silme veya paylaşma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Düzenleye basıp kayıtlarınızın üzerindeyken iki kere dokunduğunuzda ilgili kayıt seçilir ve sonrasında sol alt köşedeki paylaş düğmesiyle bunu paylaşabilirsiniz veya sağ alt köşede beliren sil düğmesiyle bu kaydı silebilirsiniz.
Ekranda ilerlemeye devam ettiğinizde bir arama bölümü gelecektir. Buraya aradığınız kaydın adını yazarak ilgili ses kaydınıza ulaşabilirsiniz. İsterseniz bu bölümün hemen devamında yer alan dikte seçeneğine basarak da sesli bir şekilde yazdırma yapabilirsiniz.
Bu bölümden de daha ileriye devam ettiğinizde eğer ses kaydınız veya ses kayıtlarınız varsa artık bunları görmeye başlarsınız. Bu kayıtlardan hangisinin üzerine basarsanız o kayıtla ilgili çeşitli düğme veya seçeneklerin çıktığını göreceksiniz. İlerlemeye devam ettiğinizde ilgili ses kaydıyla ilgili tarih bilgisine erişeceksiniz, devamında Daha fazla eylem düğmesini ve sonrasında da Çalma ayarları düğmesini göreceksiniz. Bu seçeneklere bastığınızda ses kaydıyla ilgili farklı seçenekler açılacaktır. Bunlara ayrıyeten bakacağız. Ekranda devam ettiğinizde Geri sar, ileri sar, çal gibi düğmelerde yine karşınıza çıkacak. En sonda da Sil seçeneğini göreceksiniz.
Ses kayıtları bölümünden de ileriye devam ettiğinizde artık ekrandaki son seçenek olan Kayıt yap düğmesini göreceksiniz. Bu düğmenin fiziksel konumu ekranın en altında orta tarafta yer almaktadır. Bu düğmeye bastığınızda ses kaydınız başlar ve kaydınız bittikten sonra yine tek yapmanız gereken ekrana iki kere dokunmaktır. Bu şekilde de kaydı durdurabilirsiniz ve kayıt otomatik olarak kayıtlarınızın listesinde görünür. Eğer kayıt esnasında kaydı tamamen durdurup sonlandırmak istemiyorsanız, yani duraklatmak istiyorsanız o zaman da kayıt başladıktan sonra ekranda gezinerek Sayfa yakalayıcı seçeneğine gelip buna basabilirsiniz. Buna bastıktan sonra ekranın alt orta kısmında Duraklat düğmesinin yer aldığını göreceksiniz. Böylece bir kaydı buna basarak duraklatıp sonrasında tekrar buna basarak kaldığınız yerden devam ettirebilirsiniz. Yine kayıt başladıktan sonra gelen aynı kayıt ekranında gezinerek kayıt adının yazdığı bölüme gelerek buraya basıp adını değiştirme işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bu ad değiştirme işlemi farklı şekilde de yapılabiliyor. Buna da bakacağız. Yaptığınız kayıtlar genellikle kaydı yaparken bulunduğunuz konumun adıyla adlandırılır.
Yukarıda bahsettiğim ekranın sol üst köşesinde yer alan Sesli Notlar Geri düğmesine basarak ses kayıtlarınızın bulunabileceği klasörlerin listesine erişebilirsiniz. Standart olarak burada Tüm kayıtlar ve Son silinenler şeklinde iki klasör bulunur. Eğer siz bir ses kaydınızı favorilere eklediyseniz üçüncü bir klasör olarak da Favoriler klasörü burada yer alır. Bunların dışında siz de isterseniz kendi klasörlerinizi kendi adlandırmalarınızla oluşturabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken bu ekranda sağ alt köşede yer alan Yeni klasör seçeneğine basmaktır. Buna bastığınızda ekrana bir pencere açılır ve burada sizden klasörünüze bir ad vermeniz istenir. Bu adı yazıp Kaydet düğmesine bastığınızda ilgili klasörünüzü oluşturmuş olursunuz. Sonradan bu oluşturduğunuz klasörlerin içine istediğiniz kayıtlarınızı taşıyabilirsiniz.
Bu yazımla umarım Sesli Notlar uygulamasına faydalı ve farklı bir bakış açısıyla bir giriş yapabilmişimdir. Yazımın 1. bölümünü burada sonlandırıyorum ama devamı tabi ki gelecek. 2. bölümde ise ses kayıtlarının düzenlenmesi, kayıt hızının ve boşluklarının ayarlanması, kayıtları klasörlere taşıma veya favorilere ekleme, çoğaltma, paylaşma ve bunun gibi birçok işlemi anlatıyor olacağım.
Hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder