PHOTO TO PDF UYGULAMASINA BAKIŞ

 Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda sizlere iPhone veya iPad'de bulunan fotoğraflarınızı ya da Apple'ın Dosyalar uygulaması içerisinde cihaz veya iCloud  hafızasında bulunan fotoğraflarınızı PDF formatına dönüştürebileceğiniz Photo To PDF uygulamasından bahsedeceğim. Uygulamanın indirme bağlantısını da yazımın sonunda sizlerle paylaşıyor olacağım. Herkese şimdiden iyi okumalar dilerim.


Uygulama, tek bir işleme odaklanmış ve basit bir şekilde işlem yapabilen bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamanın genel işleyiş mantığı, içerisine aldığı fotoğrafları herbiri ayrı bir sayfa olacak şekilde PDF haline getirmek şeklindedir. Uygulamanın ufak tefek erişilebilirlik sorunları da bulunmakta ama genel işleyişi büyük ölçüde etkilemediğini düşünüyorum. Yine de bu erişilebilirlik sorunları da giderilebilirse çok daha faydalı olacaktır. Yazının ilerleyen bölümlerinde bu konuya da kısaca değinirim.  Uygulama dili İngilizce ancak bence kullanıma engel oluşturacak karmaşıklıkta veya ileri düzeyde bir İngilizce arayüz söz konusu değil. Aynı zamanda bu uygulama ücretli bir uygulama ve bu ücret uygulama içi satın alım veya abonelik şeklinde tahsil edilmeyip uygulamayı indirmek için doğrudan tek seferlik ücret ödeyerek satın alınıp indirilen bir uygulamadır. Bunun da bilgisini paylaşmış olayım.


Uygulamayı App Store üzerinden satın alıp indirdikten sonra açtığınızda ekranda gezinmeye başladığınız zaman karşınıza "Select Photos", "All Files" ve "Settings" seçenekleri çıkmaktadır. Burada "All Files" seçeneği daha önce oluşturduğunuz tüm PDF belgelerinin bulunduğu ve göründüğü yerdir.

"Settings" seçeneğine bastığınızda ise karşınıza "Write A Feedback" ve "Share This App" şeklinde sadece iki tane seçenek çıkmaktadır. Bu seçeneklerden "Write A Feedback" seçeneğine basarak geliştiriciye doğrudan mail göndererek geri dönütte bulunabilirsiniz. "Share This App" seçeneğine basarak da uygulamayı farklı kişilerle paylaşabilirsiniz.


Şimdi uygulamaya nasıl fotoğraf aktarıp PDF'ye dönüştürme işlemi yapılacağına adım adım bakalım:

1. Uygulamayı açtıktan sonra yukarıda da bahsetmiş olduğum, ekranda yer alan "Select Photos" düğmesine basın.

2. Açılan ekranda "Photos", "Files" ve "Scan" şeklinde üç tane seçenekle karşılaşacaksınız. Eğer cihazınızın film rulosu denilen galerisinde bulunan fotoğraflar arasından seçim yapacaksanız, "Photos" seçeneğine; Apple'ın Dosyalar uygulaması içerisinden fotoğraf seçimi yapacaksanız, "Files" seçeneğine; herhangi bir şeyin fotoğrafını çekerek bunu uygulaaya aktaracaksanız, "Scan" seçeneğine basmalısınız.

Film rulonuzdan veya Dosyalar uygulaması içerisinden fotoğraf seçme seçeneklerinden birini seçtiğinizde açılan ekranda uygulamaya hangi fotoğrafları aktarmak istiyorsanız bunları işaretleyip sağ üst köşede yer alan "Ekle" veya "Aç" seçeneğine basın.

Eğer "Scan" seçeneğiyle çektiğiniz fotoğrafları uygulamaya aktarmak istiyorsanız, Scan seçeneğine girdikten sonra kameranıza izin verin ve açılan ekranda "Take Picture" düğmesine basarak taramak istediğiniz fotoğrafı çekin. Fotoğrafı çektikten sonra eğer bu fotoğrafı içe aktarmak istiyorsanız sağ alt köşede yer alan "Keep Scan" seçeneğine basın. Eğer bu fotoğrafı aktarmayıp silmek ve yeniden çekmek istiyorsanız, sol alt köşede yer alan "Retake" seçeneğine basın. Burada içeri aktarmak istediğiniz fotoğrafı "Keep Scan" seçeneğine basıp seçtikten sonra ekrana yeniden kamera alanı gelir ve fotoğraf çekmeye devam edebilirsiniz. Eğer daha önce taradığınız fotoğraf ya da fotoğrafları görmek istiyorsanız, sol alt köşede yer alan "Scan Thumbnail" seçeneğine basabilirsiniz. Buraya bastığınızda çektiğiniz fotoğrafların ekranda görüntülenmesi gerçekleşir ve yine buradan da silme işlemi gerçekleştirmek isterseniz sağ alt köşede yer alan "Delete" düğmesine basabilirsiniz. Taramalarınız bittikten ve Keep Scan seçeneğine basarak tüm fotoğraflarınızı seçtikten  sonra bu kamera ekranının sağ alt köşesinde yer alan "Save" düğmesine basın.

3. Fotoğraflarınızı 2. adımda anlatıldığı gibi seçip aktardıktan sonra gelen ekranda "Continue" düğmesini bulup buna basın. Bu düğme ekranın en altında geniş bir şekilde yer almaktadır.

4. "Continue" düğmesine bastıktan sonra "Untikled" diye bir ifade okunduğunu ve klavyenizin aktifleştiğini fark edeceksiniz. Burada "Untikled" uygulamanın belgeye verdiği otomatik bir addır ve burası bir yazma alanıdır. Siz dilerseniz bu "Untikled" ifadesini açılan klavyenizden silerek kendiniz buraya dilediğiniz adı verebilirsiniz. Adı yazdıktan sonra klavyenizin sağ alt köşesinde yer alan "Bitt" düğmesine basabilirsiniz. Adı verdikten sonra ekranda ilerlediğinizde  "Paper Size", "Layout", "Selected Photos" ve "Cover Photos" şeklinde seçenekler de çıkacaktır. Burada "Paper Size" bölümünden kâğıt boyutunu ayarlayabilirsiniz, "Layout" bölümünü ben kullanmadım ama kâğıt boyutunu seçtikten sonra bununla ilgili bazı düzen ayarlarının yapılmasıyla ilgili bir bölüm diye düşünüyorum. "Selected Photos" bölümünde seçtiğiniz fotoğraflar yer almakta ve buraya bastığınızda dilerseniz bu fotoğraflarınızın üzerine yeni eklemeler yapabilirsiniz veya fotoğrafların boyutunu sıkıştırma işleminin ne düzeyde olmasını istiyorsanız bunu "Compression Level" bölümündeki yüzde ayarından ayarlayabilirsiniz. Bu sıkıştırma düzeyi dosya boyutunun artıp azalmasını sağlayabileceğiniz bir ayardır. Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra ekranda sağ alt köşede yer alan "Apply" düğmesine basarak değişikliklerinizi kaydedebilirsiniz veya ekranın sol alt köşesinde yer alan "Cancel" seçeneğine basarak bu değişiklikleri iptal edebilirsiniz.

"Cover Photos" seçeneğini ise ben hiç kullanmadım ama birden fazla fotoğrafın birbiriyle harmanlanmasıyla bir düzen oluşturma ayarıdır diye tahmin ediyorum ama emin değilim.

5. Tüm bu ayarlamaları da yaptıktan sonra ekranın sağ alt köşesinde yer alan "Save To" seçeneğine basarak görsellerinizin PDF'ye dönüştürülme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. "Save To" seçeneğine bastıktan sonra PDF işlemine dönüştürme tamamlandığında karşınıza bir paylaşma ekranı çıkacak. Buradan istediğiniz yerde bu PDF belgenizi paylaşabilirsiniz.

Uygulamayı daha sonra tekrar açtığınızda önceden oluşturduğunuz bu PDF belgelerini "All Files" seçeneği içerisinde görebiliyor olacaksınız.


Şimdi bazı küçük erişilebilirlik sorunlarından da biraz bahsedeyim. Bunları maddelendirerek size şöyle sunmak istiyorum:

1. Uygulama içerisinde sağ veya sol tek parmak hareketiyle gezinirken düğme ve seçenekler okunabiliyor, burada bir sorun yok ancak özellikle ana ekranda düğmelerin simgeleriyle birlikte etiketlenmiş olmamasından dolayı ekranda herhangi bir seçeneğin üzerine parmağınızı koyduğunuzda burada VoiceOver'ın seslendirme yapması pek mümkün olmuyor. Simgelerin altında yer alan yazılara parmağınızı denk getirdiğinizde VoiceOver okuma gerçekleştiriyor.

2. Uygulamanın en altında üç tane seçenek yer alıyor. Bunlardan birisi "All Files", diğeri "Settings", üçüncüsü ise bunların ortasında cihazın en alt orta bölümüne denk gelecek şekilde yer alan bir seçenek. Bu seçenek farklı görsellerle yeni PDF oluşturmak için ekleme düğmesi ama bu düğme herhangi bir şekilde seslendirilmiyor. Ekranda dolaşırken "All Files" seçeneğini ikinci veya üçüncü duyduğunuzda basarsanız bu seçeneğe girmiş oluyorsunuz. Bu düğmenin etiketlenmesiyle bu sorun çözülecektir.

3. Önceden oluşturduğumuz PDF içeriklerinin "All Files" bölümünde görüntülenebildiğini söylemiştim. Bu bölümde gezinirken bu belgelerin adlarını duyabiliyoruz ama adlarına bastığımızda bunları açamıyoruz. VoiceOver'ı kapatıp da bunlardan herhangi birine bastığımızda ise PDF dokümanını oluşturmadan önceki görsellerle ilgili ayarlamalar yaptığımız ekrana erişebiliyoruz.


Ben bu uygulamayı ilk keşfettiğimde nasıl bir kullanım şekli aklıma geldiğinden de bahsedeyim. Bir Türkçe öğretmeni olarak özellikle dersimle ilgili görsel şeklinde hazırlanmış küçük notları veya bazı yerlerde bulunan faydalı gördüğüm içeriklerin ekran görüntülerini alarak bunların fotoğraflarını PDF haline getirip öğrencilerime gönderebilirim veya dersimde kullanabilirim. Yine kendi hazırladığım kısa kısa görsel şeklinde içerikleri de bu yöntemle PDF haline getirebilirim, şeklinde bir plânlama yaptım.


Genel olarak uygulamayla ilgili size aktarabileceklerim bu kadardı. Umarım sizler için de faydalı bir içerik olmuştur.


Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?