IPHONE VE IPAD İÇİN OKUNAN KİTAP KAYIT UYGULAMASI BOOKWORM'UN İNCELEMESİ

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu kısa yazımda iPhone ve iPad üzerinde kullanılabilen ve okuduğunuz kitapları kitap adı, yazar adı, türü, kitapla ilgili yazdığınız bir değerlendirme ve kitaba verdiğiniz puanla kaydedebildiğiniz, böylece okuduğunuz tüm kitapları liste halinde ve puanlandırmış şekilde tutabildiğiniz bas it bir uygulama olan Bookworm uygulamasından bahsedeceğim. Hemen şunu da belirteyim: Bu uygulama herhangi bir sesli ya da doküman halinde olan içerikleri veya kitapları okuma uygulaması değildir. Belirttiğim gibi okuduğunuz kitapların kaydını tutabilmenizi sağlayan bir uygulamadır. Uygulamanın indirme bağlantısını yazımın sonunda sizlerle paylaşıyor olacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.


Uygulama, son derece basit olarak tasarlanmış ve benim bu yazıyı yazdığım tarihte ücretsiz olarak sunulan bir uygulamadır. Uygulamanın dili İngilizce olmasına rağmen son derece basit bir şekilde tasarlandığı için gayet rahat bir şekilde ve erişilebilir olarak da kullanılabilmektedir.

Uygulamayı indirip açtıktan sonra sol üst köşede "Edit" düğmesi ve sağ üst köşede de "Add Book" düğmesi karşınıza çıkacak. Zaten ana ekranda bundan başka hiçbir düğme bulunmuyor.

Burada sağ üst köşedeki "Add Book" düğmesine basarak kitap ekleme ekranına geçebilirsiniz. Kitap ekleme ekranı açıldığında size kitap adı, yazar adı, kitabın türü, kitapla ilgili varsa bir değerlendirme yazma alanı ve en sonda da 1 ile 5 yıldız arasında kitabı puanlama alanı açılacaktır. Tabi bu bölümlerin de İngilizce olduğunu söylemekte fayda var. Bu ekranda,

"Name Of Book" bölümüne kitabın adını yazıyorsunuz.

"Author's Name" bölümüne yazarın adını yazıyorsunuz.

"Genre" bölümünden kitap türünü seçiyorsunuz. Buraya bastığınızda türler liste halinde açılıyor ve sadece bunlar arasından birini seçebiliyorsunuz. Kendiniz herhangi bir tür ekleyemiyorsunuz.

"Write A Review" bölümüne kitapla ilgili varsa herhangi bir değerlendirme yazabiliyorsunuz. Buraya kitapla ilgili düşüncelerinizi veya okunma tarihini ya da istediğiniz herhangi bir şeyi yazabilirsiniz. İsterseniz buraya hiçbir şey yazmayabilirsiniz.

Bu bölümlerden hemen sonra en sonda ise "Stars" diye duyacağınız puanlama veya yıldızlama bölümü yer almaktadır. Bu bölüme geldiğinizde hazır olarak 3 yıldızın ayarlı olduğunu göreceksiniz. Bölümün üzerindeyken tek parmağınızı ekranda aşağı doğru kaydırdığınızda yıldız puanı derecesinin "2, 1" şeklinde düştüğünü, yukarı doğru hareket ettirdiğinizde ise yıldız puan derecesinin "4, 5" şeklinde yükseldiğini göreceksiniz. Yıldızlı puanınızı da belirlediten sonra bu bölümün hemen sonrasında yer alan "Save" düğmesine basarak kitabınızı listenize kaydetmiş olacaksınız ve ana ekranda bu kitabın yer aldığını göreceksiniz.

Kaydettiğiniz herhangi bir kitabı silmek için de o kitabın üzerindeyken tek parmağınızla ekranda aşağı ya da yukarı hareket ederek "Delete" düğmesini bulup buna basabilirsiniz.


Uygulamanın kullanımı tamamen bundan ibarettir. Uygulamayla ilgili şu küçük tavsiyeleri sunmamda yarar olacağını düşünüyorum:

1. Kitap ekleme ekranında yer alan kitap türlerinin daha da zenginleştirilmesi veya kullanıcıların da buraya yazarak tür adı ekleyebilmeleri oldukça faydalı olacaktır.

2. Kitap ekleme ekranına kullanıcıların kitaba başlama ve kitabın bitiş tarihlerini de ekleyebilecekleri bir bölüm açılabilmesi faydalı olacaktır.

3. Ana ekranda filtreleme seçenekleri kullanılarak okunan kitap listelerinin çeşitli filtrelere göre gösterilebilmesi kullanışlılığı artıracaktır.

4. Ana ekranda listelenen kitapların en başına bir arama çubuğu yerleştirilerek liste içinde arama yapılabilmesi, bu sayede herhangi bir kitabın değerlendirmelerine ulaşılabilmesinin daha da kolaylaştırılması faydalı olacaktır.

5. iCloud eşzamanlaması özelliğinin getirilmesi de fayda sağlayacaktır. Bu sayede birden fazla Apple cihazında kullanıcılar aynı Apple kimliğiyle bu uygulamayı kullanıyorsa listelerini otomatik olarak bütünleştirebilirler.


Uygulamayla ilgili geliştirilmesinin verimli olabileceğini düşündüğüm tavsiyelerime de değinmiş oldum ama uygulamanın çok basit bir mantık düşünülerek hızlı bir kayıt sistemi barındırmasından dolayı oldukça kullanışlı olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliyorum. Umarım sizler için de faydalı bir içerik olmuştur.


Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?