APPLE'IN SESLİ NOTLAR UYGULAMASINA BAKIŞ 2: KULLANIM ÖZELLİKLERİ
Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.
Bu yazı dizimin 2. bölümü olan kullanım özellikleriyle tekrar sizlerle birlikteyim. Bir önceki yazımda Sesli notlar uygulamasının genel arayüz incelemesini sizlerle paylaşmıştım. İlgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımda ise daha çok kullanım özelliklerini inceliyor olacağım. Bunlar bir yazı dizisi olduğu için bu yazıdan önce eğer 1. bölümü okumadıysanız önce onu okuyup bu yazıya geçmenize tavsiye ederim. Herkese iyi okumalar dilerim.
Yapılan Kayıtların Düzenlenmesi
Sesli Notlar uygulamasıyla gerçekleştirdiğiniz kayıtları ne gibi düzenlemelere tabi tutabilirsiniz, önce bunu açıklayayım. Yapılan kayıtta çeşitli bölümleri keserek bu bölümleri kayıttan çıkarabilirsiniz veya kaydın herhangi bir bölümünün üzerine yeniden kayıt yapabilirsiniz.. Yine kayıtta yer alan boşlukları uygulamaya otomatik olarak sildirebilirsiniz veya kayda ses iyileştirme özelliği uygulayabilirsiniz.
Bunları nasıl yapabileceğinize adım adım bakalım.
1. Kayıt Düzenleme Ekranına Erişim: Öncelikle yaptığınız kaydın üzerindeyken tek parmağınızı ekranda aşağı ya da yukarı sürükleyerek Daha fazla eylem seçeneğine gelin ve buna basın, sonrasında çıkan seçeneklerde Kaydı düzenle seçeneğine girin. Aynı işlemi ilgili kaydın üzerine gelip bastıktan sonra ekranda ilerleyerek Daha fazla eylem düğmesini bulup buraya basarak açılan menüde Kaydı düzenle seçeneğine basarak da gerçekleştirebilirsiniz.
2. Kayıt Adını Değiştirme: Kayıt düzenleme ekranı açıldıktan sonra burada en üstte kayıt adının bulunduğu yere basarak isterseniz bu kaydın adını değiştirebilirsiniz. Aynı işlemi Sesli Notlar uygulamasının ana ekranında yer alan kayıt listesinde kaydın üzerine gelerek iki kere basıp sonrasında tek parmağınızla aşağı ya da yukarı hareket edip burada Başlığı düzenle seçeneğine geldikten sonra buna basarak da gerçekleştirebilirsiniz.
3. Kaydı İleri-Geri Sardırma ve Oynatma: Ekranda devam ettiğinizde dalga biçimi bölümüne geldiğinizde ekranda tek parmağınızı aşağı ya da yukarı hareket ettirerek kaydı belirli süre aralıklarıyla ileri ya da geri sardırıp kaydın herhangi bir saniyesine ya da dakikasına bu sayede gelebilirsiniz. Yine sardırma işlemini, ekranda yer alan Geri Sar 15 Saniye veya İleri Sar 15 Saniye düğmelerine basarak da gerçekleştirebilirsiniz. İlgili bölüme geldikten sonra Çal düğmesine basarak ilgili yerden itibaren kaydınızın oynatılmasını sağlayabilirsiniz.
4. Belli Bir Aralığın Üzerine Yeniden Kayıt Yapma: İlgili bölüme geldikten sonra ekranın en altında yer alan Değiştir düğmesine bastığınızda geldiğiniz saniye veya dakikadan başlayarak yeniden kayıt yapmaya başlar ve siz kaydınızı yapıp tekrar ekrana iki kere dokunup kaydı bitirdikten sonra kayıt yaptığınız bu bölüme o aralıktaki eski kısmı silip üzerine şimdiki kaydınızı eklemiş olur. Örneğin, siz 5. saniyeden itibaren değiştir düğmesine basarak kayıt yapmaya başladınız ve 10. saniyede de kaydınızı durdurdunuz. Bu aradaki 5 saniyelik kısımda bulunan önceki kaydın üzerine bu yapmış olduğunuz yeni kaydı gerçekleştirmiş ve öncekini silmiş olur.
5. Kayıtta Kısaltma ve Silme İşlemi Gerçekleştirme: Kayıt düzenleme ekranındayken Kısalt düğmesini bulup buna basın. Açılan ekranda en altta başı kısalt ve sonu kısalt şeklinde iki farklı ayarlanabilir düğme yer almaktadır. Bunlardan hangisine gelirseniz ve tek parmağınızı ekranda aşağı ya da yukarı hareket ettirirseniz o bölümden kırpma işlemi yapılmaya başlanacaktır. Örneğin, siz başı kısalt düğmesi üzerindeyken tek parmağınızı yukarı doğru her hareket ettirdiğinizde kayıt baş tarafından kırpılmaya başlanacaktır. Aynı şekilde sonu kısalt düğmesindeyken parmağınızı alta doğru hareket ettirdiğiniz her seferinde de belli saniyelerde sondan kırpılmaya başlanacaktır. Bu kırpma işlemlerinden sonra ekranda geriye doğru gezindiğinizde bir tane Kısalt, bir tane de Sil düğmesine rastlayacaksınız. Bunun ikisinin arasındaki fark şudur: Siz kırpma işlemini gerçekleştirdikten sonra Kısalt düğmesine bastığınızda kırptığınız bölümler silinerek sadece arada kalan bölüm kayıtta kalacaktır ama bu kırpma işlemini gerçekleştirdikten sonra Sil düğmesine basarsanız bu sefer baştan ve sondan kırptığınız önceki bölümler kalacak ve arada seçili olarak bulunan bölüm silinecektir. Burada bu farka dikkat etmeniz önemlidir. Kısaltma işlemi tamamlandıktan sonra sağ üst köşede yer alan Kaydet düğmesine basarak işlemi bitirebilirsiniz.
6. Kayıt Hızı Ayarlama, Sessiz Anları Atlama ve Kayıt İyileştirme: Bu üç özelliği de tek bir ekranda gerçekleştirebilirsiniz. Kaydı düzenle kısmına girdikten sonra ekranda Çalma ayarları seçeneğine basın. Burada bu üç özellik de karşınıza açılacaktır. Burada Oynatma Hızı başlığı altında yer alan çalma hızı sürgüsünü ekranda tek parmağınızı aşağı ya da yukarı hareket ettirerek hız ayarlaması yapabilirsiniz.
Bu bölümün altında yer alan sSessiz Anları Atla ayarını açık hale getirirseniz, kaydınızda yer alan sessiz bölümler, fazla suskun aralıklar varsa bunları otomatik olarak tespit edip kendisi kaldıracaktır.
Bu ayarın bir altında da Kayıt İyileştirme ayarı yer almaktadır. Bunu açtığınızda da daha çok anladığım kadarıyla arka taraftaki sesleri engellemeye çalışarak bir çeşit gürültü engelleme yapmaya çalışıyor ama ben bu özelliği çok da kullanmıyorum. Çünkü çok kaliteli ve sağlıklı sonuçlar aldığımı söyleyemem. Bu özelliği açtığımda yaptığım ses kaydının ses kalitesinin daha da düştüğünü hissettim.
7. Tüm bu düzenlemeleri veya kendi işinize yarayacak düzenlemeleri yaptıktan sonra sağ alt köşede yer alan Bitti düğmesine basarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Diğer Özellikler
Kayıt düzenleme işlemlerinden sonra sizlere uygulamadaki bazı farklı özelliklerden de bahsetmek istiyorum. Bunları şu şekilde listeledim:
1. Bir Kaydı Favorilere Ekleme: Yaptığınız bir kaydı favorilere eklemek için kayıt listesinde ilgili kaydın üzerine geldikten sonra tek parmağınızı aşağı veya yukarı hareket ettirerek Favorilere Ekle seçeneğini bulup buna basabilirsiniz.
2. Bir Kayıt Dosyasını Silme: İlgili kaydın üzerindeyken yine ekranda yukarıdaki tek parmak hareketini gerçekleştirerek Sil seçeneğine gelip buna basabilirsiniz.
3. Kaydı Bir Klasöre Taşıma: İlgili kaydın üzerindeyken tek parmak hareketini gerçekleştirerek Klasöre Taşı seçeneğine gelip buna basabilirsiniz. Bastıktan sonra eğer daha önce hiç klasör oluşturmamışsanız klasör oluşturma ekranı açılacaktır ve buraya klasör adı yazıp Kaydet düğmesine basarak klasörünüzü oluşturabilirsiniz ve sonrasında ekranda bu klasörü seçerek ilgili kaydı bu klasöre taşımış olursunuz. Eğer önceden klasör oluşturmuşsanız Klasöre Taşı seçeneğine bastığınızda ekrana klasör adları gelecektir ve buradan taşımak istediğiniz klasörü seçebilirsiniz.
4. Daha Fazla Eylemler: Herhangi bir kaydın üzerindeyken tek parmak hareketini gerçekleştirdikten sonra Daha Fazla Eylem seçeneğine gelip bastığınızda karşınıza birçok seçenek çıkacaktır. Bunlara çok kısa olarak şu şekilde değinebilirim:
a. Kopyala: Bu seçenekle kayıt dosyanızı kopyalayıp farklı yerlere yapıştırarak paylaşma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
b. Paylaş: Bu seçenekle kayıt dosyanızı çeşitli ortamlarda paylaşabilirsiniz.
c. Çoğalt: Bu seçeneğe bastığınızda kayıt listenizde ilgili kaydınızdan bir tane daha kopya oluşturulacaktır. Bu özelliği daha çok kaydınızı düzenlemeye başlamadan önce kullanabilirsiniz. Bu sayede eğer üzerinde çalıştığınız kayıt dosyasına olası bir şey olması durumunda kopyası elinizde olmuş olur.
Evet değerli okurlarım, bu haftaki iki bölümden oluşan yazı dizimin 2. bölümünü de burada tamamlamış oldum. İki yazı da birbirinin devamı olduğundan her iki yazıyı da sırasıyla okumanızı tavsiye ederim. Umarım faydalı bir içerik olmuştur.
Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın, sağlıklı kalın.
Hakan TELTİK
Yorumlar
Yorum Gönder