KARAR VERME ÇARKI UYGULAMASI VE KENDİ KULLANIM ÖRNEKLERİM

Herkese merhaba, umarım herkes iyidir ve her şey yolundadır.


Bu yazımda size benim de yıllardır severek kullandığım, küçük boyutlu, basit ama işlevsel bir uygulamadan bahsedeceğim. Yazımın sonunda uygulamanın indirme bağlantısını da sizlerle paylaşacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.


Karar Verme Çarkı, en basit haliyle yapmak istediğiniz birden fazla şey arasından birini rastgele seçmek veya farklı alternatifleri olan birçok içerik arasından rastgele seçim yapmak için kullanabileceğiniz bir uygulamadır. Örneğin, "kitap okumak", "film izlemek" ve "yürüyüşe çıkmak" etkinliklerinin üçü de istediğiniz etkinlikler ama arasında bir türlü hangisini önce yapmak istediğinize karar veremiyorsunuz. O zaman bu çark uygulamasına bu seçenekleri girerek çarkınızı çevirip çıkan seçeneğe göre hareket edebilirsiniz. Uygulama ücretsizdir ama içerisinde reklamları kaldırmak için dilerseniz tek seferlik ücret ödeyerek uygulama içi satın alım yapabilirsiniz. Uygulamanın basit bir işleyişi vardır. Bu işleyişten size kısaca bahsedeyim.


Uygulamayı açtıktan sonra ekranın sol üst köşesinde "Ekle" düğmesi yer almaktadır. Buraya basarak çarkınıza ekleyeceğiniz içerikleri girecek ekrana erişebilirsiniz. Bu bölümü ileride detaylandıracağım. 

Ekranda ileriye doğru gezinmeye devam ettiğinizde "Sort Wheels" düğmesiyle karşılaşacaksınız. Bu düğmeye bastığınızda ekranda yer alan çarklarınızı hangi sıraya göre sıralayacağınızı seçebileceğiniz bir menü açılacaktır. Bu düğmeden hemen sonrasında da "Global Settings" düğmesi yer almaktadır. Bu bölümden de uygulamanın ayarlarına ve geliştiricinin diğer uygulamalarına erişebilirsiniz.

Ekranda ilerlemeye devam ettiğinizde oluşturduğunuz çarklar varsa bu çarkların liste halinde karşınıza geldiğini göreceksiniz. Buradan istediğiniz başlığın içine girerek çarkınızı çevirebilirsiniz.


Çark Nasıl Eklenir?


Uygulamada çarkınızı oluşturmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

1. Ekranın sol üst köşesindeki "Ekle" düğmesine basın.

2. Açılan ekranda ilerleyerek "İsim" diye ifade edilen yazma alanını bulun ve buraya çarkınızın adını girin.

3. Çark adını yazdıktan sonra ekranda ilerlediğinizde "Seçenek 1" şeklinde bir yazma alanı göreceksiniz. Buraya çarkı çevirdiğinizde çıkmasını istediğiniz seçeneklerinizden birini yazın. Sonrasında ekranda devam ettiğinizde "Seçenek 2" bölümünü göreceksiniz. Buraya da ikinci seçeneğinizi yazın. Eğer seçenekleriniz ikiden daha fazlaysa "Seçenek 2" bölümünden de ileriye doğru ilerleyin ve VoiceOver'ın hiçbir şey okumadığını fark edeceksiniz. Siz yine de burada ekrana tek parmağınızla çift dokunun ve 3. bir seçenek bölümü açılmış olacaktır. Buradaki "Ekle" düğmesi etiketlenmediği için VoiceOver burayı seslendirmiyor. Diğer seçeneklerinizi de benzer şekilde ekledikten sonra sağ üst köşede yer alan "Bitti" düğmesine basın ve çarkınız ana ekranda hazır hale gelecektir.

Eğer çarkınıza eklediğiniz seçeneklerden herhangi birini silmek isterseniz ekleme ekranındayken bu seçenek üzerine gelin ve tek parmağınızla ekranda aşağı veya yukarı hareket ederek "Sil" seçeneğini bulup buna basın. Bu sayede seçeneğinizi silip çarktan kaldırmış olacaksınız.

Ben, çarkınıza seçenekleri ekleyebileceğiniz bir yöntem daha sunacağım ve bu yöntemi size özellikle daha çok öneriyorum. Çünkü şimdiki bahsedeceğim yöntemle seçeneklerinizi çarkın içine tek tek girmekle uğraşmak yerine daha hızlı ve tek seferde girebilirsiniz. Bunu yapabilmek için adımlara bakalım:

a. Öncelikle iPhone veya iPad üzerinde notlar uygulamasında veya farklı bir doküman uygulamasında çarkınıza ekleyeceğiniz seçeneklerinizi her satıra bir tanesi denk gelecek şekilde alt alta yazın. Bunu dilerseniz bilgisayarda metin belgesinde de yapabilirsiniz ve cihazınızda bu metin belgesini açıp yazdıklarınızı oradan da görüntüleyebilirsiniz.

b. Bu şekilde yazma işlemini tamamladıktan sonra yazdıklarınızın tamamını seçin ve kopyalayın. 

c. Kopyalama işlemini gerçekleştirdikten sonra uygulamaya geçiş yapıp "Ekle" ekranına girin ve sağ üst köşede "Bitti" düğmesinin solunda yer alan "Oluştur" düğmesine basın.

ç. Açılan ekranda "Seçenek 1, Seçenek 2, Seçenek 3" şeklinde ifade edilen yazma alanına basın ve kopyaladığınız içeriği buraya yapıştırın. Yapıştırdıktan sonra sağ üst köşedeki "Kaydet" düğmesine basın. Bu düğmeye bastığınızda ekleme ekranında alt alta bütün seçeneklerinizin eklendiğini göreceksiniz. Bu ekranda da son olarak sağ üst köşede yer alan "Bitti" düğmesine basarak çarkınızı oluşturabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, seçeneklerinizi kopyalamadan önce yazarken mutlaka her seçenek bir satıra denk gelecek şekilde alt alta yazmış olmaktır.


Çarkınızı oluşturduktan sonra, çevirmek ve seçeneklerinizden birine karar vermek için ana ekranda ilgili çarkınızın başlığını bulup buna basın ve açılan ekranda "Spin Button" düğmesine basın. Bu düğmeye bastığınızda çarkınız dönmeye başlayacaktır ve durduğunda çıkan seçenek ekranda görünecektir. Aynı zamanda ekranın en altında da çıkan seçenekler liste halinde görünecektir ve bunun hemen sağında da "Paylaş" düğmesi yer almaktadır. Buna basarak da bu seçenekleri paylaşabilirsiniz.

Dilerseniz çarkı açtığınız ekranda sağ üst köşedeki "Düzenle" düğmesine basarak  daha önce çarkınızda çıkmış seçeneği bulup silebilirsiniz, yeni bir seçenek ekleyebilirsiniz veya çarkınızın başlığını da değiştirebilirsiniz.

Çarkınızın kendisini silmek için de ana ekranda çarkınızın üzerindeyken ekranda tek parmağınızı aşağı ya da yukarı hareket ettirerek "Delete" düğmesine basıp silebilirsiniz.


Uygulamanın ayarlarından da kısaca bahsedeyim. Ana ekrandayken sağ üst köşede yer alan "Global Settings" seçeneğine bastığınızda ayarlar ve bazı farklı seçenekler ekrana gelecektir. Burada reklamları kaldırmak için uygulama içi satın alım yapabilirsiniz, uygulama geliştiricisine geri bildirim gönderebilirsiniz, gizlilik politikasına ve geliştiricinin diğer uygulamalarına erişim sağlayabilirsiniz ve uygulamayı paylaşabilirsiniz. Bu arada ben buradan uygulama içi satın alım yaparak reklamları kaldırdım.

Bunların dışında ayarlar olarak da şunları yapabilirsiniz:


Yeni Çarkı Başa Ekle: Bu ayarı açık hale getirdiğinizde en son oluşturduğunuz çark ana ekranda çark listesinin en başına yerleşecektir. (Ben bu ayarı açık durumda kullanıyorum.)

Titreşim: Bu ayar açık hale getirildiğinde çark dönerken bir titreşim verilecektir. (Ben bu ayarı kapalı durumda kullanıyorum.)

Ses: Bu ayar açık hale getirildiğinde çark dönerken bir dönüş sesi çıkacaktır. (Ben bu ayarı açık durumda kullanıyorum.)

Sonucu Seslendir: Bu ayar açık hale getirildiğinde çark durduğunda ekrana çıkan sonuç VoiceOver'dan bağımsız, uygulama içinde yerleşik olan bir ses tarafından seslendirilecektir. (Ben bu ayarı açık durumda kullanıyorum.)

Renk Seçimi: Bu bölüme girerek çarkın renk seçeneklerini ayarlayabilirsiniz ama bu bölüm maalesef ekran okuycuyla tam erişilebilir değil.

Dönme Süresi: Bu bölümden çarkı çevirdiğinizde kaç saniye boyunca döneceğini ayarlayabilirsiniz. (Ben bu bölümü 10 saniye olarak ayarladım.)

Seçenekleri Tekrarla: Bu ayar açık hale getirildiğinde çarkınızda bulunan bütün seçeneklerden bir tane daha çarkınıza eklenmiş olur. (Ben bu ayarı kapalı durumda kullanıyorum.)


Ben Bu Uygulamayı Nasıl Kullanıyorum?


Uygulamayı kullanım deneyimlerimi şöyle maddelendirdim:

1. Kendime bir kitap okuma listesi oluşturdum ve bu okuma listemde de "Öncelikli Okunacak" şeklinde işaretlediğim kitaplarım yer alıyor. Bu "Öncelikli Okunacak" kitaplarım arasından seçim yapıp çıkan kitabı okumak için uygulamada "Kendim İçin Okuyacaklarım" adıyla bir çark oluşturdum.

2. İlk maddede bahsettiğim işlemin aynısını okuduğum çocuk kitapları için de yaptım ve onun için de "Çocuk Kitapları" çarkı oluşturdum.

3. Okulda öğrencilerime bazı derslerimde sözlük çalışması yaptırıyorum. Bu sözlük çalışmasında kullanmak üzere yapay zekâya beş yüz (500) tane Türkçe sözcük ürettirdim ve bu sözcükleri "Sözlük Çalışması" adıyla oluşturduğum çarka ekledim. Sonrasında cihazımı okulda etkileşimli tahtaya bağlayıp ekranını etkileşimli tahtaya yansıtıyorum ve buradan çarkı çeviriyoruz. Çarktan hangi sözcük çıkarsa öğrencilerim o sözcüğün bulup sözcüğün anlamını okuyorlar. Doğru bulduklarında da puan kazanıyorlar ve belli bir sürenin ardından en çok puan kazanmış olan öğrencimizi küçük bir şeyle ödüllendiriyorum.

4. Bir yandan da belli oranda Almanca dil çalışmalarına devam ediyorum ve bu bağlamda kendime öğrendiğim veya öğrenmeyi devam ettirmek, tekrar etmek istediğim sözcükleri "Almanca Kelimeler" adıyla bir çarka ekledim. Çarkı her çevirdiğimde çıkan sözcüğün anlamını tahmin etmeye çalışıyorum. Bunu Almanca olarak ayrı, Türkçe olarak ayrı çark yaptım. Bazen Almanca sözcükleri çevirip Türkçesini tahmin etmeye çalışıyorum, bazen de Türkçelerinin çarkını çevirip bunların Almancasını tahmin etmeye çalışıyorum.


Bu kullanımlarımda 4. madde hariç ilk üç maddede yer alan kullanımlarım sırasında seçenekler arasından çarkta çıkan seçenekleri silip çarktan kaldırıyorum. Bu sayede çarkta tekrar tekrar çıkmasının da önüne geçmiş oluyorum.


Uygulamayla ilgili size anlatacaklarım bu kadardı. Umarım sizler için de faydalı bir içerik olmuştur.


Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.


Farklı içeriklerde tekrar görüşünceye kadar hepiniz kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın ve sağlıklı kalın.


Hakan TELTİK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple Cihazlarda Tıbbi Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

IPHONE VE IPAD CİHAZLARDA FLASH BELLEK KULLANIMI

iPhone ve iPad Cihazlarda Atıl Süre Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?